Aktuellt

The Color Run stödjer Hjärnfonden

Publicerad: 2015-05-20

The Color Run är världens största serie ”fun runs”. Över en miljon människor springer i mer än 50 länder över hela världen. För andra året i rad arrangeras nu loppet, som är känt som ”världens roligaste 5 km”, i åtta svenska städer. I år är vi mycket glada att The Color Run stödjer Hjärnfonden genom […]

Läs mer

Hjärnmannen cyklar för hjärnforskningen

Publicerad: 2015-05-20

Toni Trajcevski från Stockholm, eller Hjärnmannen som han också är känd som, cyklar för hjärnforskningen. I måndags, den 18 maj reste han till Skopje i Makedonien och ska sedan cykla ca 1300 kilometer via utmanande vägar genom hela Greklands fastland för att ca 10 dagar senare nå Aten. Under tiden samlar han in pengar till […]

Läs mer

Månadens forskare – Margit Alt Murphy

Publicerad: 2015-05-19

Margit Alt Murphy är fysioterapeuten som ville få en djupare förståelse för hur strokepatienter kan få tillbaka sin rörelseförmåga. Idag forskar hon inom strokerehabilitering och för stipendiet hon fått av Hjärnfonden 2015 kommer hon att åka till Kanada och studera kroppars rörelser med höghastighetskameror.

Läs mer

”Jag har fått ett rikare liv efter stroken”

Publicerad: 2015-05-08

Josefine var 25 år gammal när hon fick sin stroke. Idag, tre år senare, har hon behövt lära känna sitt nya jag och på grund av hjärntröttheten blir de enklaste vardagssysslorna utmattande. Men Josefine har valt att fokusera på det hon klarar av och mår bra av att göra och hon vill peppa andra unga som också drabbats av stroke. ”Även om livet aldrig kommer bli som innan stroken kan man få ett väldigt bra liv ändå”, säger hon. Här är hennes historia.

Läs mer

Det går framåt för hjärnan

Publicerad: 2015-05-07

Nya kunskaper om den friska hjärnan och om våra gener, nya steg på vägen mot bot av epilepsi och Alzheimer och nya revolutionerande forskningsmetoder. Det var bara några av nyheterna när världens ledande hjärnforskare samlades för sin årliga konferens i Washington, USA, i slutet av förra året. Hjärnfondens ordförande Lars Olson, professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet, var givetvis på plats när de 30 000 forskarna presenterade sina senaste rön för varandra. Nu har han samlat sina intryck.

Läs mer

Hjärnans Dag 2015

Publicerad: 2015-04-17

Missade du Hjärnans Dag på Oscarsteatern den 18 mars? Här kan du se alla föreläsarna via UR:s Kunskapskanalen.

Läs mer

Månadens forskare – Ingmar Skoog

Publicerad: 2015-04-17

Ingmar Skoog är professor och överläkare inom psykiatri och neurokemi vid Göteborgs universitet. Han vill ta reda på vilka tecken man kan upptäcka i kroppen flera årtionden innan en demenssjukdom bryter ut. Ingmar var en av talarna på Hjärnans dag den 18 mars 2015.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta