Aktuellt

Vill du få nyheter från Hjärnfonden som en RSS-feed?
Obs, din webbläsare måste ha inbyggt stöd för RSS.
Klicka här!

Hjärnan bestämmer hur mycket du äter

Publicerad: 2017-07-07

Fetma är ett stort folkhälsoproblem och antalet drabbade ökar över hela världen. Enligt WHO lider 39 procent av vuxna av övervikt eller fetma. Det finns ett stort behov av att utveckla strategier och behandlingar som kan hjälpa människor att kontrollera sitt kaloriintag. En av de som fått forskningsbidrag från Hjärnfonden i år är Suzanne Dickson, professor på Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om hur hjärnan styr vad och hur mycket vi äter och hur det är kopplat till hjärnans belöningssystem.

Läs mer

Våra öppettider under sommaren

Publicerad: 2017-07-07

Mellan den 10 juli och den 4 augusti har Givarservice öppet mån-torsd 9.00-16.00, fredagar stängt. Minnesblad som beställs under torsdag eftermiddag eller fredag, kommer att skickas ut först påföljande måndag. Vi ber om överseende för något längre svarstider under dessa veckor. Detta på grund av sommarledigheter. Vi önskar alla en fin sommar!

Läs mer

Yngre Alzheimerpatienter får sen diagnos

Publicerad: 2017-07-04

Yngre personer med Alzheimers sjukdom får diagnos över ett år senare än äldre. Det visar resultat från en unik långtidsstudie som har följt sjukdomsförloppet för yngre Alzheimerpatienter. Studien är gjord inom verksamhetsområde Minnessjukdomar på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Läs mer

Den musicerande hjärnan

Publicerad: 2017-06-30

Många gillar att sjunga, spela och lyssna på musik. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi lyssnar till musik eller musicerar? Vilka mekanismer i hjärnan gör det möjligt att bli musiker? Fredrik Ullén är professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet. På Hjärnans Dag föreläste han om den musicerande hjärnan, tryck på pilen så kan du se hans föreläsning.

Läs mer

Om hjärnan i sommar

Publicerad: 2017-06-29

Orolig att du inte skall ha något att göra under sommaren? Här har vi samlat lite tips på spännande böcker, radioprogram, poddar och TV program om hjärnan. Läs, lyssna och titta! Tipsa dina vänner och passa på att ge en gåva till hjärnforskningen. Vi önskar alla en skön sommar! Sommarpratare Den 10 juli – Dagny […]

Läs mer
Barn

Viktigt att hitta varje barns styrkor och svårigheter

Publicerad: 2017-06-24

– Det viktigaste är att barnet inte är en diagnos utan att varje barn är unikt. Det finns inte ett barn som är det andra likt. Och det är viktigt att inte generalisera utan att hitta varje elevs styrkor och svårigheter och att förstå vad just den här eleven får energi ifrån säger Lisa Lindgren som är lärare och arbetar inom särskolan med barn som har autism.

Läs mer

Hjärnfonden bidrar med hopp om svar på gåtan om Alzheimers sjukdom

Publicerad: 2017-06-22

En av de forskare som får forskningsstöd i år är Ingmar Skoog, för sitt arbete med att hitta orsakerna till Alzheimers sjukdom. Det handlar om forskning på internationell toppnivå – vilket kräver stora resurser. Ett tydligt exempel på hur stor skillnad gåvor till hjärnforskningen kan göra.

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta