Aktuellt

Guldregn över hjärnforskningen

Publicerad: 2015-09-25

Hjärnfonden delar i veckan ut 29,5 miljoner kronor extra till några av Sveriges hjärnforskare. Det innebär att totalsumman för årets anslagsutdelning landar på nära 64 miljoner och blir den största utdelningen i Hjärnfondens historia. Det extra anslaget går till 57 svenska forskningsprojekt som försöker hitta nya behandlingsmetoder inom bland annat Alzheimers sjukdom, barnhjärnan, depression och Parkinsons sjukdom.

Läs mer

”Nu önskar jag att hon skulle lägga sig i”

Publicerad: 2015-09-24

Under september månad har vi uppmärksammat Alzheimers sjukdom lite extra . I det arbetet har vi i våra sociala kanaler bett våra följare berätta om vilket minne de inte skulle vilja glömma under #jagvillminnas. Här är Susanne Anderssons gripande berättelse om sin svärmor.

Läs mer

Vill du hjälpa oss att rekrytera nya månadsgivare?

Publicerad: 2015-09-24

Hjärnfonden arbetar regelbundet med att värva fler månadsgivare, med hjälp av så kallad Face to face. Du kan träffa på oss på gator och torg där vi berättar om Hjärnfondens arbete och hur din gåva gör stor skillnad. Nu har du chansen att bli en av oss!

Läs mer

3 miljoner kronor till Alzheimerforskningen

Publicerad: 2015-09-23

Professor Bengt Winblad har mottagit Hjärnfondens jubileumsanslag på 3 miljoner kronor för sin insats för forskningen inom Alzheimers sjukdom. Prisutdelare var H.K.H. Kronprinsessan Victoria som är Hjärnfondens beskyddare.

Läs mer

Ofullständiga demensutredningar skapar onödigt lidande

Publicerad: 2015-09-16

Personer som drabbas av en demenssjukdom upptäcks inte i tid. Enligt Svenska Demensregistret är det mindre än hälften som insjuknar i en demenssjukdom som får en fullständig demensutredning. Ny forskning kan underlätta att ställa diagnos redan innan sjukdomen brutit ut och personer i riskzonen kommer att kunna fångas upp i tid, vilket kommer att ha stor betydelse då nya läkemedel finns tillgängliga.

Läs mer

Hjärnan i fokus på Tekniska museet

Publicerad: 2015-09-14

I början av september öppnade portarna till MegaMind, Tekniska museets nya storsatsning där besökaren kan uppleva och utforska hjärnan, den mest komplexa strukturen i universum. Hjärnfonden välkomnar initiativet och hoppas att det ska öka intresset för hjärnan i nästa generation. Med innovativa installationer får besökarna tänja på hjärnans och kroppens gränser, där den nya tekniken förstärker barnens sinnesupplevelser och möjliggör kreativitet.

Läs mer

Caroline Hansson forskar om bipolär sjukdom

Publicerad: 2015-09-14

Caroline Hansson var en av de unga forskare som fick Hjärnfondens stipendium 2015. Här berättar hon vad stipendiet betyder för henne och om sin forskning inom bipolär sjukdom. Hjärnfondens stipendium på 280 000 kronor avser forskning på heltid inom neuroområdet under ett år.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta