Hjärnfonden
Ge en gåva

När hennes dotter Elin kämpade för att få en ADHD-diagnos fanns Carina Köhler vid hennes sida.

Carina fortsätter kampen sin dotters rätt till behandling av ADHD

Carina Köhlers dotter Elin fick kämpa för att få en ADHD diagnos och hade det tufft i skolan. Men Elin var inte ensam i sin kamp, hennes mamma Carina fanns vid hennes sida. Här berättar Carina Köhler ur föräldraperspektivet – och varför det behövs mer hjärnforskning.

                                                                                                                            Ge en gåva så att fler barn kan få stöd – i tid

Hur var Elins väg till ADHD-diagnosen för dig?

– Det var inte det lättaste. Periodvis var det en väldig otrygghet som förälder, som när hon stack hemifrån som tonåring. Men det är en resa man gör tillsammans. Elin har faktiskt bett mig om ursäkt för allt som har hänt. Det enda jag kan svara är att det är inget att be om ursäkt för. Det jag däremot kan säga är att jag har lärt mig otroligt mycket.

Vilka är dina viktigaste lärdomar?

– Att det finns många bra och billiga hjälpmedel för barn med ADHD. Det kan vara något så enkelt som att ge en elev bollar att fingra på under lektionerna. Jag har också insett hur lite vi vet och att det behövs mycket mer forskning.

Vilken typ av forskning tycker du att vi behöver mer av?

– Först och främst hjärnforskning förstås. Gärna med ett fokus på tjejer, där saknas otroligt mycket kunskap – det är mycket svårare att få rätt diagnos på dem. Men det behövs också forskning på hur vi rent praktiskt kan hjälpa barn med ADHD.

Du bidrar själv till framsteg genom Kung Över Livet. Berätta gärna!

– Vi är ett nätverk av föräldrar till barn med olika sorters neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som sedan ett par år arbetar ideellt tillsammans under namnet Kung Över Livet. Till exempel har vi arrangerat två galor, där vi bland annat samlade in pengar till Hjärnfonden. Nu är dottern Elin organisationens sekreterare. En väldigt sträng sådan, som jagar oss andra och säger till oss vad vi behöver göra. Det är härligt att se.

Du kan läsa Elins berättelse här.

Relaterat

Ett kollage med en kvist med gröna blad och ett ansikte mot grå bakgrund.

Det behövs mer kunskap om den kvinnliga hjärnan 

Kvinnor har mer sömnproblem än män, får sin ADHD-diagnos senare och drabbas i större utsträckning av stress. Mannen har varit norm inom medicinsk forskning och trots att det går framåt behövs fortfarande mer kunskap om hur hjärnans sjukdomar och diagnoser drabbar kvinnor annorlunda än män.
Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

NPF-dagen – allas rätt att vara olika

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.
Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, talade på Barnhjärnans Dag om skillnaderna i diagnosticeringen av flickor och pojkar med autsim eller ADHD. Foto: Juliana Wolf Garcindo och Birgit Leistmann-Walsh

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Varför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar varför och hur hormonella svängningar kan påverka symtom.
Kvinna i gul jacka ler mot kameran. Hon står i gatumiljö.

Kungamamman Annsophie – en förkämpe för barns rättigheter

Hjärnfonden vill rikta ett stort och varmt tack till AnnSophie Forsell och övriga aktiva i föreningen Kung Över Livet som gjort ett enormt arbete för att samla in pengar till forskning och sprida kunskap och engagemang för NPF-frågor. De har samlat in otroliga 500 000 kronor till Hjärnfonden sedan starten 2012.
Henrik Larsson, professor vid Örebro universitet

Koppling mellan socker och ADHD

Det finns en koppling mellan ADHD och matvanor. Det visar forskning vid Örebro universitet. – Vi ser en koppling mellan ADHD och att äta mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt, säger Lin Li, som är doktorand vid Örebro universitet och har gjort studien tillsammans med professor Henrik Larsson.
En leende pojke med rödaktigt hår och hans mamma.

Skolan ångestfylld för Alex

Alex är åtta år och älskar superhjältar och Youtube. Han gillar att spela teater och spelar upp filmscener för familjen med stor inlevelse. Här berättar hans mamma Camilla Svendsrud om vägen till en autismdiagnos och kampen för en fungerande skolgång.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta