Nyheter

Den här sidan listar artiklar med alla kategorier (nyheter, kalendariehändelser).

”Tänk om jag bara hade hittats några timmar tidigare…”

Publicerad: 2016-05-03

För tretton år sedan slogs Ronneys liv i spillror då han drabbades av en stroke, en kraftig hjärnblödning. Maximal otur gjorde att Ronney blev liggande i hela åtta timmar innan han blev förd till akuten och för det har han fått betala ett högt pris med många komplikationer efter stroken. Hade han bara blivit hittad några timmar tidigare hade allt varit annorlunda.

Läs mer

ALS-gala i Knislinge drog in nära en halv miljon

Publicerad: 2016-04-29

Med gympa, auktion och en fullbokad artistgala samlades nästa en halv miljon kronor in till forskningen om ALS under en lördag i Knislinge i norra Skåne i slutet av april. Pengarna går till projektet FFAC, Fight for a cure, som startades av Frida, Minna och Emelie och deras insamling med samma namn hos Hjärnfonden.

Läs mer

Hjärnfonden är Årets Insamlare!

Publicerad: 2016-04-28

Varje år utser branschorganisationen FRII Årets Insamlare. Priset delas ut för att uppmärksamma och belöna det viktiga arbete som utförs för att finansiera arbete med goda ändamål. I år vann Hjärnfonden den prestigefulla utmärkelsen.

Läs mer

Hej Anna Hemlin, ny generalsekreterare på Hjärnfonden!

Publicerad: 2016-04-20

Anna Hemlin har utsetts till ny generalsekreterare för Hjärnfonden. Anna har en lång erfarenhet av den ideella sektorn och har tidigare arbetat för Naturskyddsföreningen som insamlingschef. De senaste två åren har hon tjänstgjort som verksamhetschef på Hjärnfonden.

Läs mer

Smäll mot huvudet ger demens – trots hjälm

Publicerad: 2016-04-13

Både en svår skallskada och upprepade hjärnskakningar, som kan ses inom vissa idrotter, ökar risken för demens. Ny amerikansk forskning visar att 43 procent av amerikanska fotbollsspelare inom NFL har tecken på traumatiska hjärnskador. Idag finns ännu inga effektiva läkemedel mot traumatisk hjärnskada, men forskarna är hoppfulla. Hemligheten ligger bland annat i att förstå kopplingen mellan nervcellsskador och inlagring av de ämnen som leder till att demens uppstår. Framförallt gäller det att förmå hjärnan att själv reparera de skador som uppstått.

Läs mer

Kung Över Livets välgörenhetsgala 2016

Publicerad: 2016-03-31

KUNG ÖVER LIVET presenterar för andra gången sin andra välgörenhetsgala den 24 april 2016 på Oscarsteatern i Stockholm. Kung Över Livet vill inge hopp för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Medverkande artister är bland annat Oscar Zia, Jan Johansen med kör, Sanna Nielsen och Joakim Ramsell, Juha Mulari, Platina, Cotton eye Joe, Östra teatern och Jakob Samuel.

Läs mer

Unik teknologi belyser psykisk sjukdom

Publicerad: 2016-03-21

Psykisk sjukdom karaktäriseras av förändrade mentala processer och beteenden. Men hur utför hjärnan mentala processer och skapar våra beteenden i vanliga fall? Och hur är det förändrat i psykiska sjukdomar? Metoden optogenetik gör det möjligt att slå av och på utvalda celler i hjärnans funktioner. Aldrig tidigare har vi gjort så stora framsteg inom förståelsen om hur hjärnan fungerar, kunskap som är helt nödvändig för att vi ska kunna förstå psykisk sjukdom.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta