Ring in din gåva 020-523 523 | Ge en gåva direkt
MENY
Ge en gåva
Press

Pressmeddelanden

17 okt 2014

Hjärnfonden delar ut 14.5 miljoner extra till svensk hjärnforskning

Tack vare rekordinsamling kan Hjärnfonden dela ut ytterligare 14.5 miljoner till svensk hjärnforskning i år. Det innebär att summan för årets beviljade forskningsanslag kommer att uppgå till cirka 50 miljoner kronor, vilket är en fördubbling jämfört med föregående år. Det är den största utdelningen sedan Hjärnfonden bildades 1994.
Det extra forskningsstödet går till 23 hjärnforskare som får möjlighet att driva utvecklingen framåt inom flera av hjärnforskningens områden. Alzheimers sjukdom, autism, Parkinsons sjukdom och beroende är några exempel på forskningsanslag som beviljats. 

01 okt 2014

Hjärnfonden får ytterligare en samarbetspartner

Hjärnfonden och Skellefteå Kraft har tecknat ett avtal som innebär ett treårigt samarbete för att stödja hjärnforskning. 

18 sep 2014

Endast 4 av 10 svenskar vet att Alzheimer är en dödlig folksjukdom

Det råder stor okunskap om Alzheimers sjukdom i landet. Det framgår av en färsk SIFO-undersökning som Hjärnfonden presenterar inför den internationella Alzheimerdagen den 21 september. 1 av 3 svenskar tror att sjukdomen är en naturlig del av åldrandet och endast 4 av 10 vet att det är en dödlig folksjukdom. Enligt en utvärdering som Socialstyrelsen genomfört finns det dessutom stora brister i vården av Alzheimersjuka och vårdskillnaderna runt om i landet är häpnadsväckande.  

29 aug 2014

Isvatten drar in miljonbelopp till ALS-forskning i Sverige

Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden och Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning, har de senaste dagarna samlat in en miljon kronor till ALS-forskningen och mer pengar strömmar in. Det är tack vare den världskända ALS Ice bucket challenge som startade i USA och som tog fart i Sverige förra veckan, som gåvorna har ökat kraftigt. Förhoppningen är att ishinksutmaningen ska skapa större kännedom om sjukdomen hos en bredare allmänhet och ge ännu mer resurser till den livsviktiga hjärnforskningen.    

01 jul 2014

Hjärnfonden delar ut rekordsumma till svensk hjärnforskning

Hjärnfonden delar ut 28 miljoner kronor till livsviktig hjärnforskning. Pengarna går till drygt 50 svenska hjärnforskningsprojekt som får 500 000 kronor vardera. I år är det den största utdelningen någonsin sedan Hjärnfonden bildades 1994. Bland annat stöds forskning kring Alzheimers sjukdom, stroke, hjärnskador, MS, beroende med flera.

12 maj 2014

Dödsfall efter stroke minskar

På mindre än tio år har antalet dödsfall efter en stroke minskat med 21 procent. Det visar siffror från Socialstyrelsen som Hjärnfonden sammanställt inför den internationella strokedagen den 13 maj. Strokevården i Sverige har markant förbättrats samtidigt som framgångar inom svensk strokeforskning räddar fler liv. Men fortfarande är bristerna stora inom vissa områden. Rehabilitering och långtidsuppföljning efter stroke är områden där svensk sjukvård brister. Förbättring måste även ske inom direkt omhändertagandet på strokeenhet.

05 maj 2014

Hjärnfonden och Bisnode inleder samarbete

Bisnode är en av Europas största leverantörer inom beslutsstöd inom affärs-, kredit- och affärsinformation. Samarbetet med Hjärnfonden har inletts för att stödja livsviktig forskning och skapa engagemang kring hjärnans frågor.  

19 mar 2014

Goda behandlingseffekter i ny studie kring Parkinsons sjukdom

I en ny studie vid Uppsala universitet utvecklar forskare antikroppar mot de skadliga proteinformer som uppstår i hjärnan vid Parkinsons sjukdom. Forskningen som stöds med medel från Hjärnfonden kan leda till en helt ny behandlingsmetod i syfte att bromsa sjukdomsutvecklingen. Inom fem år skulle man kunna påbörja den första studien på patienter.

21 jan 2014

Hjärnfonden delar ut 5,6 miljoner kronor till framtidens forskarelit

20 unga hjärnforskare från fem svenska universitet får Hjärnfondens eftertraktade postdoc-stipendier. Var och en får 280 000 kronor för att på heltid kunna ägna sig åt livsviktig forskning på hjärnans område. Parkinsons– Alzheimers– och bipolär sjukdom, samt ätstörningar och forskning kring ALS är några av de områden som står i fokus. 

13 dec 2013

G8-länderna storsatsar på att hitta botemedel mot demens

Huvudfrågan när G8-länderna samlades i London i onsdags var: Hur ska man lösa demenssjukdomarnas gåta? Genom en internationell handlingsplan, ökade forskningsinsatser till demensforskningen, få fler personer att delta i kliniska prövningar är målet att identifiera ett botemedel eller behandlingsmetod till år 2025. Hjärnfonden som är en av de stora finansiärerna av svensk demensforskning välkomnar den internationella insatsen.

26 nov 2013

Rekordinsamling till Hjärnfonden tack vare testamentsgåvor

Hjärnfonden kommer att slå nytt insamlingsrekord 2013 tack vare att allt fler har valt att testamentera till organisationen. I år uppskattar man att testamentsgåvorna kommer att uppgå till cirka 30 miljoner kronor, vilket är en ökning på 150 procent från år 2012.

Ge en gåva

Vi har inga statliga medel och är därför helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.

Behoven är stora och ditt bidrag är ett viktigt stöd.

Ge din gåva som:
Privatperson Företag
Prenumerera på nyheter via RSS

Via RSS kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer på Hjärnfonden. Du väljer själv vilken typ av nyheter som du vill prenumerera på. Så fort vi publicerar en nyhet ser du den i din RSS-läsare.