Aktuellt

Vill du få nyheter från Hjärnfonden som en RSS-feed?
Obs, din webbläsare måste ha inbyggt stöd för RSS.
Klicka här!

Hjärnans mysterier – inbjudan till Hjärnans dag i Kalmar

Publicerad: 2017-03-17

Hjärnans mysterier! Onsdagen den 5 april 2017 10.00 – 15.15   Kan vi förebygga demens? Den formbara hjärnan!   Kan vi förebygga demens – och när ska vi börja? Ingmar Skoog, Professor i Psykiatri. Föreståndare för Centrum för Åldrande och Hälsa, AgeCap, vid Göteborgs Universitet Den formbara hjärnan – effekter av fysisk aktivitet Jenny Nyberg, […]

Läs mer

Arla berättar om adhd, Aspergers och Tourettes syndrom på mjölkkartongerna

Publicerad: 2017-03-15

I mars landar de första mjölkförpackningarna i kyldiskarna med korta berättelser om hur det kan vara att leva med adhd, Aspergers och Tourettes syndrom. Okunskapen och stigman om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf, är stor. Vi är därför mycket glada över möjligheten att i samarbete med Arla sprida kunskapen om hur det är att leva med en npf-diagnos […]

Läs mer

Vi söker extrahjälp till Givarservice – heltid föräldrarvikariat

Publicerad: 2017-03-09

Hjärnfonden är en insamlingsstiftelse som arbetar för att finansiera livsviktig forskning om hjärnans kapacitet, dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Målet är att hitta nya behandlingar och botemedel. Hjärnfonden arbetar också för att öka kunskapen om hjärnan och synliggöra den viktiga hjärnforskningen. Hjärnfonden delade under 2016 ut drygt 62,7 miljoner kronor till forskning om hjärnan och har […]

Läs mer

Postkodlotteriet ger 15 miljoner till hjärnforskningen

Publicerad: 2017-03-08

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga förmånstagarfest den 6 mars tilldelades Hjärnfonden 15 miljoner kronor. Totalt delade Postkodlotteriet ut 1.1 miljarder kronor till 53 ideella organisationer, ett initiativ som bygger på övertygelsen om att ett starkt civilsamhälle är en förutsättning för en bättre värld.

Läs mer

Alzheimersforskning som gör skillnad redan idag

Publicerad: 2017-03-03

Agneta Nordberg har, med stöd från Hjärnfonden, forskat på hur man kan diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt – redan innan minnesproblemen är tydliga. Hennes resultat kan ge redan sjuka en bättre tillvaro, men också bidra till en lösning av själva Alzheimersgåtan. Hon berättar här om sin forskning. Du kan också lyssna på Agneta Nordberg på Hjärnans Dag den 6 april.

Läs mer

En blick från insidan av Alzheimers sjukdom

Publicerad: 2017-03-02

Kirstens mamma Ingrid är i ett sent stadium av Alzheimers sjukdom – och vet det. ”Det är som en kolorerad vind som ständigt blåser genom mina tankar”, säger hon själv. Läs Kirstens berättelse om sin mamma här.

Läs mer

Skänk din aktieutdelning till hjärnforskningen

Publicerad: 2017-02-27

Du kan ge bort din aktieutdelning till Hjärnfonden skattefritt. Värdet på gåvan ökar då med 43 procent eftersom du slipper kapitalskatten. På det sättet bidrar du till forskning som räddar liv och gör tillvaron lättare för drabbade och deras anhöriga.

Läs mer

Epilepsidagen den 13 februari

Publicerad: 2017-02-10

Den 13 februari är det internationella epilepsidagen som uppmärksammans över hela världen. I Sverige finns ca 60 000 personer som ha epilepsi. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan. Risken att få epilepsi är störst under det första levnadsåret och efter 70 års ålder. Den vanligaste behandlingen vid epilepsi är medicinering med anti-epileptika. Behandlingen ges för att minska risken för nya anfall.

Läs mer

Hjärnans Dag 2017

Publicerad: 2017-02-10

Den 6 april bjuder Hjärnfonden in till Hjärnans Dag på Oscarsteatern i Stockholm. Kom och lär dig mer om vår fantastiska hjärna – träffa några av landets främsta hjärnforskare som berättar om banbrytande hjärnforskning, nya rön och framtida behandlingar. Välkommen till en inspirerande och spännande dag i hjärnans tecken! Konferencier för dagen är Suzanne Axell.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta