Agneta Nordberg, professor och överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet, forskar om Alzheimer. Foto: KI

Hjärnforskningen är det enda som kan rädda oss från en Alzheimerkris

Vi har inte råd att vänta på bättre stöd till hjärnforskningen – därför behövs din gåva nu! När allt fler drabbas av Alzheimers sjukdom kommer lidandet att öka och vårdkostnaderna skena. Professor Agneta Nordberg är övertygad om att vi kommer att hitta ett botemedel, men då måste hjärnforskningen få bättre resurser.

Jag är inte bara hjärnforskare, utan möter också hela tiden Alzheimerpatienter i mitt arbete som överläkare. Det väcker förstås väldigt starka känslor att se hur hårt sjukdomen slår – mot hela familjer. Att se anhörigas förtvivlan över att en älskad människa sakta tynar bort.

Det ger mig extra styrka i övertygelsen om att vi måste besegra Alzheimers sjukdom. Min forskargrupp har, med stöd från Hjärnfonden, tagit fram metoder för att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt, redan innan minnesproblemen är tydliga. Den forskningen har också bidragit till att vi mer detaljerat kan studera förändringarna i hjärnan. Jag tror att det är viktiga steg på vägen mot ett botemedel – men mycket arbete återstår.

Demens kostar samhället mer än andra folksjukdomar

Faktum är att Alzheimer är ett ungt forskningsområde. Många blir därför förvånade när jag berättar hur lite resurser forskningen på Alzheimer och andra demenssjukdomar får, jämfört med andra stora folksjukdomar. Trots att samhällets kostnader för demens är större än för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och stroke tillsammans.

Just därför är ditt stöd så otroligt viktigt. Så länge hjärnforskningen får de nödvändiga resurserna tror jag att man ska vara positiv. Alzheimer är en sjukdom vi kommer att bemästra. Men vi kan inte vänta!

Ditt stöd till Hjärnfonden gör att jakten på Alzheimergåtan går snabbare. Det gör stor skillnad för alla de människor som varje dag får sina liv slagna i spillror. Låt oss en gång för alla göra slut på Alzheimers sjukdom – ge en gåva till hjärnforskningen redan idag!

Agneta Nordberg
Professor & överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom har godkänts i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade den 6 januari att antikroppen lecanemab snabbgodkänts för behandling av mild Alzheimers sjukdom. Godkännandet är ett forskningsgenombrott som ger hopp för hundratusentals Alzheimerdrabbade och deras närstående.

Nydanande Alzheimerforskning ger hopp

Varje år drabbas ungefär 15 000 svenskar av Alzheimers sjukdom. Hur ska vi kunna hjälpa dem? Docent Anna Erlandsson leder en forskargrupp som undersöker en ny idé. Människor som du är avgörande för deras arbete.

Cecilia Hansen och hennes sambo Kerry

”Det är fruktansvärt att tänka på att jag ska lämna min sambo och alla mina djur”

Cecilia Hansen fick diagnosen Alzheimers sjukdom bara 56 år gammal. Här berättar hon om hur hela livet vändes upp och ned – och varför hjärnforskningen behöver ditt stöd.

Ett nytt sätt att angripa Alzheimergåtan

Alzheimers sjukdom är mycket komplex, eftersom många olika system i hjärnan är involverade. Nu riktar allt fler forskare blicken mot inflammationens roll. I frontlinjen finns professor Marianne Schultzberg – som hoppas hitta en ny Alzheimerbehandling. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

Kajsa Danielsson

Alzheimers sjukdom lämnar ingen oberörd

Demenssjukdomar blir en allt större utmaning för vården. Det märker Kajsa Danielsson av i sitt jobb som undersköterska. När hennes mamma drabbades av Alzheimer insåg Kajsa också fullt ut vilken hemsk anhörigsjukdom det är. Därför ber hon nu om ditt stöd till hjärnforskningen.