Aktuellt

Vill du få nyheter från Hjärnfonden som en RSS-feed?
Obs, din webbläsare måste ha inbyggt stöd för RSS.
Klicka här!

Lär dig mer om NPF i höst!

Publicerad: 2017-09-15

KIND som är ett kompetenscentrum, för forskning, utveckling och utbildning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, på Karolinska Institutet arbetar aktivt för öka kunskapen inom NPF. I höst arrangerar de två intressanta utbildningstillfällen för professionen inom skola, behandling och verksamma inom NPF, men det är också öppet för alla andra som är intresserade av ämnet. Båda utbildningstillfällena sker i Aula Medica på Karolinska Institutet.

Läs mer

Maten som kan skydda dig mot demens

Publicerad: 2017-09-13

Mat som är bra för hjärta och blodtryck är också nyttigt för hjärnan. Medelhavskost och nordisk mat har enligt flera nya studier visat sig sänka risken att drabbas av Alzheimer och andra demenssjukdomar med 40 procent.

Läs mer

Maria fick sin sömn analyserad av en sömnforskare

Publicerad: 2017-09-04

Det är viktigt att sova för att hålla hjärnans hälsa i balans. Det är vanligt att ha problem med sömnen och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då och var tionde får svårare besvär. Om vi sover dåligt under lång tid ökar risken för flera sjukdomar, minnet försämras och immunförsvaret försvagas.

Läs mer

Möjligt att studera hur Alzheimer påverkar hjärnan i olika åldrar

Publicerad: 2017-08-31

Alzheimers sjukdom kan leda till flera, vitt skilda symtom och hittills har de olika uttrycken främst observerats genom patientens beteende och uppträdande. Forskare vid Lunds universitet åskådliggör nu i bild förändringar i hjärnan vid dessa symtom – något som ökar kunskapen och som kan underlätta framtida diagnostik och behandling.

Läs mer

”Jag trodde att stroke bara drabbade gamlingar”

Publicerad: 2017-08-30

Maja Havbring var bara 44 år när hon drabbades av en stroke. Trots rehabilitering kämpar hon fortfarande för att komma tillbaka till arbetslivet. Hon och tiotusentals andra strokedrabbade svenskar hoppas nu på nya behandlingsformer och bättre rehabilitering. Ditt stöd till hjärnforskningen kan göra stor skillnad för deras livskvalitet!

Läs mer

”Stroken är det absolut värsta som har hänt i mitt liv”

Publicerad: 2017-08-30

När Jan de Laval var 66 år förändrades hans liv bokstavligt talat över en natt – han vaknade förlamad efter en stroke. Vägen till ett någorlunda fungerande liv blev svår, inte minst på grund av den bristfälliga rehabiliteringen. Din gåva till hjärnforskningen behövs!

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta