När hennes dotter Elin kämpade för att få en ADHD-diagnos fanns Carina Köhler vid hennes sida.

Carina forsätter kampen för rätt behandling av ADHD

Carina Köhlers dotter Elin fick kämpa för att få en ADHD diagnos och hade det tufft i skolan. Men hon var inte ensam i sin kamp, hennes mamma fanns vid hennes sida. Här berättar Carina Köhler ur föräldraperspektivet – och varför det behövs mer hjärnforskning.

                                                                                                                            Ge en gåva så att fler barn kan få stöd – i tid

Hur var Elins väg till ADHD-diagnosen för dig?

– Det var inte det lättaste. Periodvis var det en väldig otrygghet som förälder, som när hon stack hemifrån som tonåring. Men det är en resa man gör tillsammans. Elin har faktiskt bett mig om ursäkt för allt som har hänt. Det enda jag kan svara är att det är inget att be om ursäkt för. Det jag däremot kan säga är att jag har lärt mig otroligt mycket.

Vilka är dina viktigaste lärdomar?

– Att det finns många bra och billiga hjälpmedel för barn med ADHD. Det kan vara något så enkelt som att ge en elev bollar att fingra på under lektionerna. Jag har också insett hur lite vi vet och att det behövs mycket mer forskning.

Vilken typ av forskning tycker du att vi behöver mer av?

– Först och främst hjärnforskning förstås. Gärna med ett fokus på tjejer, där saknas otroligt mycket kunskap – det är mycket svårare att få rätt diagnos på dem. Men det behövs också forskning på hur vi rent praktiskt kan hjälpa barn med ADHD.

Du bidrar själv till framsteg genom Kung Över Livet. Berätta gärna!

– Vi är ett nätverk av föräldrar till barn med olika sorters neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som sedan ett par år arbetar ideellt tillsammans under namnet Kung Över Livet. Till exempel har vi arrangerat två galor, där vi bland annat samlade in pengar till Hjärnfonden. Nu är Elin organisationens sekreterare. En väldigt sträng sådan, som jagar oss andra och säger till oss vad vi behöver göra. Det är härligt att se.

Du kan läsa Elins berättelse här.