Hjärnfonden
Ge en gåva
Birgitta Johansson står på en scen under Hjärnans Dag 2023 och föreläser hjärntrötthet.

Hjärnans Dag 2023

Göteborg och Chalmers Conference Centre var platsen för Hjärnans dag 2023. På den här sidan kan du återigen se och inspireras av alla föreläsningar med Sveriges främsta forskare inom Alzheimer, ALS, stamceller, beroende och hjärntrötthet. På scen fanns även en av Hjärnfondens insamlare för ALS-forskningen, vars initiativ har samlat in över en miljon kronor. Moderator var Kattis Ahlström.

Ingmar Skoog

Tidig behandling och prevention vid Alzheimers sjukdom

Varför utvecklar vissa personer Alzheimer och andra inte, trots att man funnit samma kemiska förändringar i båda grupperna? Finns det något vi kan påverka i vår livsstil? Kunskapen om biologin vid Alzheimers sjukdom är viktig för att förstå betydelsen både när det gäller förebyggande av sjukdomen, att förlänga förloppet innan man insjuknar och att hitta möjliga infallsvinklar när det gäller behandling.


Ingmar Skoog, senior professor och föreståndare för centrum åldrande och hälsa AGECAP, Göteborgs Universitet, föreläste om hur vår livsstil påverkar risken för Alzheimers sjukdom.

 

Caroline Ingre

Jakten på biomarkörer för ALS

Drygt 400 personer drabbas årligen av ALS i Sverige, de flesta är mellan 60 och 80 år. Men variationen är stor. Ett av många forskningsprojekt handlar om att hitta ALS-patienterna i ett tidigare skede av sjukdomen. Därför har den biobank med över 500 prover och röntgenbilder från ALS-patienter varit mycket värdefull. Vad har den gett för ledtrådar och när har vi en behandling mot ALS?


Caroline Ingre, överläkare inom neurologi och lektor inom neurologi, Karolinska Universitetssjukhuset, om hoppfull forskning inom ALS.

 

Håkan Widner

Stamcellsbehandling vid Parkinsons sjukdom

Stamcellstransplantation som behandling av patienter med Parkinsons sjukdom är på väg att bli verklighet. I februari 2023 testades behandlingen för första gången på en patient vid Skånes universitetssjukhus. Genom att ersätta de förlorade dopamincellerna med friska celler i patientens hjärna finns hopp om att bromsa sjukdomens utveckling. Håkan Widner var medicinsk ansvarig för den kliniska studien som studerade effekterna av transplantation till patienter med Parkinsons sjukdom.


Håkan Widner, överläkare i neurologi, Skånes Universitetssjukhus, berättade om de senaste genombrotten inom stamcellstransplantation.

 

Bo Söderpalm

När alkoholen blir ett beroende

Ungefär 300 000 av Sveriges vuxna befolkning beräknas leva med ett alkoholberoende. Så vad händer i hjärnan hos personer som utvecklar beroende och vad är det som gör att hjärnans belöningssystem kidnappas? Intensiv forskning pågår och snart hoppas vi få se en effektivare behandling vid alkoholberoende.


Bo Söderpalm, professor och överläkare i psykiatri, Göteborgs Universitet, föreläste om behandling av alkoholberoende.

 

Lars Rönnbäck och Birgitta Johansson

Hjärntrötthet – ett osynligt gissel

Mental trötthet eller hjärntrötthet är vanligt hos personer med MS, Parkinsons sjukdom, demens, postcovid, utmattningssyndrom och andra tillstånd som påverkar hjärnan. Energin tar snabbt slut, du blir stresskänslig, får problem med minnet och blir känslig för ljud och ljus vilket begränsar möjligheterna till arbete, studier och socialt umgänge. Vad finns det för behandling att få och vad sker inom forskningen?


Birgitta Johansson, docent, universitetssjukhus överpsykolog och specialist i neuropsykologi, Göteborgs Universitet – och Lars Rönnbäck, professor emeritus och f.d. överläkare i neurologi, Göteborgs Universitet, om varför man blir hjärntrött.

 

Sebastian Käller

Initiativtagare till Fight ALS, insamlare och bästa vän till ALS-drabbade Johan.

När en av kompisarna i grabbgänget drabbades av den obotliga sjukdomen ALS, endast 27 år gammal, ville hans bästa vänner göra något. De bestämde sig för att samla in pengar till Hjärnfonden och forskningen om ALS. Padelturnering, armbandsförsäljning och Vätternrundan är några exempel på initiativ som har lett till att insamlingen Fight ALS nu är uppe i över 1 miljon kronor.

 

Frågor om evenemanget?

Om du har frågor kring Hjärnans Dag är du alltid varmt välkommen att kontakta oss via mejl.

event@hjarnfonden.se


Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

När du ber oss kontakta dig, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta