Hjärnfonden
Ge en gåva
Kompisgänget bakom insamlingen Fight ALS cyklar Vätternrundan för ALS-forskningen.

Två gånger i veckan tränar vännerna för att klara av Vätternrundan och samla in pengar till ALS-forskningen för att nå en miljon kronor.

De cyklar Vätternrundan för vännen och ALS-forskningen

För drygt tre år sedan drabbades då 27-åriga Johan av den obotliga sjukdomen ALS. Sedan dess har kompisgänget genom diverse aktiviteter samlat in nära 1 miljon kronor till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden. Nu ska de cykla Vätternrundan för att nå miljonen.

Ge en gåva till Fight ALS insamling
 
– Det var faktiskt några gamla lagkompisar från Johans tidigare bandylag, Olle Nordlund, Christopher Sandell och Nicklas Ögren, som hörde av sig till oss och föreslog att vi skulle cykla Vätternrundan för att samla in pengar till forskningen. Det kändes som en självklar idé och nu har vi nio sponsorer som får synas på våra tröjor och som bidrar till insamlingen, berättar Christoffer Idmar, en av grundarna av insamlingen Fight ALS.

Det var sommaren 2019 som de första symtomen började komma smygande. Johan började prata lite sluddrigt och hade svårt att hänga med när det spelades fotboll och bandy. Många läkarundersökningar senare kom det tunga beskedet i februari 2020. Det var ALS.

En insamling för ALS-forskningen

Kompisgänget började prata ihop sig om hur de kunde hjälpa Johan. Men ALS har inget botemedel, överlevnadstiden är oftast bara några år och forskningen har långt kvar tills de löst gåtan.

– En insamling för att snabba på forskningen var det enda vi kunde göra. Det kanske inte hjälper Johan så mycket nu, men förhoppningsvis kan hans sjukdomsförlopp bromsas upp lite. Dessutom känns det bra om vi kan dra vårt strå till stacken för att ingen annan ska behöva hamna i den här sitsen igen.

Insamlingen Fight ALS tog snabbt fart och engagemanget var stort, både lokalt och nationellt. Från hela landet köpte folk deras specialgjorda armband och hoodies, en padelturnering arrangerades och gåvorna strömmade in.

Stort gäng cyklar Vätternrundan för Johans skull

28 stycken är de som ska cykla Vättern runt för Johan och för ALS-forskningen. Förutom bandykompisarna har det även tillkommit många gemensamma vänner. Gruppen tränar tillsammans två gånger i veckan och leds av Daniel Wallman, erfaren Vätternrundancyklist. Kompisarna hoppas att Johan kommer kunna vara med och heja på dem vid målgången. Just nu är han i USA på semester med familjen och tittar på Formel 1, ett av hans stora intressen. Johans fru Linnéa och hennes syster arbetar båda som Johans assistenter.

Victoria på rullstolspromenad utanför barndomshemmet med sin mamma, tillika assistent, Lotta Svenneling. Foto: Privat

Insamlingen i samband med Vätternrundan kommer att fördelas 50/50 till insamlingen hos Hjärnfonden och till Johan personligen för inköp av hjälpmedel. Förra sommaren samlade gänget in pengar till en elektrisk rullstol och en ställbar säng, den här gången ska det bli ett nytt och bättre anpassat badrum, ett rum till Johans assistenter och lite andra saker han behöver i vardagen.

– Det är svårt att få bidrag till den här typen av hjälpmedel från kommunen, säger Christoffer. Det finns så mycket som Johan behöver hjälp med nu, och som han inte får. Det här är det minsta vi kan göra för honom.

Hur mår Johan idag?

– Johan är en väldigt positiv person, alltid glad och hänger med på allt han kan. Men det är klart att kroppen tar stryk. Han sitter i permobilen och kan inte röra sig så mycket. Han kan äta vanlig mat men måste bli matad. För någon månad sedan var vi på restaurang och firade Johans 30-årsdag, det gick jättebra. Sådana saker skänker ju glädje.

Johan har spelat in sin röst så att han i framtiden kan använda den som talsyntes. Han jobbar fortfarande 75 procent på Motala kommun och styr sin dator med ögonen.

– Jag bor bara tre minuter från Johans hus så jag är nere hos dem med jämna mellanrum och hjälper till med kvällsrutinen och sånt när de har svårt att få dit assistenter. Men vi pratar inte så mycket om sjukdomen utan försöker fokusera på det positiva. Det blir svårt för Johan att hantera de starka känslor som uppstår annars, säger Christoffer.

Mot miljonen och vidare

Insamlingen hos Hjärnfonden är nu snubblade nära en miljon insamlade kronor. Christoffer är ganska säker på att de kommer komma över strecket tack vare Vätternrundanprojektet.

– Vi har alltid siktat högt. Når vi miljonen nu så kommer vi att sätta nya mål. Vi slutar inte och för oss finns inga gränser.

– Drömmen är ju såklart att ingen ska behöva drabbas av den här fruktansvärda sjukdomen i framtiden. Vi vet att forskarna jobbar hårt för att hitta ett botemedel, eller kanske i första hand en bromsmedicin som verkligen fungerar. Men det är lång väg kvar och det behövs hundratals insamlingar som vår. Det vi hoppas är att vi kan motivera andra att starta insamlingar själva. Vi är inga proffs utan mest kört på utan manual och vi vill att andra ska våga göra likadant.

Fight ALS kommer att stå i en monter vid målgången för Vätternrundan och sälja armband och tröjor för insamlingen. Besök dem gärna och stöd forskningen om ALS.

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.
En stillbild från en video om Victoria Sandsjoe som drabbades av ALS när hon var 21 år gammal.

Victorias berättelse: Att få ALS som 21-åring

Victoria är en av de yngsta i Sverige som drabbats av ALS, en neurologisk sjukdom utan botemedel som leder till döden. Hon har startat en insamling till förmån för forskningen, som hon ser som sitt enda hopp.
Victoria Sandsjoe

”Min enda chans är att forskningen går framåt”

När Victoria Sandsjoe var 21 år kretsade hennes liv kring friidrott, ekonomistudierna och sambon. Då kom ALS-diagnosen. Här berättar hon om sin situation och hoppet om nya behandlingar.
En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.
En äldre dam kollar rakt in i kameran.

Ögats muskler kan ge möjlig nyckel till försvar mot ALS

En unik typ av muskelfiber som finns i ögats muskler kan stå emot sjukdomen ALS och till och med öka i antal. Fyndet innebär hopp om att på sikt hitta vägar att bromsa sjukdomen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta