Hjärnfonden
Ge en gåva
Hjärnfonden i Almedalen 2024

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig skribent och redaktör

Kategori: Opinion

Hjärnfonden i Almedalen 2024: Investera i Hjärnkapital och Framtidens Alzheimervård

Under Almedalsveckan 2024 kommer Hjärnfonden att hålla två viktiga seminarier som belyser avgörande samhällsfrågor inom hjärnhälsa och vård.

Seminarierna syftar till att skapa medvetenhet och stimulera diskussion om hur vi kan säkra en hållbar framtid genom att investera i hjärnkapital och förbättra vården vid Alzheimers sjukdom.

Seminarie 1: Investera i hjärnan för att framtidssäkra Sverige

 • Tid: Tisdag 25 juni kl 16:20-17:05
 • Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, “Folkhälsodalen”

Tisdagens seminarium fokuserar på betydelsen av hjärnkapital för Sveriges framtid. Hjärnkapital, som inkluderar intellektuella resurser, kognitiva förmågor samt emotionella och sociala färdigheter, är avgörande för landets konkurrenskraft och innovationsförmåga. Trots detta investeras det för lite i att främja och skydda detta värdefulla kapital. Diskussionen kommer att belysa vilka politiska åtgärder och investeringar som behövs för att stärka befolkningens hjärnhälsa och därigenom säkra Sveriges framtid.

Medverkande

 • Annika Sten Pärson, ordförande, The Inner Foundation
 • Ann-Therése Enarsson, vd, Futurion
 • Lars Stjernkvist, kanslichef, Kansliet för ett hållbart arbetsliv
 • Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden
 • Martin Schalling, professor i medicinsk genetik, Karolinska institutet

Seminarie 2: Framtidens Alzheimervård börjar nu

 • Datum: Onsdag 26 juni kl 15:15-16:00
 • Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, “Folkhälsodalen”

Onsdagens seminarium tar upp de stora utmaningarna och möjligheterna inom Alzheimervården. Med fler än 100 000 svenskar drabbade av Alzheimers sjukdom och en förväntad ökning med 70 procent de kommande 50 åren, blir det allt viktigare att implementera forskningsframsteg och säkerställa tillgång till snabb diagnos och adekvat behandling. Seminariet kommer att diskutera vad som krävs för att omsätta forskningsframgångar i praktiken, vem som bär ansvaret och vilka ekonomiska och samhälleliga vinster som kan göras genom att agera nu.

Medverkande

 • Linus Jönsson, professor i hälsoekonomi, Karolinska institutet
 • Charlotte Broberg (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm
 • Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden
 • Ulrika Westerlund (MP), riksdagsledamot, Socialutskottet

Hjärnfonden arrangerar dessa seminarier för att belysa vikten av att investera i hjärnkapital och att förbättra vården för Alzheimers sjukdom. Genom att samla experter och beslutsfattare hoppas Hjärnfonden kunna främja en djupare förståelse för dessa frågor och driva på för förändringar som säkrar en bättre framtid för alla svenskar.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

En skärmbild från webbinariumet: Är Sverige redo för framstegen inom Alzheimerforskningen?

Webbseminarium: Är Sverige redo för framstegen inom Alzheimerforskningen?

Med nya metoder kan Alzheimer upptäckas i tidigare skede och nya mediciner kan snart nå marknaden. Men är det svenska sjukvårdssystemet redo att dra nytta av framgångarna?

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
Bild på person med hatt som pekar på en grafisk hjärna

Träffa Hjärnfonden i Almedalen

Inom kort börjar Almedalsveckan och Hjärnfonden åker dit för att samtala om hur vi bygger ett hjärnvänligare samhälle
Maria Prigorowsky, ny samhällschef på Hjärnfonden

Hjärnfonden ökar fokuset på samhällsförändringar i Sverige

Maria Prigorowsky har tillträtt som samhällschef på Hjärnfonden, som nu skapar en egen enhet för samhällsfrågor. Målsättningen med den nya satsningen är att genom politisk påverkan och mer information bidra till att öka livskvaliteten och antalet friskår för de som drabbats av hjärnans ohälsa. Det innefattar både den sjuka och friska hjärnan, frågor kring utanförskap men också att inspirera till en livsstil som håller våra hjärnor friska längre.

Vårt öppna brev till Annika Strandhäll om den ohälsosamma stressen

Många har hörsammat Hjärnfondens kampanj om den farliga stressen. Filmen om ohälsosam stress som vi lanserade i februari har haft över 600 000 visningar och stresstestet där du kan testa om du är i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom har fått över 69 000 sidvisningar. Det stora gensvaret visar att många känner igen sig i att […]

Du skall inte tro att det blir sommar

Nu går 1 miljon skolbarn ut skolan. Men skolan har problem. Det vet särskilt 2-3 barn i varje klass – de som har npf-diagnos. I många fall får de inte den hjälp de behöver – och har rätt till enligt skollagen. Barnen far illa, lärarna saknar kunskap och föräldrarna känner sig maktlösa.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta