Hjärnsteget oktober 2023 – ett virtuellt lopp för Hjärnfonden

13 – 22 oktober 2023 hålls Hjärnsteget för sista gången i år. Promenera eller jogga tillsammans med en vän, ta med hunden ut på en sväng eller dra ihop kollegorna på en motionsrunda och ha en picknick efteråt. All rörelse är bra för hjärnan och för kroppen.

Anmäl dig här

Spring, gå, eller rulla någon av sträckorna 3 km, 5 km, 7 km, 10 km eller 21 km. Du väljer fritt bland sträckorna och delta varifrån du vill.

Ladda ner appen RaceOne kostnadsfritt

      


Anmälningsavgift för ett lopp

  • 249 kr ink medalj*
  • 479 kr ink medalj och Hjärnstegets t-shirt i funktionsmaterial**

Du får din medalj och t-shirt hemskickad, vi skickar ut dem löpande så ju tidigare du anmäler dig desto fortare får du din leverans.

Vid anmälan till hela serien erhålls en loppkod som du använder i appen. Anmälan till kommande lopp öppnas efter att innevarande lopp avslutats.

Anmälan är öppen fram till och med 22 oktober kl 23:00.


Så här går det till

Starta ditt lopp i RaceOne-appen för en förhöjd loppupplevelse. Alternativt ladda upp ditt resultat manuellt i efterhand om du använt GPS-klocka eller annan träningsapp. Registrering av ditt resultat skall ske senast 23:59 på söndagen den 22 oktober.

Överskottet går till Hjärnfondens arbete med att stödja forskning och information om hjärnan.

Depression

Dina framsteg blir framsteg för forskningen. I oktober 2023 väljer vi att uppmärksamma diagnosen depression som är väldigt vanlig och räknas till en av vår tids stora folksjukdomar.

Nästan en tredjedel av befolkningen får en depression någon gång i livet. Vanliga symtom vid en depression är nedstämdhet, trötthet, avsaknad av glädje och lust till saker som man förut tyckt varit roliga samt minskad ork och lust att ta i tu med saker.

Depression kan komma utan någon tydlig orsak eller utlösas av yttre händelser, till exempel stora livsförändringar, familjeproblem eller sorg. Svåra upplevelser tidigare i livet kan göra att man lättare drabbas av depression i vuxen ålder. Flera olika faktorer bidrar till en depression, till exempel biologisk sårbarhet, ärftlighet och stress.

Hjärnfonden har finansierat flera projekt kopplat till depression som bl.a. att ta reda på om det finns ett samband mellan inflammation och depression. Vidare hur hur stress är kopplat till depression samt att man undersöker vem som blir hjälpt av de behandlingar som används idag och om de kan förbättras.

Gå med i Hjärnstegets Facebook-grupp för att känna gemenskap och pepp med andra deltagare.

 

 

*Medaljen är framställd av trä med lasergravyr som är en miljövänlig märkmetod. Vid gravering används inga kemikalier. Produceras av en lokal leverantör.

**T-shirt med Sustainable Choice-märkning, 100% polyester gjord av återvunna PET-flaskor. Sustainable Choice är plagg producerade i hållbara material och med minsta möjliga miljöpåverkan – från fiberframställning till färdig produkt.