Aktuellt

Vill du få nyheter från Hjärnfonden som en RSS-feed?
Obs, din webbläsare måste ha inbyggt stöd för RSS.
Klicka här!

Bra att veta om demenssjukdomar

Publicerad: 2017-04-24

Socialstyrelsen uppskattar att det finns totalt 160 000 personer i Sverige med en demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste och utgör mellan 60 och 70 procent av alla fall. Vaskulära demensformer är de näst vanligaste och förekommer i runt 20 procent av fallen. Andra relativt vanliga sjukdomar är Frontotemporal demens och Lewykroppsdemens. Här har vi har samlat fakta om demenssjukdomar för dig som söker information.

Läs mer

Så här håller du hjärnan frisk hela livet

Publicerad: 2017-04-21

Hjärnan ska hålla hela livet men vad kan vi påverka själv och vilken betydelse har egentligen arv och miljö. Studier visar att det går att förebygga minnesstörningar. Detta genom kost, fysisk träning, kognitiv träning och kontroll av vaskulära riskfaktorer så som högt blodtryck och blodfetter.

Läs mer

”Har du fått Alzheimers eller?” Vad jag ångrar de orden!

Publicerad: 2017-04-20

Tobias Hildebrand kunde inte tro att hans starka och stolta pappa hade en svår sjukdom, han var ju inte ens 60 år. Trots att pappan vägrade gå till doktorn talade det förändrade beteendet sitt eget språk. Läs Tobias Hildebrands berättelse om Alzheimers sjukdom och varför din gåva till Hjärnforskningen är så viktig.

Läs mer

Internationella Parkinsondagen den 11 april

Publicerad: 2017-04-10

Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen och det vill vi uppmärksamma. I Sverige finns ungefär 20 000 personer med Parkinsons sjukdom. Sjukdomen beror på att nervceller i ett område i hjärnan som heter substantia nigra bryts ned. En betydande del av de symtom som uppkommer beror på att det framför allt är de nervcellerna som producerar dopamin som bryts ner. Dopamin behövs för hjärnans styrning av kroppsrörelserna och när de här nervceller dör försämras möjligheten att kontrollera kroppens rörelser. Sjukdomen ger besvär som långsamhet, skakningar och stelhet.

Läs mer

Internationella autismdagen den 2 april

Publicerad: 2017-03-30

Internationella autismdagen är den 2 april och det vill vi uppmärksamma. I Sverige har 1-2 procent av befolkningen en diagnos inom det som kallas autismspektrumtillstånd, AST, dit autism hör. När man har autism bearbetar hjärnan information på ett annat sätt än de flesta andra. Autism visar sig på olika sätt hos olika personer och symptom och svårighetsgrad varierar med ålder och utvecklingsnivå. Den som har autism kan tycka det är svårt att veta hur de skall bete sig i olika situationer, ha svårt att tolka kroppsspråk och förstå andras känslor och tankar. Det är också vanligt att ha specialintressen, och att upprepa vissa beteenden. Att ha specialintressen gör att den som har autism kan bli blir väldigt bra på en speciell sak vilket kan vara en källa till glädje och ge positiva möjligheter när det gäller utbildning och yrkesliv.

Läs mer

Hjärnans mysterier – inbjudan till Hjärnans dag i Kalmar

Publicerad: 2017-03-17

Hjärnans mysterier! Onsdagen den 5 april 2017 10.00 – 15.15   Kan vi förebygga demens? Den formbara hjärnan!   Kan vi förebygga demens – och när ska vi börja? Ingmar Skoog, Professor i Psykiatri. Föreståndare för Centrum för Åldrande och Hälsa, AgeCap, vid Göteborgs Universitet Den formbara hjärnan – effekter av fysisk aktivitet Jenny Nyberg, […]

Läs mer

Arla berättar om adhd, Aspergers och Tourettes syndrom på mjölkkartongerna

Publicerad: 2017-03-15

I mars landar de första mjölkförpackningarna i kyldiskarna med korta berättelser om hur det kan vara att leva med adhd, Aspergers och Tourettes syndrom. Okunskapen och stigman om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf, är stor. Vi är därför mycket glada över möjligheten att i samarbete med Arla sprida kunskapen om hur det är att leva med en npf-diagnos […]

Läs mer

Vi söker extrahjälp till Givarservice – heltid föräldrarvikariat

Publicerad: 2017-03-09

Hjärnfonden är en insamlingsstiftelse som arbetar för att finansiera livsviktig forskning om hjärnans kapacitet, dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Målet är att hitta nya behandlingar och botemedel. Hjärnfonden arbetar också för att öka kunskapen om hjärnan och synliggöra den viktiga hjärnforskningen. Hjärnfonden delade under 2016 ut drygt 62,7 miljoner kronor till forskning om hjärnan och har […]

Läs mer

Engagera dig redan idag

Stöd forskningen

Ge en gåva

Starta en insamling

Starta