Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande

Hjärnforskningen behöver dig mer än någonsin

Nyligen beslutade vi på Hjärnfonden om årets stöd till svensk hjärnforskning och vi kan dela ut 77,3 miljoner kronor. Ett betydelsefullt tillskott. Samtidigt har nya genombrott aldrig varit så angelägna. Läs vår ordförande, Peter Thelin, om varför vi nu måste komma ihåg hur viktig hjärnforskningen är.

I år känns det extra bra att dela ut en så stor summa till landets mest lovande hjärnforskning. För det är allvar nu. Världen befinner sig mitt i en pandemi som slår hårt mot ”våra” patientgrupper – och då är alla medicinska framsteg mycket välkomna.

Även om hjärnforskare inte är direkt involverade i kampen mot covid-19 så hänger ju allt i kroppen ihop. Förutom att sjukdomar som Alzheimer, stroke och ALS är hemska i sig själva så försvagar de också kroppen, vilket gör de drabbade extra sårbara för infektioner. Det är viktigt att komma ihåg när hela världen fokuserar på coronaviruset. Hjärnforskningen får inte bromsa under tiden!

Faktum är att forskningen på hjärnans sjukdomar redan idag får förhållandevis små resurser – trots att de slår hårt mot både den som drabbas, de anhöriga och hela samhället. Det var därför jag engagerade mig i Hjärnfonden. Efter att ha sett min egen mor tyna bort i Alzheimers sjukdom så ville jag ge hjärnforskningen bättre förutsättningar.

ALS-forskning i framkant

Nu använder jag min långa erfarenhet från finansbranschen för att vi ska arbeta så smart och effektivt som möjligt. Tack vare vår vetenskapliga nämnd vågar jag också garantera att dina gåvor alltid går till hjärnforskningen med allra högsta kvalitet och potential. Ett exempel på det är svensk hjärnforskning i framkant, på den än så länge obotliga sjukdomen ALS.

Den typen av fantastisk hjärnforskning blir möjlig genom stöd från människor som du. Därför vill jag nu ge dig ett stort tack för dina gåvor. Du är en viktig del av kampen mot sjukdomar som Alzheimer, stroke och Parkinsons sjukdom. Jag hoppas förstås att du vill fortsätta vara med, så att vi får se nya genombrott. Idag känns det viktigare än på länge, så ge gärna en gåva redan idag. Den räddar liv!

Peter Thelin
Styrelseordförande, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett kollage med en hjärna och två svartvita hjärnforskare mot en beige bakgrund.

Hjärnfonden delar ut 120 miljoner till svensk hjärnforskning

2023 gör Hjärnfonden den största utdelningen någonsin på 120 miljoner kronor i forskningsbidrag till totalt 95 olika forskningsprojekt om hjärnan och nervsystemet. Forskarna arbetar med Alzheimer, ALS, psykisk ohälsa, stroke och många andra områden inom neurologi på universitet runt om i Sverige.

Forskare pipetterar ett prov på ett laboratorium.

Hjärnfonden delar ut 105,3 miljoner till svensk hjärnforskning

I år får 99 forskningsprojekt dela på 105,3 miljoner kronor. Det är ett viktigt tillskott till svensk hjärnforskning och tar oss närmare ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar.

Hjärnfonden delar ut rekordbelopp på 106 miljoner till svensk hjärnforskning

Viljan att stödja svensk hjärnforskning har aldrig varit större. Hjärnfonden gör den största utdelningen någonsin när 90 forskningsprojekt får dela på totalt 106 miljoner kronor.

Medelålders man har huvudvärkoch håller sig om huvudetman har svår huvudvärk

Klusterhuvudvärk – en bortglömd sjukdom

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är en extremt plågsam form av huvudvärk som kommer i attacker. Smärtan är oerhört intensiv och värre än den man upplever vid njursten eller förlossning. Det finns inget botemedel och vad som orsakar Hortons huvudvärk är okänt.

Kvinnlig forskare arbetar i dragskåp

77,3 miljoner till svensk hjärnforskning

Hjärnfonden delar ut 77,3 miljoner kronor till 82 forskningsprojekt och fortsätter att vara en viktig finansiär av svensk hjärnforskning.

Gruppbild på sju forskare med blombuketter i händerna.

Alzheimerforskarna angriper sjukdomen från flera olika håll

Här kan du läsa mer om två av de projekt som nu har tilldelats extra stöd tack vare att vi fått ett stort testamente. I ena fallet går projektet ut på att lära sig mer om hur Alzheimer sprider sig i hjärnan – och ta reda på hur det går att stoppa denna sjukdomsprocess. I det andra fallet handlar det om nydanande forskning, där blodkärlen snarare än nervcellerna står i fokus.