Agneta Nordberg, professor och överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet, forskar om Alzheimer. Foto: KI

Hjärnforskningen är det enda som kan rädda oss från en Alzheimerkris

Vi har inte råd att vänta på bättre stöd till hjärnforskningen – därför behövs din gåva nu! När allt fler drabbas av Alzheimers sjukdom kommer lidandet att öka och vårdkostnaderna skena. Professor Agneta Nordberg är övertygad om att vi kommer att hitta ett botemedel, men då måste hjärnforskningen få bättre resurser.

Jag är inte bara hjärnforskare, utan möter också hela tiden Alzheimerpatienter i mitt arbete som överläkare. Det väcker förstås väldigt starka känslor att se hur hårt sjukdomen slår – mot hela familjer. Att se anhörigas förtvivlan över att en älskad människa sakta tynar bort.

Det ger mig extra styrka i övertygelsen om att vi måste besegra Alzheimers sjukdom. Min forskargrupp har, med stöd från Hjärnfonden, tagit fram metoder för att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt, redan innan minnesproblemen är tydliga. Den forskningen har också bidragit till att vi mer detaljerat kan studera förändringarna i hjärnan. Jag tror att det är viktiga steg på vägen mot ett botemedel – men mycket arbete återstår.

Demens kostar samhället mer än andra folksjukdomar

Faktum är att Alzheimer är ett ungt forskningsområde. Många blir därför förvånade när jag berättar hur lite resurser forskningen på Alzheimer och andra demenssjukdomar får, jämfört med andra stora folksjukdomar. Trots att samhällets kostnader för demens är större än för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och stroke tillsammans.

Just därför är ditt stöd så otroligt viktigt. Så länge hjärnforskningen får de nödvändiga resurserna tror jag att man ska vara positiv. Alzheimer är en sjukdom vi kommer att bemästra. Men vi kan inte vänta!

Ditt stöd till Hjärnfonden gör att jakten på Alzheimergåtan går snabbare. Det gör stor skillnad för alla de människor som varje dag får sina liv slagna i spillror. Låt oss en gång för alla göra slut på Alzheimers sjukdom – ge en gåva till hjärnforskningen redan idag!

Agneta Nordberg
Professor & överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

Nya framsteg inom Alzheimerforskningen

Autofagi är cellernas egen städpatrull. Ny forskning visar att när hjärnan städar sämre ansamlas skadliga molekyler och risken för Alzheimers sjukdom ökar.

Nico Dantuma, professor i molekylär cellbiologi vid Karolinska Institutet forskar om hur stimulering av nervcellernas eget försvarssystem skulle kunna stoppa neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer.

Alzheimerforskning med stor potential

Professor Nico Dantuma vill ta reda på om det går att stimulera nervcellernas eget försvarssystem – för att stoppa flera olika neurodegenerativa sjukdomar. Ett genombrott skulle kunna rädda många liv.

Alzheimerdrabbade Ulla med sitt första barnbarn. Han föddes på Internationella Alzheimerdagen den 21 september – samma år som Ulla fick sin diagnos.

”Alzheimers sjukdom innebär en enda lång sorg”

Ulla var bara 57 år när hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom. Här berättar dottern Annelie om hur hårt hela familjen har drabbats.

Närbild på forskaren Kaj Blennow i ett labb

Svensk upptäckt bakom ny Alzheimerbehandling

En svensk upptäckt ligger till grund för en ny banbrytande medicin mot Alzheimer. I kombination med nya metoder för tidig diagnos kan sjukdomen bromsas innan personen utvecklar demens.

En kvinna och en man som tittar varandra i ögonen.

När maken fick Alzheimer startade Helena en egen stödförening

När Christer insjuknade i en demenssjukdom märkte hans fru Helena att anhörigstödet inte såg likadant ut i alla delar av landet. Hon tog då saken i egna händer – och startade en stödförening.

Familjen ordnade en överraskningsfest för Benny när han fyllde 60.

Ovissheten var det värsta när Benny drabbades av Alzheimers sjukdom

Att behöva leva i ovisshet kan vara värre än att veta att man fått en allvarlig sjukdom. När Benny Carlsson fick svårigheter med minnet fick han veta att han skulle få vänta i ett år på en demensutredning.