Hjärnfonden
Ge en gåva
Alexander Forselius

Alexander Forselius deltar i Hjärnfondens kampanj “Min fulla potential”. Han har Aspergers syndrom och för honom fungerade skolan bäst när han fick göra uppgifterna på datorn och kunde sitta i ett lugnt rum och lyssna på musik samtidigt.

”Min fulla potential” fokuserar på barnen i skolan

I skolan ställs ofta hårda krav på att anpassa sig. Barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, npf, kan därför få det tufft med skolgången då de inte får sina behov bemötta. Det saknas fortfarande mycket kunskap om npf, men det finns mycket skolan kan göra redan nu. Genom kampanjen ”Min fulla potential” vill Hjärnfonden inspirera och sprida de goda exemplen när skolan ger alla en möjlighet att tillgodogöra sig undervisningen. Kampanjen genomförs med stöd av Attention och KIND.

– För att skapa en skola där alla barn ges samma möjligheter att nå sin fulla potential måste forskningsresultat och goda exempel spridas. Det finns många skolor som välkomnar alla, gör extra anpassningar och tar hänsyn till elevers olika behov. Det vill vi att fler ska ta efter, därför gör vi den här kampanjen, säger Anna Hemlin, generalsekreterare för Hjärnfonden. Ibland undrar jag om barnen finns i skolan för skolans skull, eller för barnens skull. Sätt barnen i centrum!

Goda exempel finns redan

  • Mindre grupper och anpassad undervisning – ESS gymnasium i Stockholm
  • Takplattor och dämpad belysning – Västervångskolan i Landskrona
  • Färgkodat schema – Huddinge skola, Huddinge

Om nfp
Npf är ett samlingsnamn för olika diagnoser som adhd, Aspergers syndrom, Tourettes med flera. De är närbesläktade och samma person har ofta flera diagnoser. Gemensamt för alla är att det är så kallade osynliga funktionsnedsättningar. Personer med npf har en annorlunda kognition, vilket betyder att man tänker på ett annat sätt än majoriteten, löser problem och hanterar information och inlärning på annorlunda sätt. De egenskaper som man kan uppleva som hinder i vissa sammanhang, kan vara tillgångar i andra.

Stöd Hjärnfondens arbete med en gåva

Du kan läsa mer om diagnoserna här

Här hittar du minfullapotential

Omslag Min fulla potential460x300

 

 

 

Relaterat

Ett kollage med en kvist med gröna blad och ett ansikte mot grå bakgrund.

Det behövs mer kunskap om den kvinnliga hjärnan 

Kvinnor har mer sömnproblem än män, får sin ADHD-diagnos senare och drabbas i större utsträckning av stress. Mannen har varit norm inom medicinsk forskning och trots att det går framåt behövs fortfarande mer kunskap om hur hjärnans sjukdomar och diagnoser drabbar kvinnor annorlunda än män.
Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

NPF-dagen – allas rätt att vara olika

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.
Kvinna i gul jacka ler mot kameran. Hon står i gatumiljö.

Kungamamman Annsophie – en förkämpe för barns rättigheter

Hjärnfonden vill rikta ett stort och varmt tack till AnnSophie Forsell och övriga aktiva i föreningen Kung Över Livet som gjort ett enormt arbete för att samla in pengar till forskning och sprida kunskap och engagemang för NPF-frågor. De har samlat in otroliga 500 000 kronor till Hjärnfonden sedan starten 2012.
En leende pojke med rödaktigt hår och hans mamma.

Skolan ångestfylld för Alex

Alex är åtta år och älskar superhjältar och Youtube. Han gillar att spela teater och spelar upp filmscener för familjen med stor inlevelse. Här berättar hans mamma Camilla Svendsrud om vägen till en autismdiagnos och kampen för en fungerande skolgång.
En leende pojke och hans leende mamma.

“Mitt liv som mamma till en son med ADHD och Aspergers syndrom har gjort mig både stark och svag”

Casper har ADHD och Aspergers syndrom. Här berättar hans mamma Cicci Meijer om vägen till diagnos och hur livet ställdes på sin spets. 
Caroline Kanestig med sin dotter vendela som har Aspergers syndrom.

Aspergerdiagnosen blev en lättnad

Caroline Kanestig förstod redan när Vendela var liten att hon inte utvecklades som andra barn. När hon fick diagnosen Asperger säger Caroline att det kändes som att en stor sten lossnade samtidigt som att en ny växte fram, oron för framtiden. Läs Carolines gripande berättelse här.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta