Insamlade medel till Barnhjärnfonden via skolloppet Över 5 miljoner! Stort tack till alla skolelever som samlat in pengar till forskning om barnhjärnan.

Skolelever sprang ihop 5,4 miljoner kronor till Barnhjärnfonden

Under en vecka i maj sprang över 125 000 barn Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet till förmån för Barnhjärnfonden och hjärnforskningen. Det var femte året i rad som loppet genomfördes och i år var fler än 469 skolor runt om i Sverige anmälda. Totalt samlade eleverna in 5.4 miljoner kronor.

– Det är helt fantastiskt att höra att det var så många som sprang skolloppet runt om i landet. Jag var själv på plats vid en skola i Nacka, utanför Stockholm och det gav mig en sådan varm känsla att se hur barn sprang och engagerade sig för att bidra till hjärnforskningen. Vi är så enormt tacksamma, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Barnhjärnfonden, en del av Hjärnfonden.

Under de fem år som Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna totalt samlat in nästan 25 miljoner kronor. Under de fyra första åren donerades pengarna till Barncancerfonden, men i år gick alla insamlade medel till Barnhjärnfonden och den livsviktiga forskningen om barnhjärnan. Intresset för loppet har ökat rejält sedan starten för fem år sedan. Flera av skolorna väljer dessutom att delta flera år i rad, som en årlig aktivitet i skolplaneringen. Det är barnen själva som står för insamlingen och till vårens lopp uppgick insamlingsresultatet till 5 437 914 kronor.

Stort engagemang

– Succén med loppet handlar inte i första hand om att det samlats in en stor summa pengar. Detta är ett resultat av att flera tusentals barn har samlats under en och samma dag, där de gjort en beundransvärd insats. Det visar att det finns ett stort engagemang och en stark vilja att göra någonting gott för någon annan, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby – God Morgon i Sverige.

– Vi har fått ett helt fantastiskt resultat, särskilt med tanke på rådande situation i världen. I en tid där det finns mycket oro, påverkas inte minst barnen. Till följd av covid-19 spenderar allt fler barn mycket tid i avskildhet och risken för ångest och oro ökar markant. Vi tog ett aktivt beslut att genomföra arrangemanget trots svåra tider, just för att lyfta frågor om barnhjärnan, ångest, oro, depression, funktionsnedsättningar och andra allvarliga hjärnsjukdomar i klassrummen. Det är så viktigt att inte glömma bort de tusentals barn som lider av hjärnans ohälsa, som i många fall mår ännu sämre under rådande världsläge, säger Paul Chronqvist.

Tusentals barn med hjärnrelaterade sjukdomar

Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så svåra att livet inte går att rädda. Fler och fler unga dör i självmord och många lider av psykisk ohälsa. Idag vet vi för lite om vad som händer i hjärnan när barn och unga drabbas av tex en depression. Det behövs mer forskning och kunskap. Pengarna som samlas in till Barnhjärnfonden kommer att finansiera livsviktig forskning, för att skapa mer kunskap om barnhjärnan.

Om Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet:

  • Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp, där skolelever från hela Norden springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. I Sverige går alla insamlade pengar direkt till Barnhjärnfonden och den livsviktiga forskningen om barnhjärnan.
  • Loppet, som arrangeras av Team Rynkeby Fonden, bygger på idéen om att eleverna ska göra någonting gott för sig själva, samtidigt som de gör något gott för någon annan.
  • Innan loppet har eleverna möjlighet att teckna mikrosponsoravtal med familj, vänner och lokala företag, som uppmanas skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilda eleven springer i samband med Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet.
  • Under de fem år som Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna totalt samlat in nästan 25 miljoner kronor.

Ge en gåva till Barnhjärnfonden

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag