Suzanne Axell är konferencier på Hjärnans Dag den 6 april

Hjärnans Dag 2017

Den 6 april bjuder Hjärnfonden in till Hjärnans Dag på Oscarsteatern i Stockholm. Kom och lär dig mer om vår fantastiska hjärna – träffa några av landets främsta hjärnforskare som berättar om banbrytande hjärnforskning, nya rön och framtida behandlingar. Välkommen till en inspirerande och spännande dag i hjärnans tecken! Konferencier för dagen är Suzanne Axell.

Köp din biljett till Hjärnans Dag här!

Program

09.00           Insläpp

09.30           Inledning
Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden hälsar välkommen
Moderator Suzanne Axell, programledare på Fråga Doktorn SVT, inleder

09.45           Stamcellsforskning – framsteg, förhoppningar och farhågor

thomas-perlmannsquareIdag pågår omfattande forskning för att finna sätt att med stamcellers hjälp ersätta förlorade celler. Det kan rädda liv och det finns stora förhoppningar om att nya stamcellsbaserade terapier ska kunna användas vid behandling av många sjukdomar. Men hur framställer forskarna stamceller och hur tillverkar de specialiserade celler som ska användas vid specifika sjukdomar? En av Sveriges främsta stamcellsforskare berättar vad som pågår inom forskningen och hur framtiden ser ut.

Thomas Perlmann, professor i molekylär utvecklingsbiologi vid Karolinska Institutet

 

10.15           Fika

10.45           Så här håller du hjärnan frisk hela livet


mia_kivipelto
Hjärnan ska hålla hela livet men vad kan vi påverka själv och vilken betydelse har egentligen arv och miljö. Studier visar att det går att förebygga minnesstörningar. Detta genom kost, fysisk träning, kognitiv träning och kontroll av vaskulära riskfaktorer så som högt blodtryck och blodfetter. Men vilken betydelse har egentligen livsstilsfaktorerna för personer som redan har en lindrig form av Alzheimers sjukdom?

Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet

 

11.15           Livet börjar vid hundra

dagnysquareVad är hemligheten bakom att hålla sig så vital? Dagny Carlsson är 104 år och idag driver hon en blogg med över en halv miljon besökare. Hon lär dessutom andra äldre hur man använder datorn. Dagny berättar om tillvarons med- och motgångar och hur det är att plötsligt och oväntat bli kändis.

Dagny Carlsson, 104 år och Sveriges äldsta bloggerska

 

 

11.40           Den musicerande hjärnan


fredrikullensquare
Många gillar att sjunga, spela och lyssna på musik. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi lyssnar till musik eller musicerar? Vilka mekanismer i hjärnan gör det möjligt att bli musiker? Forskare har studerat professionella pianister och sett att de delar av hjärnan som har med motorik och hörsel att göra var mer välutvecklade hos dem. Hur kommer det sig att en del har ett starkare sinne och färdighet för till exempel pianospel än andra och vilken roll spelar generna?

Fredrik Ullén professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och internationellt erkänd konsertpianist

 

12.10          Lunch

13.10           Deprimerad eller bara ledsen?


lars-haggstrom
Vad är orsakerna till att en människa blir deprimerad och hur skiljer sig en depression från ledsenhet eller att ha sorg? Depressionen kan vara utlöst av en eller flera yttre faktorer, till exempel en närståendes död, men den kan ibland komma utan synlig anledning. Vad finns det för behandlingar och vad kan den drabbade och dess anhöriga själv göra vid depressionstillstånd?

Lars Häggström, specialistläkare i psykiatri vid Affecta Psykiatrimottagning i Halmstad och chefsläkare psykiatriska kliniken i Växjö

 

13.40           ADHD – myt och fakta


svenboltesquare
ADHD är en omstridd diagnos. Men vem får ADHD och vad gör man efter diagnosen? Ställs flera diagnoser idag än tidigare, och vad betyder det? Hur yttrar sig ADHD och vad betyder det för livet. Skrivs det ut för många läkemedel och vilka alternativ finns det? Är det fler pojkar än flickor som har ADHD? Det finns många idéer om ADHD, med vad vet vi egentligen? Det råder fortfarande begränsat kunskap om ADHD i samhället, både vad gäller barn och vuxna med diagnosen.

Sven Bölte professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutet

 

14.10           Fika             

14.40           Tidig upptäckt av Alzheimers sjukdom


nordberg_agnetasquare
Möjligheterna att upptäcka demens eller Alzheimers sjukdom på ett tidigt stadium har ökat de senaste åren. Redan 20 år innan minnesbesvären uppstår går det att se förändringar i hjärnan. Men varför är det så viktigt att ställa en diagnos och vad finns det för behandlingar? Ny forskning visar också att det kan finnas flera orsaker till Alzheimers sjukdom, något som kan ha stor betydelse för utvecklingen av nya läkemedel.

Agneta Nordberg, professor i klinisk neurovetenskap och överläkare på Geriatriska kliniken, Karolinska universitetssjukhuset

 

15.10           Den formbara hjärnan

nilsssquareModern forskning har visat att hjärnan och nervsystemet är föränderliga organ och att hjärnan är formbar. Mekanismen som ligger bakom detta kallas neuroplasticitet. Och det är inte bara generna som styr vårt beteende. Varje tanke i dur eller moll förändrar anatomin i hjärnan. Nya nervceller produceras i hjärnan under hela livet och genom medvetet använda hjärnans tillväxtförmåga kan vi påverka vårt åldrande och välmående.

Nils Simonson, läkare, kirurg med hjärnan som passion, författare och föreläsare

 

15.40           Avslutning

Anna Hemlin avslutar Hjärnans Dag 2017

 

Dela sidan

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta