Nyheter

Den här sidan listar artiklar med alla kategorier (nyheter, kalendariehändelser).

Lättare träning hjälper mot depression

Publicerad: 2016-10-21

Att träning är bra både för vår fysiska och mentala hälsa är välkänt. Nu visar forskning från Karolinska Institutet att lättare träning räcker för att se en positiv effekt på depression och att effekten kvarstår under lång tid.

Läs mer

Varför är det så viktigt att sova?

Publicerad: 2016-10-14

Det är viktigt att sova för att hålla hjärnans hälsa i balans. Det är vanligt att ha problem med sömnen och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då och var tionde får svårare besvär. Om vi sover dåligt under lång tid ökar risken för flera sjukdomar, minnet försämras och immunförsvaret försvagas.

Läs mer

” Bristen på kunskap resulterade i sexton förlorade år”

Publicerad: 2016-10-05

Efter att ha gått sexton år på helspänn fick Elin Andersson Köhler till slut sin ADHD diagnos och med den medicin. Det var först då hon kunde slappna av. Nu säger Elin med kärlek att ADHD:n har gjort henne till den hon är. Läs hennes berättelse här.

Läs mer

Upptäckten hur celler äter upp sig själva ger nobelpris

Publicerad: 2016-10-04

– Hjärnfonden gratulerar den japanska forskaren Yoshinori Ohsumi för årets nobelpris i medicin eller fysiologi. Hans upptäckter tros ha stor betydelse för förståelsen av neurologiska sjukdomar som Parkinson och Alzheimers sjukdom, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Läs mer

”Vi önskade oss ett botemedel mot Alzheimers sjukdom i bröllopspresent”

Publicerad: 2016-10-03

”Farmor Ragnhilds och farfar Arnes hus var platsen där släkten brukade samlas vid jul, påsk och om somrarna. Där lekte jag med mina kusiner och där höll jag farmor och farfar i hand när vi gick iväg på spännande utflykter.”
Johannes Nordling har ljusa minnen från bandomens vistelser hos farmor och farfar. Men nu har båda blivit dementa och håller sakta på att förändras. Det här är hans berättelse.

Läs mer

Viktor Johansson släpper ny låt till förmån för World CP Day 2016

Publicerad: 2016-09-30

Han är ambassadör för Svenska CP-föreningen, har sjungit ihop med artister som Sofia Källgren, Abba-saxofonisten Johan Stengård och arbetat på Wallmans Salonger. I samband med World CP Day 2016 den 5 oktober släpper artisten Viktor Johansson sin nya singel ”Celebrate Potential”.

Läs mer

Viktigt att barn med dyslexi får hjälp tidigt

Publicerad: 2016-09-30

-Sök hjälp tidigt om ditt barn har svårt att lära sig läsa och skriva, var inte rädd för att be om stöd.
Det rådet ger Juha Kere, professor vid Karolinska Institutet som studerar de genetiska orsakerna till dyslexi.

Läs mer

”Jag hoppas få många kluriga frågor”

Publicerad: 2016-09-23

Den 30 september firas vetenskapsfesten Forskarfredag på 30 orter över hela Sverige. I Stockholm deltar hjärnforskaren Kristiina Tammimies som forskar om genetiska faktorer bakom autism.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta