Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnan i fokus på Tekniska museet

I början av september öppnade portarna till MegaMind, Tekniska museets nya storsatsning där besökaren kan uppleva och utforska hjärnan, den mest komplexa strukturen i universum. Hjärnfonden välkomnar initiativet och hoppas att det ska öka intresset för hjärnan i nästa generation. Med innovativa installationer får besökarna tänja på hjärnans och kroppens gränser, där den nya tekniken förstärker barnens sinnesupplevelser och möjliggör kreativitet.

Mega Mind är Tekniska Museets nya utställning som handlar om hjärnan, idéer och människor. Som Tekniska Museet själva skriver “Utan människor som gör verklighet av sina grymma idéer skulle vi varken ha mobiltelefoner, Minecraft eller mikroskop.” På Mega Mind kan du själv testa din hjärna och dina idéer i de olika installationerna.

– Äntligen får hjärnan den uppmärksamhet den förtjänar. MegaMind är en fantastisk miljö där barnen kan träna hjärnans kapacitet och bli ännu påhittigare. Vi hoppas att det ska inspirera och ge lust till att vilja lära sig mer om hjärnan och på sikt även neuroforskningen, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Våra sinnen är av stor betydelse för hur vi tolkar och upplever vår omvärld. På initiativ av Hjärnfonden har man i en av de 43 installationerna velat skapa en möjlighet att synliggöra hur personer med sinnesavvikelser, som är vanligt bland barn och unga med ADHD eller autism, upplever sin omgivning. Installationen/upplevelsen vill öppna upp nya perspektiv att alla har funktionsförmågor istället för funktionsbegränsningar. Med kunskapen om att hjärnan är utvecklingsbar kan barn och unga få insikten om att de själva kan påverka sin hjärna utifrån sina egna förutsättningar: “Jag kan om jag vill”.

– Tack vare samarbetet med Hjärnfonden har vi kunnat utveckla den här installationen som beskriver hur barn med olika funktionsförmågor kan agera och att det finns flera sätt att uppleva världen. Vi behöver skapa större förståelse redan i skolåldern, för att våra hjärnor är olika, säger Åsa Lindgren projektledare för MegaMind på Tekniska museet.

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta