Frågor & Svar om Hjärnsteget

Här finns svar på de vanligaste frågorna vi brukar få om Hjärnsteget. Om du inte hittar svaret på din fråga här är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post till hjarnsteget@hjarnfonden.se.

Nyhet 2022: Du får en egen insamling! Vad är en egen insamling?

En egen insamling är en digital insamlingssida där du och dina vänner samlar in pengar till hjärnforskningen. Pengarna går till forskning och information om hjärnan. Nyckeln till en framgångsrik insamling är att berätta om den i sociala medier och be dina vänner bidra med en gåva.

Här kan du läsa mer om insamlingar:
https://insamling.hjarnfonden.se/how-it-works
https://insamling.hjarnfonden.se/support

Vad är ett virtuellt lopp?

Det som särskiljer ett virtuellt lopp från ett vanligt lopp, är att du själv bestämmer när och var du vill genomföra loppet, inom en given tidsperiod. Du registrerar din medverkan digitalt, i appen RaceONE.

Måste jag använda appen när jag springer?

Nej, men det blir roligare. Med RaceONE-appen kan familj och vänner se precis hur det går för dig och hjälpa till och heja på dig. Om du helst lämnar telefonen hemma, så går det självklart bra. Även ett resultat som laddas upp eller registreras i efterhand är fullt godkänt. Tänk på att om du utför din aktivitet på t.ex. löpband så måste du registrera din tid manuellt i efterhand även om du har telefonen med dig, eftersom appen registrerar din förbrukade sträcka med hjälp av GPS.

Hur fungerar appen och hur använder jag den?

Alla svar på tekniska frågor om RaceONE-appen hittar du här: https://raceone-sv.helpscoutdocs.com/
Här laddar du ner appen: (AppStore) eller (GooglePlay)

Måste jag springa för att kunna delta i Hjärnsteget?

Nej, så länge du tar dig från start till mål på ett sätt som ger dig motion och glädje är det fritt fram att skida, promenera, rulla rullstol, cykla, springa, åka skridskor etc.

Varför uppmärksammar ni just stroke under Hjärnsteget i april 2022?

Varje år drabbas ca 25 000 personer i Sverige av stroke. De flesta, mer än 80 procent, är över 65 år. Stroke är den kroppsliga sjukdom som svarar för flest vårddagar på svenska sjukhus, närmare en miljon vårddagar årligen. Det behövs mer forskning både för att bota en stroke i det akuta skedet men också för att lyckas rehabilitera de drabbade på ett effektivt sätt. Här kan du läser mer om stroke och den forskning som bedrivs. https://www.hjarnfonden.se/fokusomraden/fokus-stroke/

Vilka diagnoser kommer att stödjas för de övriga loppen?

Nästa lopp kommer att tillägnas en annan hjärndiagnos. Vilken diagnos det blir släpper Hjärnfonden när nästa lopp närmar sig.

När går kommande lopp av stapeln?

  • Vår: 8 – 17 april 2022
  • Sommar: 3 – 12 juni 2022
  • Höst: 7 – 16 oktober
  • Vinter: 6 – 15 januari 2023

Hjärnsteget hålls årligen fyra gånger per år och datumen släpps med en framförhållning av fyra lopp.

Varför fyra lopp per år?

Att motionera är bra för hjärnan och precis som för forskningen är det viktigt att arbeta långsiktigt för att uppnå sina mål. Hjärnsteget en utmaning som sträcker sig över fyra lopp under ett år och är något som planeras att ske årligen.

Varför arrangerar Hjärnfonden Hjärnsteget?

För att samla in pengar till hjärnforskning och för att uppmuntra till träning och motion som främjar allas hälsa.

Hur mycket kostar loppet att arrangera, alltså har det gått mycket av givarnas pengar till det här?

Anmälningsavgiften täcker kostnaden för loppet och lämnar minst 50 % i överskott till forskningen.

Kommer loppen att arrangeras fysiskt efter att Corona-pandemin är över?

Det återstår att se, inget beslut är ännu taget angående detta.

Hur stor del av min anmälningsavgift går till forskningen?

Minst 50%.

Om man inte vill ha en medalj, kan man få slippa det?

Ja absolut, du kan välja att skänka medaljkostnaden på 25 kronor till hjärnforskningen istället. Det valet gör du på sidan där du anmäler dig till loppet.

Kan man anmäla sig när lopperioden startat? (8 – 17 april)

Ja, du kan anmäla dig ända fram till sista timmen på loppet, det vill säga kl 23:00 söndagen den 17 april.

När måste jag senast anmäla mig för att hinna få en t-shirt i tid innan loppet?

Anmäl dig innan den 15 mars för att garanterat få din t-shirt innan start. Köper du din biljett efter detta datum kommer du såklart att få din t-shirt, men något senare.

Om man vill springa alla fyra loppen till specialpris, när måste jag då anmäla mig senast?

Om du vill starta din loppserie i april så måste du anmäla dig senast den 17 april kl 23:00. Om du vill starta till sommaren, hösten eller vintern så är sista anmälningsdagen sista dagen på just det loppet.

Hur registrerar man sitt resultat? Gör man det i appen?

Registrera ditt lopp genom att använda RaceOne-appen, alternativt registrera det manuellt i efterhand på raceone.com om du använt GPS-klocka eller annan träningsapp för registrering. Registrering av ditt resultat skall ske senast 23:59 på söndagen den 17 april.

Kan man springa hur långt som helst eller hur kort som helst?

Nej, sträckorna som finns att välja på är 3 km, 5 km, 7 km, 10 km och 21 km. Men det går utmärkt att promenera. Det går också att beta av sträckorna lite grann varje dag. Du kan alltså pausa ditt lopp i appen och fortsätta nästa dag om du vill.

Måste man delta i alla fyra loppen under året?

Nej, men det uppmuntras. Hjärnsteget syftar till att uppmuntra regelbunden fysisk aktivitet året runt, men det går utmärkt att anmäla sig till ett lopp i taget.

Om jag av någon anledning inte kan delta i loppet under den tiden som gäller, kan jag delta i loppet vid ett senare tillfälle istället?

Tyvärr inte, men däremot kan du springa/gå loppet precis VAR du vill.

Hur betalar man sitt lopp på RaceOne? Dvs vilka olika betalalternativ finns det?

Swish eller kortbetalning.

Kan jag betala med faktura?

Ja, om du är ett företag och ni köper fler än 10 biljetter till era anställda kan du betala via faktura. Skicka i så fall ett mejl till hjarnsteget@hjarnfonden.se så hjälper vi dig.

Kan jag göra en gruppanmälan?

Ja, om du är ett företag kan du göra en gruppanmälan för dina anställda om ni är minst 10 stycken. Kontakta oss på hjarnsteget@hjarnfonden.se för mer information.