Ring in din gåva 020-523 523 | Ge en gåva direkt
MENY
Ge en gåva
Diagnoser
Dela

Hjärnan

Du bär på ett mysterium. Mellan dina öron finns en märklig grå klump på drygt ett kilo. Den formar dina tankar. Den skapar dina känslor. Den lagrar dina minnen. Den styr allt som händer i din kropp. Din hjärna är du. 

Människans hjärna är kroppens viktigaste organ. I den finns löftet om större intelligens, mer kreativitet och djupare mänsklighet, kort sagt, en bättre värld. Men vi vet fortfarande mycket lite om hur den fungerar. Däremot vet vi allt mer om vad som händer när den inte fungerar.

Mycket återstår för att vi ska få fram nya effektiva läkemedel och behandlingar. Det kan rädda miljontals liv. Enda vägen dit går genom forskning.

Visste du att…

  • Hjärnan är människokroppens mest komplexa del och väger 1,2-1,4 kilo.
  •  I hjärnan finns över 100 miljarder nervceller som kan skicka signaler till tusen andra celler med en hastighet av cirka 300 kilometer i timmen.
  • Hjärnan fungerar bäst om du äter en välballanserad kost. Annars kan du bli glömsk, överkänslig, eller få yrsel.
  • Sömnen styrs av hjärnan. Om du sover dåligt en natt blir du trött och hängig. Efter två sömnlösa nätter får du svårt att koncentrera dig. Flera sömnlösa nätter gör att du får hallucinationer.
  • Den vänstra hjärnhalvan vanligtvis står för analytiska förmågor som logik, språk och matematik.
  • Den högra ansvarar för konstärlig förmåga och synförmåga som färger, former och mönster. Det är därför som en skada i hjärnan kan yttra sig på så många olika sätt beroende på var skadan sitter.
Ge en gåva

Vi har inga statliga medel och är därför helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.

Behoven är stora och ditt bidrag är ett viktigt stöd.

Ge din gåva som:
Privatperson Företag
Människohjärnan är universums mest komplexa struktur. Det är först i vår egen tid som vi har fått de tekniska redskapen och den biologiska kunskapen som behövs för att kunna gå i närkamp med hjärnans mysterier. Nu har forskningen äntligen chans till genombrott som kan leda till bättre behandlingar av en lång rad sjukdomar i hjärnan, om bara resurserna finns.

Professor Lars Olson
Ordförande Hjärnfonden

Prenumerera på nyheter via RSS

Via RSS kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer på Hjärnfonden. Du väljer själv vilken typ av nyheter som du vill prenumerera på. Så fort vi publicerar en nyhet ser du den i din RSS-läsare.