Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnfonden vill behålla skattereduktionen för gåvor

Det är ok att göra skatteavdrag för att renovera föräldrars hus – men inte för att göra dem friska.

FRII_Bilder_April-6Sedan 1 januari 2012 har man som privatperson haft möjlighet till skattereduktion för gåvor till ideella organisationer som arbetar med social hjälpverksamhet och forskning. För att kunna få skattereduktionen ska vissa förutsättningar vara uppfyllda och som mest kan man få 1500 kr tillbaka. Trots reformens begränsningar när det gäller beloppsgränser och godkända ändamål så har den stimulerat till ett ökat givande som skapar resurser för en mängd samhällsnyttiga verksamheter. En stark ideell sektor är en förutsättning för att klara flera av de växande samhällsproblem som Sverige och världen står inför idag.

Nu vill regeringen att skattereduktionen för gåvor till ideella organisationer slopas, medan skatteavdrag såsom RUT och ROT lever kvar. Om förslaget går igenom så innebär det att ideella organisationer i Sverige riskerar att gå miste om 250 miljoner kronor – varje år. Vi ifrågasätter därför logiken i att det är okej att göra skatteavdrag för att hjälpa sig själv – men inte för att hjälpa andra.

Namninsamling för att behålla skattereduktionen

Läs debattartikeln i Aftonbladet

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta