Kvinna i gul jacka ler mot kameran. Hon står i gatumiljö.

Kungamamman Annsophie – en förkämpe för barns rättigheter

Hjärnfonden vill rikta ett stort och varmt tack till AnnSophie Forsell och övriga aktiva i föreningen Kung Över Livet som gjort ett enormt arbete för att samla in pengar till forskning och sprida kunskap och engagemang för NPF-frågor. De har samlat in otroliga 500 000 kronor till Hjärnfonden sedan starten 2012.

AnnSophie är en riktig förkämpe för barn och ungas rättigheter, och har tillsammans med de andra mammorna i föreningen Kung Över Livet genomfört två insamlingsgalor för att stödja forskningen. De har också skapat opinion genom debattartiklar, namninsamlingar, medverkan i media och möten med politiker.

Hon kämpade för att sönerna skulle få hjälp

Engagemanget har sitt ursprung i hennes söners kamp för att må bra. Båda sönerna har neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) som har gjort vardagen svår. Känslan av att inte passa in har lett till depressioner, och det har i långa perioder varit en kamp att få dem att må bättre och att vilja gå till skolan.

Just situationen i skolan är en hjärtefråga för AnnSophie Forsell, som menar att det finns alldeles för lite kunskap om NPF i skolvärlden.

— Väldigt många barn får inte den anpassning som krävs för att de ska klara av skolan och det leder till en känsla av misslyckande som de bär med sig in i vuxenlivet.

Idag är hennes söner unga vuxna som mår bra och har hittat en plats i tillvaron som de trivs med.

Relaterat

En leende pojke med rödaktigt hår och hans mamma.

Skolan ångestfylld för Alex

Alex är åtta år och älskar superhjältar och Youtube. Han gillar att spela teater och spelar upp filmscener för familjen med stor inlevelse. Här berättar hans mamma Camilla Svendsrud om vägen till en autismdiagnos och kampen för en fungerande skolgång.

En leende pojke och hans leende mamma.

“Mitt liv som mamma till en son med ADHD och Aspergers syndrom har gjort mig både stark och svag”

Casper har ADHD och Aspergers syndrom. Här berättar hans mamma Cicci Meijer om vägen till diagnos och hur livet ställdes på sin spets. 

Caroline Kanestig med sin dotter vendela som har Aspergers syndrom.

Aspergerdiagnosen blev en lättnad

Caroline Kanestig förstod redan när Vendela var liten att hon inte utvecklades som andra barn. När hon fick diagnosen Asperger säger Caroline att det kändes som att en stor sten lossnade samtidigt som att en ny växte fram, oron för framtiden. Läs Carolines gripande berättelse här.

Peters dotter Lovisa har ADHD.

Att vara förälder till ett barn med en NPF-diagnos

Friends och Hjärnfondens satsning Hej Hyper, ska öka kunskapen om barn med NPF-diagnoser och vad de behöver i skolan. I de här filmerna berättar Pernilla, Jenny, Peter och Jimmie om hur det är att ha ett barn som har Aspergers syndrom, ADHD eller autism.

Fredrika Järnehall, utbildningschef Stiftelsen Friends, forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans, Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden

Kunskap om NPF måste ingå i lärarutbildningen

Idag träffade Friends och Hjärnfonden forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans för att tala om hur vi stärker skolans arbete för att öka kunskapen om NPF. Ett mycket bra samtal.
– Lärare ska alltid agera och lära ut på ett sätt som passar även barn med ADHD och autism, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Varje barn har rätt till stöd i skolan

Alarmerande siffror om bristande särskilt stöd i skolan – politiken måste agera

Debatt
I varje svensk skolklass finns två till tre elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Skollagen är tydlig med att alla elever har rätt till ledning och stimulans för att nå kunskapsmålen. För vissa elever kräver det anpassat eller särskilt stöd. Men här ser vi allvarliga brister i skolorna.