Hjärnans Dag 2023

Välkommen till Hjärnans Dag den 14 november i Göteborg. Årets stora kunskapsdag där du får träffa Sveriges främsta forskare inom Alzheimer, ALS, stamceller, beroende och hjärntrötthet.

Hjärnans Dag är ett av Hjärnfondens årliga kunskapsseminarium där vi samlar några av Sveriges främsta forskare och experter som berättar om de senaste forskningsframstegen. Det blir en eftermiddag fylld med kunskap och inspiration där du får lära dig mer om hur vår livsstil påverkar risken för Alzheimers sjukdom, om hoppfull forskning inom ALS, de senaste genombrotten inom stamcellstransplantation, behandling av alkoholberoende och varför man blir hjärntrött.

Moderator är Kattis Ahlström, programledare, journalist och konferencier.

Event detaljer

Var

Chalmers Conference Center, Göteborg

När

14 november, kl. 16.00–19.35

Pris

Fysisk biljett: 495 kr* (månadsgivare 250 kr)
Digital biljett: 250 kr (månadsgivare 0 kr)

* I biljettpriset ingår enklare förtäring och dryck.

Köp biljett

Är du månadsgivare och vill köpa biljett till rabatterat pris eller frågor kring biljettköp och fakturaköp? Hör av dig till oss på event@hjarnfonden.se.

Kvällens talare

 

Profilbild på Ingmar Skoog, talare på Hjärnans dag 2023

Ingmar Skoog,

Senior professor och föreståndare för centrum åldrande och hälsa AGECAP, Göteborgs Universitet.

Tidig behandling och prevention vid Alzheimers sjukdom

Varför utvecklar vissa personer Alzheimer och andra inte, trots att man funnit samma kemiska förändringar i båda grupperna? Finns det något vi kan påverka i vår livsstil? Kunskapen om biologin vid Alzheimers sjukdom är viktig för att förstå betydelsen både när det gäller förebyggande av sjukdomen, att förlänga förloppet innan man insjuknar och att hitta möjliga infallsvinklar när det gäller behandling.

 

Profilbild på Sebastian Käller, talare på Hjärnans dag 2023

Sebastian Käller,

Initiativtagare till Fight ALS, insamlare och bästa vän till ALS-drabbade Johan.

När Johan blev sjuk i ALS samlade bästa kompisarna in en miljon

När en av kompisarna i grabbgänget drabbades av den obotliga sjukdomen ALS, endast 27 år gammal, ville hans bästa vänner göra något. De bestämde sig för att samla in pengar till Hjärnfonden och forskningen om ALS. Padelturnering, armbandsförsäljning och Vätternrundan är några exempel på initiativ som har lett till att insamlingen Fight ALS nu är uppe i över 1 miljon kronor.

 

Profilbild på Caroline Ingre, talare på Hjärnans dag 2023

Caroline Ingre,

Överläkare inom neurologi, lektor inom neurologi, Karolinska Universitetssjukhuset.

Jakten på biomarkörer för ALS

Drygt 220 personer drabbas årligen av ALS i Sverige, de flesta är mellan 60 och 80 år. Men variationen är stor. Ett av många forskningsprojekt som pågår just nu handlar om att hitta ALS-patienterna i ett tidigare skede av sjukdomen. Därför är den biobank med över 500 prover och röntgenbilder från ALS-patienter mycket värdefull. Vad har den gett för ledtrådar och när har vi en behandling mot ALS?

 

Profilbild på Håkan Widner, talare på Hjärnans dag 2023

Håkan Widner,

Överläkare i neurologi, Skånes Universitetssjukhus

Stamcellsbehandling vid Parkinsons sjukdom

Stamcellstransplantation som behandling av patienter med Parkinsons sjukdom är på väg att bli verklighet. I februari testades behandlingen för första gången på en patient vid Skånes universitetssjukhus. Genom att ersätta de förlorade dopamincellerna med friska celler i patientens hjärna finns hopp om att bromsa sjukdomens utveckling. Håkan Widner är medicinsk ansvarig för den nu pågående kliniska studien som studerar effekterna av transplantation till patienter med Parkinsons sjukdom.

 

Profilbild på Bo Söderpalm, talare på Hjärnans dag 2023

Bo Söderpalm,

Professor och överläkare i psykiatri, Göteborgs Universitet.

När alkoholen blir ett beroende

VUngefär 300 000 av Sveriges vuxna befolkning beräknas leva med ett alkoholberoende. Så vad händer i hjärnan hos personer som utvecklar beroende och vad är det som gör att hjärnans belöningssystem kidnappas? Intensiv forskning pågår och snart hoppas vi få se en effektivare behandling vid alkoholberoende.

 

Profilbild på Lars Rönnbäck, talare på Hjärnans dag 2023

Lars Rönnbäck,

Professor emeritus och f.d. överläkare i neurologi, Göteborgs Universitet.

Profilbild på Birgitta Johansson, talare på Hjärnans dag 2023

Birgitta Johansson,

Docent, universitetssjukhus överpsykolog och specialist i neuropsykologi, Göteborgs Universitet.

Hjärntrötthet – ett osynligt gissel

Mental trötthet eller hjärntrötthet är vanligt hos personer med MS, Parkinsons sjukdom, demens, postcovid, utmattningssyndrom och andra tillstånd som påverkar hjärnan. Energin tar snabbt slut, du blir stresskänslig, får problem med minnet och blir känslig för ljud och ljus vilket begränsar möjligheterna till arbete, studier och socialt umgänge. Vad finns det för behandling att få och vad sker inom forskningen?

Köp biljett

Frågor om evenemanget?

Om du har frågor kring Hjärnans Dag är du alltid varmt välkommen att kontakta oss via mejl.

event@hjarnfonden.se


Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

När du ber oss kontakta dig, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.