Hjärnfonden
Ge en gåva
kollage med en person som är glad framför ett julfirande med flera människor framför en gran. Bakhuvudet på den är bortklippt och visar ett tomt batteri.

Hjärntrötthet under julen: Strategier för ett lugnt firande

Planera i förväg, ta pauser och att vara ärlig med sina behov. Neuropsykologen Birgitta Johansson ger råd till personer som lever med hjärntrötthet för att undvika överansträngning under julfirandet.

En vanlig konsekvens av hjärnrelaterade sjukdomar, diagnoser eller skador i nervsystemet är hjärntrötthet. Det kännetecknas av kraftig utmattning och orkeslöshet där energin plötsligt tar slut. Som drabbad uppfattas man ofta som helt frisk, men den mentala energin räcker inte över tid och påverkar förmågan att hantera vardagen. Även den mentala återhämtningen kan ta lång tid. Ett tillstånd som kan vara svårt att kombinera med många intryck och social samvaro, så som under julen.

– Julen kan innebära traditioner och förväntningar. Något som kan medföra att kan vara svårt att hålla det lite enklare, ställa mindre krav på sig själv och julfirandet, säger Brigitta Johansson.

Birgitta är docent och neuropsykolog. Hon har lång erfarenhet och forskar tillsammans med Lars Rönnbäck, professor emeritus i klinisk neurovetenskap, om just hjärntrötthet.

– För en hjärntrött person kan tillställningar och firanden bli krävande med alla intryck. Det är många personer och samtal under längre tid och det kan dessutom vara svårt att gå undan.

Profilbild på Birgitta Johansson, docent och neuropsykolog, talare på Hjärnans dag 2023

Vad kan det betyda för den som är hjärntrött?

– Det kan resultera i en total utmattning och behov att en mycket lång tid för återhämtning. Och man kan bli besviken och ledsen att det inte uppfyllt de önskningar man haft.

Spara på energi och sätt rimliga förväntningar

Birgitta menar att det är viktigt, kanske än mer under julen, att se till sig själv och sina egna behov. Att planera i god tid för det man vill göra eller förbereda för att hushålla med sin energi.

– Gör en sak i taget i lugn takt. Ställ inte för stora krav på dig själv. Gör inte allt eller för mycket själv – var inte rädd för att be om hjälp och dela på bördan.

Under julfirandet är det viktigt att ta pauser, vila, inte pressa sig själv för hårt och vara ärligt mot dem man firar med och sig själv. Den som lider av hjärntrötthet behöver vara realistisk och fundera på hur det känns just nu och vad som är möjligt idag. Om man har olika förväntningar eller krav kan det vara bättre att fira på annat sätt eller på varsitt håll.

– Vilka krav ställer man på julen och varför just på julen? Är det just då allt ska ske, eller kan man träffa familj, släkt eller vänner vid ett annat tillfälle då det kan blir lite lugnare och mindre kravfyllt? säger Birgitta

Hon tror att alla behöver fundera på vad som är viktigt för att må bra i stället för att julen ska kantas av stress, krav och orealistiska förväntningar.

– Man kan fråga sig själv: Vad behövs för att jag faktiskt ska vara tillfreds och kunna känna lugn och glädje?

Birgittas tips för dig som är hjärntrött

  • Vila hjärnan, så gott det går, en hel vecka innan själva julfirandet. Ta en lugn promenad, fika eller vila. Meditera lite extra eller vila hjärnan på det sätt som passar dig. En energireserv behöver lagras upp så gott det går. Glöm inte att du gör så gott du kan.
  • Pausa och gå iväg och vila under firandet. Det är bättre med fler pauser än att riskera att bli helt utmattad. Ibland kan det bara bra att gå ut och ta en promenad. Det kanske finns en hund som behöver rastas?
  • Var tydlig mot dig själv och andra genom att från början berätta att du kommer ta pauser. Då behöver ingen undra och du är tydlig mot dig själv.
  • Våga välja bort. Det kan vara så att det inte fungerar att delta i ett livligt julfirande i år, utan du behöver få vara hemma i lugnet. Fundera på dina egna behov. Pressa dig inte mer än vad du klarar.

Och för den som är anhörig?

  • Förstå din närståendes behov av att det behöver vara lite lugnare.
  • Stötta din närstående och hjälp till att påminna om att ta pauser.
  • Ställ inte så stora krav på saker som ska göras och diskutera hur ni tillsammans ska göra. Kanske behöver man göra på olika sätt och var då överens om det. Då kanske är det bättre att fira med andra, medan den som behöver ta det lugnt kan vara hemma.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta