Agneta Nordberg, professor och överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet, forskar om Alzheimer. Foto: KI

Hjärnforskningen är det enda som kan rädda oss från en Alzheimerkris

Vi har inte råd att vänta på bättre stöd till hjärnforskningen – därför behövs din gåva nu! När allt fler drabbas av Alzheimers sjukdom kommer lidandet att öka och vårdkostnaderna skena. Professor Agneta Nordberg är övertygad om att vi kommer att hitta ett botemedel, men då måste hjärnforskningen få bättre resurser.

Jag är inte bara hjärnforskare, utan möter också hela tiden Alzheimerpatienter i mitt arbete som överläkare. Det väcker förstås väldigt starka känslor att se hur hårt sjukdomen slår – mot hela familjer. Att se anhörigas förtvivlan över att en älskad människa sakta tynar bort.

Det ger mig extra styrka i övertygelsen om att vi måste besegra Alzheimers sjukdom. Min forskargrupp har, med stöd från Hjärnfonden, tagit fram metoder för att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt, redan innan minnesproblemen är tydliga. Den forskningen har också bidragit till att vi mer detaljerat kan studera förändringarna i hjärnan. Jag tror att det är viktiga steg på vägen mot ett botemedel – men mycket arbete återstår.

Demens kostar samhället mer än andra folksjukdomar

Faktum är att Alzheimer är ett ungt forskningsområde. Många blir därför förvånade när jag berättar hur lite resurser forskningen på Alzheimer och andra demenssjukdomar får, jämfört med andra stora folksjukdomar. Trots att samhällets kostnader för demens är större än för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och stroke tillsammans.

Just därför är ditt stöd så otroligt viktigt. Så länge hjärnforskningen får de nödvändiga resurserna tror jag att man ska vara positiv. Alzheimer är en sjukdom vi kommer att bemästra. Men vi kan inte vänta!

Ditt stöd till Hjärnfonden gör att jakten på Alzheimergåtan går snabbare. Det gör stor skillnad för alla de människor som varje dag får sina liv slagna i spillror. Låt oss en gång för alla göra slut på Alzheimers sjukdom – ge en gåva till hjärnforskningen redan idag!

Agneta Nordberg
Professor & överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag