Nyheter

Den här sidan listar artiklar med alla kategorier (nyheter, kalendariehändelser).

”Jag hoppas få många kluriga frågor”

Publicerad: 2016-09-23

Den 30 september firas vetenskapsfesten Forskarfredag på 30 orter över hela Sverige. I Stockholm deltar hjärnforskaren Kristiina Tammimies som forskar om genetiska faktorer bakom autism.

Läs mer

Debattartikel om spelutredningen

Publicerad: 2016-09-21

”Vi är starkt oroade över förslagen i spelutredningen. Civilsamhällets organisationer har fått en undanskymd roll när framtidens spelmarknad diskuteras. Pengar från lotterier är en av de fåtal stora intäktskällor för oss i den ideella sektorn.” Det skriver ett flertal debattörer, däribland Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Varje år genereras 1,6 miljarder […]

Läs mer

Viktigt vårda vänskap

Publicerad: 2016-09-21

Tillsammans med vår samarbetspartner Skellefteå Kraft har Hjärnfonden tagit fram fyra videopodcasts där programledaren Beppe Singer tar reda på hur hjärnan reagerar på saker som motion, sociala relationer, sömn och kost. I andra avsnittet träffar han Alva Appelgren, lektor vid Södertörns Högskola som förklarar varför det är så viktigt med sociala relationer.

Läs mer

” Min älskade Lars var en klippa som vittrade sönder”

Publicerad: 2016-09-20

Det finns cirka 100 000 personer med Alzheimers sjukdom i Sverige. Att se en make eller maka, ett syskon eller en vän, sakta men säkert tyna bort, medför en stor psykisk påfrestning för de flesta.
Att säga att 100 000 svenskar lider av sjukdomen är därför på sätt och vis en underdrift. Räknar man med de anhöriga är de drabbade cirka en miljon. Birgitta Hemlin är en av dem, hon såg sin make Lars drabbas av sjukdomen. Här är hennes berättelse.

Läs mer
Alexander Forselius

”Min fulla potential” fokuserar på barnen i skolan

Publicerad: 2016-09-13

I skolan ställs ofta hårda krav på att anpassa sig. Barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, npf, kan därför få det tufft med skolgången då de inte får sina behov bemötta. Det saknas fortfarande mycket kunskap om npf, men det finns mycket skolan kan göra redan nu. Genom kampanjen ”Min fulla potential” vill Hjärnfonden inspirera och sprida de goda exemplen när skolan ger alla en möjlighet att tillgodogöra sig undervisningen. Kampanjen genomförs med stöd av Attention och KIND.

Läs mer
Kaj Blennow

Flera nya läkemedel testas mot Alzheimers sjukdom

Publicerad: 2016-09-13

Varje år drabbas runt 20 000 personer i Sverige av Alzheimers sjukdom. Än så länge finns inget botemedel mot sjukdomen men det pågår intensiv forskning för att hitta nya behandlingar och läkemedel. Bland annat testas nu flera olika läkemedel på patienter med sjukdomen och resultaten ser lovande ut.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta