Hjärnfonden
Ge en gåva

Agneta Nordberg, professor och överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet, forskar om Alzheimer. Foto: KI

Hjärnforskningen är det enda som kan rädda oss från en Alzheimerkris

Vi har inte råd att vänta på bättre stöd till hjärnforskningen – därför behövs din gåva nu! När allt fler drabbas av Alzheimers sjukdom kommer lidandet att öka och vårdkostnaderna skena. Professor Agneta Nordberg är övertygad om att vi kommer att hitta ett botemedel, men då måste hjärnforskningen få bättre resurser.

Jag är inte bara hjärnforskare, utan möter också hela tiden Alzheimerpatienter i mitt arbete som överläkare. Det väcker förstås väldigt starka känslor att se hur hårt sjukdomen slår – mot hela familjer. Att se anhörigas förtvivlan över att en älskad människa sakta tynar bort.

Det ger mig extra styrka i övertygelsen om att vi måste besegra Alzheimers sjukdom. Min forskargrupp har, med stöd från Hjärnfonden, tagit fram metoder för att diagnostisera Alzheimers sjukdom tidigt, redan innan minnesproblemen är tydliga. Den forskningen har också bidragit till att vi mer detaljerat kan studera förändringarna i hjärnan. Jag tror att det är viktiga steg på vägen mot ett botemedel – men mycket arbete återstår.

Demens kostar samhället mer än andra folksjukdomar

Faktum är att Alzheimer är ett ungt forskningsområde. Många blir därför förvånade när jag berättar hur lite resurser forskningen på Alzheimer och andra demenssjukdomar får, jämfört med andra stora folksjukdomar. Trots att samhällets kostnader för demens är större än för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och stroke tillsammans.

Just därför är ditt stöd så otroligt viktigt. Så länge hjärnforskningen får de nödvändiga resurserna tror jag att man ska vara positiv. Alzheimer är en sjukdom vi kommer att bemästra. Men vi kan inte vänta!

Ditt stöd till Hjärnfonden gör att jakten på Alzheimergåtan går snabbare. Det gör stor skillnad för alla de människor som varje dag får sina liv slagna i spillror. Låt oss en gång för alla göra slut på Alzheimers sjukdom – ge en gåva till hjärnforskningen redan idag!

Agneta Nordberg
Professor & överläkare i geriatrik vid Karolinska Institutet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett porträtt på hjärnforskaren Oskar Hansson

Blodprov kan avslöja Alzheimer

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en patient lider av Alzheimers sjukdom eller inte. I vissa fall är det till och med exaktare än de tidigare diagnosmetoderna. Det visar en ny studie finansierad av Hjärnfonden. Metoden kommer förhoppningsvis att börja användas i Sverige innan årets slut.
Ett porträtt av Cecilia Mörman

Kemin bakom Alzheimer

Cecilia Mörman, en av Hjärnfondens stipendiater 2024, utvecklar nya behandlingsmetoder för Alzheimers sjukdom. Därför undersöker hon de kemiska processer som ligger bakom att sjukdomen utvecklas. “Få saker är så skrämmande som att förlora minnet”.
Ett kollage med en en äldre man och en blå himmel mot rosa bakgrund.

Låg kunskap om Alzheimer hos svenskarna

Över hälften av svenskarna vet inte var de ska vända sig vid tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Hjärnfonden betonar behovet av en nationell informationskampanj för att öka medvetenheten.

Det behövs mer kunskap om olika demensformer

Ungefär 10–15 procent av alla demensfall utgörs av lewybody sjukdom. Det är en obotlig sjukdom som har likheter med både Alzheimer och Parkinson. Här berättar Anna Lundin om sin pappas kamp mot lewybody sjukdom.
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

Nya framsteg inom Alzheimerforskningen

Autofagi är cellernas egen städpatrull. Ny forskning visar att när hjärnan städar sämre ansamlas skadliga molekyler och risken för Alzheimers sjukdom ökar.
Nico Dantuma, professor i molekylär cellbiologi vid Karolinska Institutet forskar om hur stimulering av nervcellernas eget försvarssystem skulle kunna stoppa neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer.

Alzheimerforskning med stor potential

Professor Nico Dantuma vill ta reda på om det går att stimulera nervcellernas eget försvarssystem – för att stoppa flera olika neurodegenerativa sjukdomar. Ett genombrott skulle kunna rädda många liv.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta