Aktuellt

Labmiljö

Hjärnfondens stipendiater 2020

Kategori: Stipendiater
Publicerad: 2020-01-03

Nu är det klart vilka som får Hjärnfondens postdoktorala stipendium 2020. Den Vetenskapliga nämnden beslutade att dela ut stipendier till 12 forskare som nyligen avlagt doktorsexamen.  De kommer att kunna forska på heltid i två år om hjärnan och dess sjukdomar. Stipendiesumman är 300 000 kronor per år.

Läs mer
Kvinna håller om deprimerad man bakifrån

När någon inte vill leva

Kategori: Okategoriserade
Publicerad: 2019-12-30

Storhelger kan vara en svår tid för många som är ensamma eller mår dåligt. Tidigare forskning har visat att nyårsdagen är den dag då flest begår självmord. Har du någon du oroar dig för?

Läs mer
Anders Hansen föreläser på Hjärnans dag

Hjärnans dag 2020 i Stockholm

Kategori: Hjärnans Dag
Publicerad: 2019-12-19

Save the date! Den 17 mars 2020 är det åter dags för Hjärnans dag i Stockholm. Vi kommer att bjuda på ett fullspäckat program med inspirerande och spännande föreläsningar om hjärnan. Boka in tiden redan nu, 16.00 – 20.00 den 17 mars. Vi återkommer med program och plats senare.

Läs mer
En ä persons handligger ömt på en annans hand på ett bord

Jul i skuggan av hjärnsjukdomar

Publicerad: 2019-12-12

Julen är en underbar tid som de allra flesta förknippar med kärlek och gemenskap med nära och kära. Men tyvärr firar alltför många jul i skuggan av hjärnans sjukdomar, till exempel Alzheimers sjukdom, stroke eller psykisk ohälsa. Både de sjuka och anhöriga drabbas hårt och därför behövs mer resurser till hjärnforskningen.

Läs mer
Farmor och barnbarn firar jul och sitter i skenet av en lampa

Kom ihåg Alzheimer i jul

Publicerad: 2019-11-19

De flesta av oss förknippar julen med kärlek och gemenskap.  Men för dem som lever i skuggan av Alzheimers sjukdom kan det däremot vara en svår tid när en älskad närstående inte längre minns sina närmaste.

Läs mer
Skolbarn hoppar rep på skolgården

Så utvecklas hjärnan hos skolbarnet

Publicerad: 2019-11-15

Hjärnan är den mest komplexa struktur som vi känner till. Den mänskliga hjärnan vägen runt 1,5 kilo och har mer än 100 miljarder nervceller som vardera kan skicka signaler till tusen andra celler med en hastighet av 300 km i timmen. En sjuårings hjärna väger nästan lika mycket som den vuxnas.

Läs mer

Engagera dig redan idag