Nyheter

Den här sidan listar artiklar med alla kategorier (nyheter, kalendariehändelser).

Jakten på hjärnans stresscentrum

Publicerad: 2017-11-16

Stress i lagom dos är till och med nyttig för oss men när den pågår för länge blir den plötsligt farlig. Var går gränsen till ohälsosam stress och vad händer i hjärnans innerst kretsar när det slår över? För att ta reda på det kikar Tibor Harkany och hans forskargrupp på hur cellerna längst in i hippocampus pratar med varandra. Lär vi oss förstå deras språk kommer vi närmare en lösning på gåtan om den växande diagnosen utmattningssyndrom.

Läs mer

Katarina 43: ”Jag trodde jag kunde planera bort en utbrändhet”

Publicerad: 2017-11-16

Katarina hade ett fantastiskt arbete, jobbade stenhårt 70 timmar i veckan och hade sociala aktiviteter nästan varje kväll. Livet lekte men på nätterna kom attacker av panikångest. När hennes chef tog ifrån henne jobbdatorn och skickade henne till läkaren blev hon arg på sig själv och skämdes. Hur kunde hon ha låtit det gå så långt? Och vem var hon utan sitt jobb?

Läs mer

Carla går 150 mil för hjärnforskningen

Publicerad: 2017-11-07

Under 26 av årets kallaste och mörkaste veckor kommer Carla Cat Carlsson ensam att dra sin släde upp genom Sverige, till fots från Norrköping till Kiruna. Högfungerande autism, astma och kronisk smärta är inget som stoppar Carla från att bli den första kvinnan med handikapp att gå sträckan. Samtidigt samlar hon in pengar till hjärnforskningen.

Läs mer

”Varje krona vi satsar på psykisk ohälsa kan ge mångdubbelt tillbaka”

Publicerad: 2017-11-06

Mats Lekander är professor och hjärnforskare och ser enorma brister i vården av till exempel ångest, depression och stresstillstånd. Han är nu med och tar fram nya lovande behandlingsmetoder, som förhoppningsvis kan bidra till att minska de höga sjukskrivningstalen. Här berättar han själv om sin forskning.

Läs mer

Hjärnan på ett chip

Publicerad: 2017-10-31

Linköpingsforskaren Anna Herland skapar konstgjorda modeller av den mänskliga hjärnan i ett chip lika stort som en USB-sticka. Hjärnmodellerna kan användas i forskning om hjärntumör, Alzheimers och Parkinsons sjukdom och kan komma att ersätta många djurförsök i framtiden.

Läs mer

Var med i kampen mot Stroke

Publicerad: 2017-10-24

Varje år drabbas 30 000 personer i Sverige av stroke. Professor Katharina Stibrant Sunnerhagen vid Göteborgs universitet berättar om sjukdomen och varför det är så viktigt att forskningen får mer resurser. Klicka på pilen och se filmen om Stroke.  

Läs mer

Stamceller kan hjälpa hjärnans återhämtning efter stroke

Publicerad: 2017-10-04

I dag är träning den enda behandling som kan erbjudas patienter som fått en hjärnskada och t.ex. blivit förlamade, tappat känseln eller utvecklat talrubbning efter en stroke. I Lund arbetar professor Zaal Kokaias forskargrupp med att ta fram en ny behandlingsmetod. Genom att transplantera stamceller till den skadade hjärnan skulle patienten kunna återfå förlorade funktioner. Zaal Kokaia är optimistisk och ser stora möjligheter med metoden.

Läs mer

Var med i kampen mot Alzheimers sjukdom

Publicerad: 2017-09-21

Omkring 100 000 svenskar har Alzheimers sjukdom. Idag finns inget sätt att bota sjukdomen. Här kan du se en film där professor Caroline Graff från Karolinska Institutet berättar om sjukdomen.

Läs mer

Att leva med Alzheimer

Publicerad: 2017-09-21

Maja Nygrens svärfar Stig har Alzheimers sjukdom. Hon berättar i filmen om hur hans diagnos påverkat många människor inte minst den närmaste familjen. Maja startade en egen insamling för att samla in pengar till forskningen om Alzheimer. Du kan bidra till hennes insamling här. Klicka på pilen i bilden så kan du se filmen.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta