Hjärnfonden
Ge en gåva
Gustav Karlqvist

Gustav Karlqvist var bara 19 år när han drabbades av en stroke. Idag,sex år senare, är han mitt i sin läkarutbildning.

Gustav blir ständigt påmind om stroken

Gustav Karlqvist var bara 19 år när han drabbades av en stroke. Idag,sex år senare, är han mitt i sin läkarutbildning. Särskilt hos unga har hjärnan en otrolig förmåga att återhämta sig.

Vad hände när du drabbades av din stroke?

– Jag satt hemma på pojkrummet sista dagen på sportlovet när det plötsligt small till. Det gjorde inte ont, det var mer som att bli utskjuten i en extrem berg och dalbana. Sedan försvann talet och jag tappade kontrollen över hela min vänstra sida. Jag lyckades släpa mig till mamma i rummet bredvid och hon, som är sjuksköterska på en strokeavdelning, förstod genast att något var väldigt fel. En kvart senare låg jag på akuten.

Vad fick du för hjälp på sjukhuset?

– I och med att jag inte alls var en typisk patient så tog det två dagar innanläkarna förstod att jag hade fått en blodpropp i hjärnan. Efter det fick jag genomgå massor av undersökningar för att de skulle hitta orsaken. Det visade sig att proppen hade bildats på grund av ett medfött hjärtfel, som jag senare kunde åtgärda. Redan dag tre tvingade sjukgymnasten upp mig ur sängen för att börja träna.

Hur såg din väg tillbaka ut efter stroken?

– Jag körde intensiv rehabilitering under hela våren. Det jobbigaste var faktiskt logopeden, att jag behövde öva på ”gaga” och ”gogo”. Men jag gjorde hela tiden olika små framsteg, så jag behöll motivationen. Tack och lov släppte hjärntröttheten tillräckligt för att jag skulle klara att ta studenten i tid.

Hur är ditt liv idag?

– Egentligen hade jag tänkt bli ingenjör, men stroken gav en livskris som fick mig att söka till läkarutbildningen. Jag kommer antagligen att jobba med strokepatienter i framtiden, dock inte som kirurg – eftersom finmotoriken i vänsterhanden är kaputt. I övrigt så stammar jag ibland och så kan jag bli hjärntrött. Även om det har gått relativt bra för mig så blir jag ju ständigt påmind om stroken.

Varför är det viktigt att stödja hjärnforskningen?

– Sjukdomar som stroke påverkar ju hjärnan för resten av livet. Det finns inget botemedel när du väl har drabbats. Det behövs mycket mer kunskap och bättre verktyg för att kunna förebygga hjärnans sjukdomar.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta