Hjärnfonden
Ge en gåva

Miss Della har måtten 70×50 cm. 25 kr per såld poster går till Hjärnfonden och Miss Della kommer att finnas på obegränsad tid i Mrs Mighettos sortiment. Foto: Malin Lindner

Miss Della – Att visa omvärlden det magiska med olikheter

Det här är Miss Della. Hon är baserad på den riktiga och verkliga lilla Della som föddes med en CP-skada. 25 kr av varje såld poster går oavkortat till Hjärnfonden.

I taket lyser stjärnorna och glitter regnar ner i Miss Dellas bruna lockar. Hon dansar i takt till låga toner och hennes oövervinneliga styrka fyller rummet. Tiden stannar och Miss Della sprider magi, idag är det glitter och fjärilar. Här och nu är alla tillsammans och kärleken besegrar allt.

Della föddes med en cp-skada. Hon lever tack vare att hennes ovetande föräldrar gick på ett läkarbesök i vecka 29 inför en kommande flygresa. Mitt i undersökningen lägger CTG-kurvan som mäter bebisen hjärtljud helt av, det blir totalt kaos, flera experter tillkallas och det enda den gravida Ditte hör är någon som skriker “barnet måste förlösas nu!”. 20 minuter senare är en liten Della på 700 gram utplockad. I början visste ingen vad som hänt Della, men så småningom förstod läkarna att Della smittast av ett CMV-virus när hon låg i magen. Ett vanligt och ofarligt virus som de flesta stöter på, men drabbas man alldeles i början av sin graviditeten går det lätt över till barnet och kan orsaka svåra hjärnskador.

Läs om Dellas dramatiska förlossning här.

Della förstår och känner så mycket, men har aldrig kunnat prata, inte heller kunnat gå. Della lever på begränsad tid med sin mamma och pappa. Begränsad tid med sina syskon.

Della med sina systrar Jullis och Duni. Foto: Ditte Svanfeldt.
Della med sina systrar Jullis och Duni. Foto: Ditte Svanfeldt.

25 kr per såld poster går till hjärnforskningen

Nu har Della blivit ett av motiven i företaget Mrs Mighettos samling av vackra posters till barnrum och 25 kronor per såld poster går direkt till Mrs Mighettos insamling hos Hjärnfonden. Malin Mighetto är den som har målat Miss Della.

– Det här är det viktigaste vi gjort. När vi kom i kontakt med Della och hennes familj var känslorna blandade. Imponerade över hur familjen lyckades ha så mycket glädje och energi trots den svåra situationen att leva med ett sjukt barn. Inspirerade över hur de lever i nuet och känner ödmjukhet inför vardagsögonblick utan att fundera över det hot som ständigt ligger över dem.

Miss Della är på riktigt

Anna Sylvan är medgrundare till Mrs Mighetto och berättar om hur samarbetet med Dellas mamma, bloggaren Ditte Svanfeldt, gett henne en insyn i en annan verklighet. Om ödmjukheten hon känner inför familjens situation och vördnad över att de vågar dela med sig. Att visa och lära omvärlden det magiska med olikheter.

– Av alla våra 53 lanserade motiv är Miss Della vår mest betydelsefulla. Hon är på riktigt. Vi älskar fantasi och allt som ryms i vår påhittade värld och ingen av våra tidigare karaktärer har varit baserad på en verklig person. Det kändes både underbart och väldigt skrämmande säger Anna.

– Jag hade handsvett när vi skickade Miss Della till hennes föräldrar, säger Malin som målat Miss Della.

Della är en av tusentals barn som föds med en skada eller funktionsnedsättning i hjärnan. Hon är symbolen för familjer som lever i ständig oro över sitt sjuka barn med rädslor omöjliga att förstå, men framför allt lever de med obeskrivlig kärlek till sitt eget mirakel.

Vill du också ha Miss Della på väggen därhemma? Här hittar du alla Mrs Mighettos återförsäljare.

Och stöd gärna Mrs Mighettos insamling för hjärnforskning här. Tack! <3

Relaterat

En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.
Porträtt på hjärnforskaren Terje-Falck-Ytter som forskar på autism.

Tidiga tecken på autism

Tecken på autism kan skönjas redan hos spädbarn, visar ny forskning. Vid 2–3 årsåldern går det i det flesta fall att ställa diagnos. Tidiga insatser som individanpassad träning och stöd för familjer minskar risken för följdeffekter.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Två bilder på Johanna Bösseborns son Gustav som fått diagnosen Adrenoleukodystrofi.

Världens bästa Gustav

”Du spralliga, levnadsglada lilla pojk. Inte trodde vi att din överaktivitet, din impulsivitet och din okoncentration kunde härledas till den värsta av sjukdomar.”
Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg finns det mycket som pekar på det.

“AI kan fördubbla inlärningstakten”

Kommer artificiell intelligens styra digitaliseringen av skolan i rätt riktning? Enligt hjärnforskaren Torkel Klingberg, finns det mycket som pekar på att AI skulle kunna halvera tiden barn går i grundskolan.
Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, talade på Barnhjärnans Dag om skillnaderna i diagnosticeringen av flickor och pojkar med autsim eller ADHD. Foto: Juliana Wolf Garcindo och Birgit Leistmann-Walsh

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Varför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar varför och hur hormonella svängningar kan påverka symtom.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta