Hjärnfonden
Ge en gåva
Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare

Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare berättar om varför din gåva är så viktig.

Din gåva till hjärnforskningen räddar liv!

Vår vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan. Tack vare gåvor driver vi svensk hjärnforskning framåt och ger fler möjligheten till ett långt liv. Här berättar vår generalsekreterare Anna Hemlin varför din gåva är så viktig.

“För de flesta förknippas julen med kärlek och gemenskap. För dem som lever i skuggan av hjärnans sjukdomar kan det däremot vara en påfrestande tid. Själv saknar jag min pappa extra mycket så här års, han brukade fylla jularna med sitt glada skratt och goda humör. För några år sedan gick han bort i Alzheimers sjukdom.

Hjärnans sjukdomar är så vanliga

Många andra upplever en förlamande ensamhet, rädsla, utmattning eller sorg – i spåren av till exempel stroke, psykisk ohälsa eller ALS. Jag hör många sådana berättelser. Inte bara i mitt jobb på Hjärnfonden, utan också bland vänner, släktingar och i slumpmässiga möten. För hjärnans sjukdomar är så otroligt vanliga – och slår ofta hårt mot hela familjer. Trots det får hjärnforskningen förhållandevis lite stöd. Det är just därför din gåva är så viktig!

Hjärnforskningen räddar liv

Jag vet med säkerhet att den forskning Hjärnfonden stödjer både räddar liv, minskar lidande och ger fler friska år. Sverige ligger långt fram inom hjärnforskning och med ditt stöd kan vi nå nya framgångar. Jag tänker ofta på alla dem som har sluppit bli invalidiserade efter en stroke eller fått bättre livskvalitet tack vare MS-läkemedel. Det är människor som kan tacka hjärnforskningen. Nu vill jag att hundratusentals andra svenskar ska få uppleva samma sorts lycka. Det är inte omöjligt att vi inom några år kan bota Alzheimers sjukdom. Och bli bättre på att reparera hjärnan efter stroke eller utmattningssyndrom.

Hela livet sitter i hjärnan

Bara hjärnforskningen kan ta oss närmare dessa mål. Och vad kan egentligen vara viktigare? Hela livet sitter ju i hjärnan. Känslorna när en älskad dör eller ett barn föds. Minnena från barndomens jular eller förnimmelsen av grandoft här och nu. Allt!
Därför ber jag dig att fortsätta vara med och rädda liv. Genom att stödja den allra bästa hjärnforskningen gör du skillnad för både sjukdomsdrabbade och deras anhöriga. Så ge en gåva redan idag.

Varma tack,
Anna Hemlin,
Generalsekreterare

Relaterat

Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, har under de senaste elva månaderna paddlat SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.
Peter Andersen, professor och överläkare vid Umeås universitet.

Forskningsgenombrott: Ny genterapi bromsar ALS

Forskare vid Umeå universitet har uppnått ett genombrott inom ALS-forskningen genom att använda en ny genterapimedicin som bromsar sjukdomsförloppet hos en patient med en aggressiv form av ALS. Patienten tillhör de 2–6 procent som har en ALS-sjukdom som beror på en mutation i SOD1-anlaget. Efter fyra år med behandlingen kan patienten fortfarande utföra vardagliga aktiviteter och leva ett socialt aktivt liv. Hjärnfonden har spelat en viktig roll för genombrottet.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Ett porträtt på hjärnforskaren Oskar Hansson

Blodprov kan avslöja Alzheimer

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en patient lider av Alzheimers sjukdom eller inte. I vissa fall är det till och med exaktare än de tidigare diagnosmetoderna. Det visar en ny studie finansierad av Hjärnfonden. Metoden kommer förhoppningsvis att börja användas i Sverige innan årets slut.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta