Ett kollage som föreställer två händer som håller i varandra där en av händerna bär en tomteluva, mot rosa bakgrund.

Alzheimers sjukdom och julfirande: Fem tips från närstående

Alzheimers sjukdom kallas ibland för de anhörigas sjukdom då det medför en stor påfrestning för den som lever bredvid. Julen närmar sig och många kanske oroar sig för hur man tillsammans som familj, släkt och vänner ska göra när man lever nära en person med Alzheimer. Vi har frågat anhöriga till Alzheimerdrabbade om hur de tänker kring julfirande och sammanfattat dem i fem tips.

 1. Fira lugnt
  För mycket ljud och rörelse kan skapa stress och oro.
 2. Ha låga förväntningar
  Försök se bortom hur julen tidigare sett ut och traditioner som varit. Det är stor risk för att det inte alls blir eller fungerar som man tänkt sig.
 3. Fira på boendet
  För den sjuka kan både resan och firandet hemma skapa mer oro och stress än glädje. Eftersom julen är en högtid då det är högt tryck på taxi och färdtjänst kan även det skapa svårigheter. Besök istället boendet under några timmar som en del i julfirandet, gärna få personer åt gången.
 4. Dela upp er
  Vare sig man firar på boendet eller i hemmet – försök hålla antalet personer lågt. Det blir ofta lugnare och mindre rörigt för den sjuka. Julen är inte bara julafton. Dela istället upp er och sprid ut era besök över en längre period.
 5. För vem gör ni det?
  Fundera på för vems skull som den drabbade ska fira jul i hemmet och/eller med släkten. Gör det inte bara för er egen skull eller på grund av ett dåligt samvete. Om ett julfirande hemma riskerar att skapa oro, stress och förvirring för din närstående, mår troligen den bättre av ett kort och mindre firande på boendet.

Läs också våra tips på hur man kommunicerar med en person med demenssjukdom.