För alla små hjältar med epilepsi
Idag 14 februari är det internationella epilepsidagen. Vi uppmärksammar dagen med en text av Monica Bergenek vars son har epilepsi.
Idag 14 februari är det internationella epilepsidagen. Vi uppmärksammar dagen med en text av Monica Bergenek vars son har epilepsi.
Den 23:e mars 2019 rasade Jennis värld samman. Hennes lillasyster Jessica blev ett offer för sin epilepsi bara 24 år gammal.. Här berättar Jenni om sin lillasyster och den insamling till epilepsiforskning hon startat till minne av Jessica.
I februari uppmärksammas epilepsi runtom i världen. I Sverige är 81 000 personer drabbade. Hjärnfonden stödjer svensk epilepsiforskning och här kan du läsa om forskning vid Lunds universitet.
Lars Olson har ägnat över 5O år åt hjärnforskning. Under åren har han bland annat hunnit bli professor i neurobiologi och medgrundare till Hjärnfonden. Tyvärr har han också blivit expert på resursbrist – ett ständigt problem för hjärnforskningen. Här berättar han om forskningsläget och varför ditt stöd är så viktigt.
Den 11 februari uppmärksammas epilepsi runtom i världen. I Sverige är 81 000 personer drabbade och vi behöver mer resurser till forskning och bättre livskvalitet för dem alla. Hjärnfonden stödjer svensk epilepsiforskning och här kan du läsa om några av de som kämpar för att forskningen hela tiden ska gå framåt.
Viktor Högnäs fick sitt första epilepsianfall 2008. Nu driver han tillsammans med bloggaren Marica Andersson insamlingsprojektet Epilepsikampen för alla som lider av okontrollerad epilepsi.
Ungefär trettio procent av de patienter som har epilepsi får ingen hjälp av existerande läkemedel. Merab Kokaia är professor på Lunds universitet och vill behandla sjukdomen med genterapi. De första studierna på människor kan komma redan om tre till fem år, tror han.
Hugo är nio år och har haft epilepsi sedan han var 2,5 år. Hans epilepsi är läkemedelsresistent vilket innebär att han med dagens mediciner inte kommer att bli anfallsfri. Förutom epilepsi har Hugo också en grav utvecklingsstörning och har en mental ålder som en ettåring. Han behöver övervakning dygnet runt och till hjälp har familjen en personlig assistent även nattetid. Familjens hund är en signalerande epilepsihund och ska larma när Hugo får ett anfall. Hugos pappa Fredrik Sjögren arbetade tidigare på Hjärnfonden och här berättar han själv hur livet är med Hugo.
Den 13 februari är det internationella epilepsidagen som uppmärksammans över hela världen. I Sverige finns ca 60 000 personer som ha epilepsi. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan. Risken att få epilepsi är störst under det första levnadsåret och efter 70 års ålder. Den vanligaste behandlingen vid epilepsi är medicinering med anti-epileptika. Behandlingen ges för att minska risken för nya anfall.