Hjärnans Dag

Hjärnans dag är en årligt återkommande kunskapsdag som Hjärnfonden har anordnat sedan år 2006. Hjärnans dag lockar varje år en stor och engagerad publik och är mycket omtyckt. På Hjärnans dag samlar vi några av Sveriges främsta hjärnforskare och sakkunniga som genom föreläsningar och panelsamtal berättar om den senaste hjärnforskningen och ger kunskap och hopp kring frågor om hjärnans kapacitet, sjukdomar och mysterier.

Hjärnans Dag 2018

Välkommen till en spännande, inspirerande och rolig dag med intressanta föreläsningar om hjärnan. Årets Hjärnans Dag äger rum den 19 april på Hotel Rival i centrala Stockholm.
Moderator är Katarina Hultling.
För dig som inte är med på Rival kommer vi att sända Hjärnans dag Live på Facebook och på vår hemsida. Vi sänder hela dagen och du kan chatta med oss på Facebook och ställa frågor!

Program

09.30 Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin inleder

Ullakarin Nyberg09.40 Våga tala om självmord
Vad säger man till en vän som verkar deprimerad och drar sig undan? Självmord är vårt sista stora tabu men det finns mycket kunskap om självmord, varför det inträffar och vad man kan göra för att förhindra.
Ullakarin Nyberg, specialist i psykiatri och forskare om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. Författare och ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

 

10.10 Kaffe

martin-ingvar

10.35 Hjärnan under långvarig stress 

Långvarig ohälsosam stress orsakar förändringar på hjärnan. Studier har visat att lång tid efter en period med utmattningssyndrom är kroppens förmåga att svara på stress återställd men risken för återinsjuknande kvarstår. Den kunskapen bör påverka hur vi utformar rehabilitering och rådgivning till de som drabbats av utmattningssyndrom  Martin Ingvar, professor i integrativ medicin Karolinska Institutet.

 

 

jessica-bladh

11.05 Drabbad av utmattningssyndrom

Efter för mycket stress och alldeles för mycket övertid sa kroppen ifrån. Nu får hon arbetsträning och kämpar med sin hjärntrötthet.
Jessica Bladh, tidigare produktionsledare berättar om sin väg tillbaka till livet.

 

 

11.25 Samtal kring psykisk ohälsa

anders-hansen2194x219411.40 Fördel med ADHD!

Det finns många myter och åsikter om ADHD. Men det talas inte så mycket om de positiva aspekter som kommer med diagnosen och hur man kan använda diagnosen till en fördel.
Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Sophiahemmet.

 

12.10 Lunch

cecilia-lundblad-2100x210013.10 Hur kan vi hjälpa en skadad hjärna att reparera sig själv?

Hjärnan och nervsystemet har en begränsad kapacitet att läka vid skador och sjukdomar såsom exempelvis vid en hjärnskakning eller Parkinsons sjukdom. Men hur kan vi med hjälp av genterapi reparera skador på hjärnan?
Cecilia Lundberg, professor i neurobiologi vid Lunds universitet.

 

 

anne-borjesson-hanson-560x56013.40 All demens handlar inte om Alzheimers

De vanligaste demenssjukdomarna är Alzheimers sjukdom, Vaskulär demens, Frontallobsdemens och Levy body demens. Men vad skiljer de vanligaste demenssjukdomarna åt?
Anne Börjesson-Hanson, läkare och forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

 

14.10 Kaffe

14.35 Årets postdoktorala stipendiater presenteras på scen

hugo14.45 Den uppkopplade barnhjärnan

Om hur hjärnans triljoner synapser kopplar ihop de 100 miljarder nervcellerna från fosterlivet till puberteten. Om hur dessa processer påverkas av sensorisk, språklig och musikalisk stimulans samt digitala media.
Hugo Lagercrantz, senior professor vid Karolinska Institutet och fd chef för nyföddhetsvården vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

 

 

jonas-med-pi-decimaler15.15 Hur kan vem som helst skaffa ett superminne?

Hur kan vi utmana vår hjärna och lära oss komma ihåg precis vad vi vill? Vad kan vi lära av minnesmästaren som kan lägga tusentals siffror, spelkort och faktauppgifter på minnet?
Jonas von Essen, tvåfaldig världsmästare i minne.

 

 

15.45 Avslutning
Anna Hemlin avslutar Hjärnans Dag 2018

Plats: Hotel Rival, Mariatorget 3, Stockholm
Dag: Torsdagen den 19 april
Tid: 09.30 – 16.00, insläpp från 08.45

Biljettpris: 850 kr, 695 kr för månadsgivare. Bokningsavgift på 45 kr tillkommer.

Biljetterna säljs via Ticketmaster. Om du behöver en rullstolsplats kontakta Ticketmaster på 0771-70 70 70.

Köp din biljett här

Dela sidan