Aktuellt

Hjärnans Dag 2015

Publicerad: 2015-04-17

Missade du Hjärnans Dag på Oscarsteatern den 18 mars? Här kan du se alla föreläsarna via UR:s Kunskapskanalen.

Läs mer

Månadens forskare – Ingmar Skoog

Publicerad: 2015-04-17

Ingmar Skoog är professor och överläkare inom psykiatri och neurokemi vid Göteborgs universitet. Han vill ta reda på vilka tecken man kan upptäcka i kroppen flera årtionden innan en demenssjukdom bryter ut. Ingmar var en av talarna på Hjärnans dag den 18 mars 2015.

Läs mer

Välkommen till vår nya webbplats!

Publicerad: 2015-04-08

Hjarnfonden.se har fått ett nytt utseende som vi hoppas ska göra det ännu enklare att ge en gåva och att hitta spännande och intressant information om den mest gåtfulla och mest avancerade del av vår kropp – hjärnan. Den nya webbsidan bli mer responsiv och ska fungera lika bra till dator och surfplatta som till […]

Läs mer

Ny forskning hjälper personer med autism att kommunicera

Publicerad: 2015-04-01

Personer med autism har begränsad förmåga till socialt samspel. En ny studie visar att datoriserade träningsprogram kan hjälpa personer med autismspektrumtillstånd att tolka ansiktsuttryck och känna igen känslor. Övningarna skapar förändringar både på beteendet och skapar funktionsförändringar i centrala delar av den sociala hjärnan. Resultatet visar att lämplig träning kan leda till att barn med autism får lättare att interagera och läsa av sociala sammanhang.

Läs mer

”Mamma är bara 65 år men kan inte längre ta hand om sig själv.”

Publicerad: 2015-03-04

Min mamma var 57 år gammal och på toppen av sin karriär som läkare när hon upptäckte att det var något som inte stämde. Hon glömde bort om hon ringt patienter eller inte, hon fick slå i FASS efter saker som hon egentligen redan visste, och hon blev tvungen att jobba över sent på kvällarna för att hinna […]

Läs mer

Livsstilsfaktorer påverkar risken för Alzheimers sjukdom

Publicerad: 2015-03-04

Det pågår mycket forskning kring Alzheimers sjukdom och demens, bland annat för att klarlägga vilken roll proteinerna beta-amyloid och tau spelar. Dessa proteiner initierar sjukdomsprocessen i hjärnan. Det pågår även stora studier för att hitta genetiska orsaker till demens och Alzheimers sjukdom, samt epidemiologiska studier för att hitta nya riskfaktorer.

Läs mer

Skidhjälm kan skydda mot svåra hjärnskador

Publicerad: 2015-02-20

Nästan en fjärdedel av alla skidåkare använder fortfarande inte hjälm. Hjälm kan minska risken för svårare hjärnskador. Hjärnskador relaterat till olyckor är de vanligaste orsakerna till att människor drabbas av långvariga hälsoproblem.

Läs mer

Månadens forskare – Lars Nyberg

Publicerad: 2015-02-18

Lars Nyberg är professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet. Han sitter med i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd och är en av talarna på Hjärnans dag den 18 mars 2015.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta