Ring in din gåva 020-523 523 | Ge en gåva direkt
MENY
Ge en gåva
Press

Pressmeddelanden

19 mar 2014

Goda behandlingseffekter i ny studie kring Parkinsons sjukdom

I en ny studie vid Uppsala universitet utvecklar forskare antikroppar mot de skadliga proteinformer som uppstår i hjärnan vid Parkinsons sjukdom. Forskningen som stöds med medel från Hjärnfonden kan leda till en helt ny behandlingsmetod i syfte att bromsa sjukdomsutvecklingen. Inom fem år skulle man kunna påbörja den första studien på patienter.

21 jan 2014

Hjärnfonden delar ut 5,6 miljoner kronor till framtidens forskarelit

20 unga hjärnforskare från fem svenska universitet får Hjärnfondens eftertraktade postdoc-stipendier. Var och en får 280 000 kronor för att på heltid kunna ägna sig åt livsviktig forskning på hjärnans område. Parkinsons– Alzheimers– och bipolär sjukdom, samt ätstörningar och forskning kring ALS är några av de områden som står i fokus. 

13 dec 2013

G8-länderna storsatsar på att hitta botemedel mot demens

Huvudfrågan när G8-länderna samlades i London i onsdags var: Hur ska man lösa demenssjukdomarnas gåta? Genom en internationell handlingsplan, ökade forskningsinsatser till demensforskningen, få fler personer att delta i kliniska prövningar är målet att identifiera ett botemedel eller behandlingsmetod till år 2025. Hjärnfonden som är en av de stora finansiärerna av svensk demensforskning välkomnar den internationella insatsen.

26 nov 2013

Rekordinsamling till Hjärnfonden tack vare testamentsgåvor

Hjärnfonden kommer att slå nytt insamlingsrekord 2013 tack vare att allt fler har valt att testamentera till organisationen. I år uppskattar man att testamentsgåvorna kommer att uppgå till cirka 30 miljoner kronor, vilket är en ökning på 150 procent från år 2012.

06 nov 2013

Mathias "Bissen " Larsson samlade in över en miljon till Hjärnfonden

Efter att ha fått en stroke, mitt i en lovande bandykarriär, har den före detta elitbandyspelaren Mathias ”Bissen” Larsson engagerat tiotusentals människor, olika idrottsprofiler och kändisar att stödja hjärnforskningen genom Bissen Brainwalk, Utmaningen och olika insamlingsmatcher.
I dag, tre år senare har han lyckats få in över en miljon kronor som går direkt till Hjärnfonden.

29 okt 2013

Stort steg framåt för ALS-forskningen

Varje år insjuknar drygt 220 personer i Sverige i den förlamande sjukdomen ALS. Det finns fortfarande inget botemedel, men nu arbetar ALS-gruppen vid Umeå universitet med att ta fram metoder som hämmar spridningen av det felveckade protein som verkar vara gemensamt vid alla former av ALS. Om detta lyckas kan sjukdomens utveckling stoppas.

25 okt 2013

Livet sitter i hjärnan

Livet sitter i Hjärnan är den prisbelönte fotografen Lennart Nilssons sista produktion med sin världsunika elektronmikroskopiska utrustning. I filmen som är framtagen för Hjärnfonden kan vi följa nervcellerna på nära håll och höra några av Sveriges främsta forskare och läkare berätta om hjärnans svindlande kapacitet och mysterier. 


19 sep 2013

Stress och hopplöshet i medelåldern mer än fördubblar risken för demens

Efter semestrarna är nu många svenskar tillbaka i ett stressigt vardagsliv. Men det gäller att se upp. Inför Alzheimerdagen nu på lördag kan Hjärnfonden presentera resultatet från en ny studie som visar att personer som lider av stress i medelåldern löper två till tre gånger större risk att drabbas av demens. Även känslor av hopplöshet i medelåldern ger ökad risk att drabbas av demens. Resultatet från studien ingår i en kommande rapport från Hjärnfonden.

28 aug 2013

Hälften av alla barn struntar i cykelhjälm

Att använda cykelhjälm mer än halverar risken att drabbas av allvarliga hjärnskador. Trots det struntar hälften av alla barn i att skydda huvudet när de cyklar. Varje år skadas över 1000 barn så svårt i cykelolyckor att de behöver läggas in på sjukhus och långt fler skadas lindrigt. September är en av de mest olycksdrabbade månaderna.

22 aug 2013

Ny forskning visar att mammans gener kan påskynda åldrandet

Det är inte bara vår livsstil och vår vanliga arvsmassa som påverkar hur vi åldras. Forskare vid Karolinska Institutet och Max Planck-institutet i Köln har också upptäckt att skador i mitokondriernas eget DNA, som vi ärver från våra mödrar, har betydelse för hur vi åldras. Dessutom visar forskarna att ärvda mutationer i mitokondriernas DNA kan bidra till störningar av hjärnans utveckling.

01 jul 2013

Högtryck inom svensk hjärnforskning

Hjärnfonden delar i veckan ut totalt 16,5 miljoner kronor till livsviktig hjärnforskning. Sammanlagt motsvarar det anslag till 33 svenska hjärnforskningsprojekt som får 500 000 vardera. Mest pengar går till forskning om barnhjärnan och beroendesjukdomar. Totalt har man i år fått in 242 högkvalificerade ansökningar som vittnar om ett högtryck inom svensk hjärnforskning.

Ge en gåva

Vi har inga statliga medel och är därför helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.

Behoven är stora och ditt bidrag är ett viktigt stöd.

Ge din gåva som:
Privatperson Företag
Prenumerera på nyheter via RSS

Via RSS kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer på Hjärnfonden. Du väljer själv vilken typ av nyheter som du vill prenumerera på. Så fort vi publicerar en nyhet ser du den i din RSS-läsare.