Hjärnfonden
Ge en gåva

Biträdande Professor Åshild Olsen Faresjö – Håret kan tala om hur stressad du är

Hon och hennes kollegor håller just nu på att ta fram en metod för att mäta stresshormonet kortisol i hårprover och de kan ta reda på hur det har sett ut flera månader tillbaka i tiden. Kortisol är ett hormon som finns naturligt i kroppen och som utsöndras från binjurarna i samband med stress. Genom att […]

Åshild Olsen Farejö – Stressforskare vid Linköpings Universitet

Hon och hennes kollegor håller just nu på att ta fram en metod för att mäta stresshormonet kortisol i hårprover och de kan ta reda på hur det har sett ut flera månader tillbaka i tiden.

Kortisol är ett hormon som finns naturligt i kroppen och som utsöndras från binjurarna i samband med stress. Genom att analysera hormonet går det att se hur aktiv kroppens så kallade HPA-axel är.

HPA-axeln aktiveras när vi blir stressade och då arbetar hypotalamus, hypofysen, och binjure tillsammans (HPA står för hypothalamus-pituitary-adrenal gland på engelska). Så genom att mäta kortisol går det att mäta kroppens svar på stress.

Skonsamt för patienten

Tidigare har det bara gått att mäta HPA-axelns aktivitet i blod-, saliv eller urinprov. Men nu är det istället möjligt att göra det genom att ta hår från baksidan av huvudet. En tre millimeter tjock och tre centimeter lång tofs klipps så nära skalpen som möjligt. Håret genomgår sedan en rad tidskrävande behandlingar och kortisolet mäts tillslut med hjälp av en immunologisk metod  som har har flera fördelar.

– Eftersom håret har en växttakt på cirka en centimeter per månad är det möjligt att titta på kortisolnivåerna under en period på tre månader tillbaka i tiden och eventuellt ännu längre, säger Åshild Olsen Faresjö.

På så vis får man värden som sträcker sig över tid och inte bara just vid det tillfälle som provet tas. Det gör det möjligt att se om personer som har drabbats av hjärtinfarkt har haft förändrade kortisolnivåer månaderna innan innan attacken.

– Och det finns en annan viktig fördel för patienten. Det är att metoden är väldigt skonsam eftersom vi inte behöver sticka i armen för att ta blod eller gå in i munnen och ta saliv.

Kan fungera som biomarkör

Men det viktigt att förstå vad resultaten av analyserna faktiskt visar. Ökade kortisolnivåer kan bero på att kroppen har utsatts för stress, sjukdom eller andra tuffa livssituationer. Samtidigt är det känt att även det motsatta, det vill säga låga kortisolnivåer, också kan bero på att kroppen har varit utsatt för stress under lång tid, som vid posttraumatiskt stressyndrom. Alltså kan både höga och låga nivåer av kortisol vara kopplade till stress och resultaten måste därför tolkas med viss försiktighet.

Efter att i flera år ha arbetat med att utveckla metoden, håller Åshild Olsen Faresjö och hennes kollegor i dag på att ta fram referensvärden för vad som är avvikande och vad som är normala kortisolnivåer. Och på grund av att metoden inte är helt färdigutvecklad finns den ännu inte uppsatt inom sjukvården.

– Än så länge är metoden bara uppsatt i forskningssyfte, men vår förhoppning är att den i framtiden ska kunna användas som biomarkör inom vården i preventivt syfte, för att kunna mäta aktiviteten i kroppens HPA-axel.

Relaterat

Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
En bild på Caroline Attalides pratandes på kontoret – hon jobbar med egna insamlingar på Hjärnfonden.

Därför ska du starta en egen insamling

När du startar en egen insamling för Hjärnfonden bidrar du till forskningen om sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Du väljer själv till vilken diagnos dina pengar ska gå. Hittills har de egna insamlingarna samlat in över 33 miljoner kronor till hjärnforskningen.
En närbild på en forskare med handskar som jobbar med prover.

Ny forskning: Så utvecklas MS

Multipel skleros, MS, kännetecknas av inflammationshärdar i centrala nervsystemet. Nu har forskare kunnat visa på cellnivå hur inflammationshärdarna utvecklas. Studien är finansierad av Hjärnfonden.
Ett kollage där en forskare håller en liten hjärna under en lampa.

Fyra fakta om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom innebär enorma utmaningar. I dag går det varken att bota eller att bromsa Parkinson. Dessutom tar det ofta lång tid att få rätt diagnos – och därmed rätt vård. Det är problem som bara hjärnforskningen kan lösa.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta