Pia E Lundström, 46: ”Utmattningsdepression? Det drabbar väl bara svaga människor.”

Vad är det för människor som ”går in i väggen”? Pia var helt säker på att hon inte var en av dem, tills hon svimmade mitt under en shoppingtur. Långa arbetsdagar och ett privatliv kantat av konflikter ledde till slut till en utmattningsdepression.

Jag drabbades första gången av utmattningsdepression i november 2011. Kommer ihåg dagen så väl. Jag som älskar att träffa folk och att shoppa i stora gallerior åkte denna dag i november till Erikslunds Shoppingcentrum i Västerås. Var så laddad, hade länge velat åka dit men tiden hade inte funnits. Men när jag kom upp i shoppingcentret och in i första butiken var det som att hela världen började snurra, jag kunde knappt andas utan kände bara att jag måste hem! Först fick jag sätta mig på en soffa utanför och bara blunda för jag var på väg att svimma och det kändes som att jag inte fick luft. Jag kände inte igen mig själv! Det här var inte jag!

Jag ringde läkaren direkt och fick en tid samma dag. När jag beskrev för henne hur jag känt och hur jag levt innan detta hände sa hon ”du har gått in i väggen, du har fått en utmattningsdepression”. Jag trodde henne inte. Nej, sånt fick ju bara svaga människor. Sådana som inte trivdes med sina jobb osv. Jag skulle ju bli helt återställd bara jag fick två veckor med vila så skulle allt vara som vanligt. Ack så fel jag hade!

Jag blev sjukskriven i två år.

Det ständigt dåliga samvetet

Men nu tillbaka i historien och vad som ledde till min utmattningsdepression. Under 2010–2011 startade jag ett företag som fotograf och kursledare i fotografering och bildredigering. Företaget gick jättebra och jag fick fler och fler uppdrag. Som fotograf ligger mycket av arbetstiden i efterarbetet av bilderna och ofta satt jag långt in på nätterna och redigerade bilder. Ofta blev mina barn lidande då jag blev helt uppslukad och glömde både tid och rum. De ville att jag skulle umgås med dem men jag svarade ”jag ska bara fixa det här först” och sen gick tiden. Jag gick ständigt runt med ett dåligt samvete gentemot barnen och min dåvarande man när jag jobbade och gentemot mina kunder då jag var med familjen, för de ville ju ha sina bilder så fort som möjligt.

Mitt förhållande med min dåvarande man (pappan till mina barn) var kantat med irritation och konflikter. Han var nästan aldrig var hemma och när han väl var det hjälpte han inte till. Under min sjukskrivningsperiod kom det fram att han varit otrogen vid flera tillfällen och våren 2013 gick vi igenom en tuff separation där jag fick barnen på heltid. Det var nog den värsta tiden i mitt liv och jag umgicks en hel del med tankar på att ta mitt liv. Bara barnen fick mig att avstå.

Sju barn och ett liv utan bromsar

Under hösten 2013 träffade jag min nuvarande man och livet började se bättre ut. Men nu kom andra typer av stress. Familjen utökades med fyra bonusbarn och att få till livet med totalt sju barn, alla ex, egna jobb och studier är inte lätt. 2016 fick jag diagnosen ADHD och jag misstänker att den till stor del orsakat min utmattning ända från första början. Min ADHD gör att jag har dåligt minne och impulskontroll, svårt att bara sitta ner och njuta av att vara med min familj, hålla fokus och 5000 saker i luften samtidigt. Jag gick återigen in i väggen med stressymptom som yrsel, hugg i bröstet, svårt att andas, sömn- och minnesproblem med mera. Nu är jag tillbaka på 50% och är sakta på rätt väg igen. Men det är så svårt. Så fort jag börjar må bra igen sätter jag igång med olika projekt. Ett liv utan bromsar är inte lätt. Det händer mycket men ibland blir det för mycket av det goda och möjlighet till återhämtning som är a och o hinner jag aldrig med! Tyvärr. Men jag jobbar på att bli bättre!

Pia Eriksson Lundström,
träningstokig 7-barnsmamma med utmattningssyndrom och ADHD

Dela sidan

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta