Lars Häggström föreläste om depression på Hjärnans Dag

Deprimerad eller bara ledsen?

Vad är orsakerna att en människa blir deprimerad och hur skiljer sig en depression från ledsenhet? Vad finns det för behandlingar och vad kan den drabbade och dess anhöriga göra själv vid depressionstillstånd.

Lars Häggström är specialistläkare i psykiatri i Halmstad och chefsöverläkare i Växjö. Han är också författare och har skrivit böckerna Depressionens många ansikten och Nya bipolärboken: behandlingsstrategier för klinikerna.

På Hjärnans Dag 2017 i Stockholm föreläste han om depression, en av våra stora folksjukdomar. Vad händer i hjärnan när du är deprimerad och hur skiljer det sig mot när du är ledsen eller har sorg? Tryck på pilen i bilden här ovan så kan du se hans föreläsning.

Var fjärde svensk drabbas någon gång av en depression så svår att den behöver behandlas. Depression kännetecknas av sänkt grundstämning, ångest, psykomotorisk hämning, sömnsvårigheter och minskad aptit. Livet kan kännas meningslöst och man kan sakna livsgnista. Depression kan komma utan någon tydlig orsak eller utlösas av yttre händelser, till exempel stora livsförändringar, familjeproblem eller sorg.

Diagnos ställs utifrån det som kommer fram i samtal med en läkare. Depressioner går att behandla med mediciner samt psykoterapi, kognitiv psykoterapi och kognitiv beteendeterapi.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Du kan se flera av föreläsningarna från Hjärnans Dag här:

Livet börjar vid hundra – samtal med bloggerskan Dagny Carlsson

Professor Thomas Perlmann om stamcellsforskning.

Professor Miia Kivipelto om hur du håller hjärnan frisk hela livet.

Professor Agneta Nordberg om vikten av att tidigt upptäcka och diagnosticera Alzheimers sjukdom.

Professor Sven Bölte om ADHD – myter och fakta