Hjärnfonden
Ge en gåva
Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare

Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare berättar om varför din gåva är så viktig.

Din gåva till hjärnforskningen räddar liv!

Vår vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan. Tack vare gåvor driver vi svensk hjärnforskning framåt och ger fler möjligheten till ett långt liv. Här berättar vår generalsekreterare Anna Hemlin varför din gåva är så viktig.

“För de flesta förknippas julen med kärlek och gemenskap. För dem som lever i skuggan av hjärnans sjukdomar kan det däremot vara en påfrestande tid. Själv saknar jag min pappa extra mycket så här års, han brukade fylla jularna med sitt glada skratt och goda humör. För några år sedan gick han bort i Alzheimers sjukdom.

Hjärnans sjukdomar är så vanliga

Många andra upplever en förlamande ensamhet, rädsla, utmattning eller sorg – i spåren av till exempel stroke, psykisk ohälsa eller ALS. Jag hör många sådana berättelser. Inte bara i mitt jobb på Hjärnfonden, utan också bland vänner, släktingar och i slumpmässiga möten. För hjärnans sjukdomar är så otroligt vanliga – och slår ofta hårt mot hela familjer. Trots det får hjärnforskningen förhållandevis lite stöd. Det är just därför din gåva är så viktig!

Hjärnforskningen räddar liv

Jag vet med säkerhet att den forskning Hjärnfonden stödjer både räddar liv, minskar lidande och ger fler friska år. Sverige ligger långt fram inom hjärnforskning och med ditt stöd kan vi nå nya framgångar. Jag tänker ofta på alla dem som har sluppit bli invalidiserade efter en stroke eller fått bättre livskvalitet tack vare MS-läkemedel. Det är människor som kan tacka hjärnforskningen. Nu vill jag att hundratusentals andra svenskar ska få uppleva samma sorts lycka. Det är inte omöjligt att vi inom några år kan bota Alzheimers sjukdom. Och bli bättre på att reparera hjärnan efter stroke eller utmattningssyndrom.

Hela livet sitter i hjärnan

Bara hjärnforskningen kan ta oss närmare dessa mål. Och vad kan egentligen vara viktigare? Hela livet sitter ju i hjärnan. Känslorna när en älskad dör eller ett barn föds. Minnena från barndomens jular eller förnimmelsen av grandoft här och nu. Allt!
Därför ber jag dig att fortsätta vara med och rädda liv. Genom att stödja den allra bästa hjärnforskningen gör du skillnad för både sjukdomsdrabbade och deras anhöriga. Så ge en gåva redan idag.

Varma tack,
Anna Hemlin,
Generalsekreterare

Relaterat

Petra fick diagnosen ALS

ALS-sjuka Petra: ”Jag tänker mycket på att det faktiskt kan ske mirakel”

Läkarnas besked var det som Petra Sedlinger, 58, fruktat allra mest – ALS. Även om hon hade haft det på känn efter månader av googlande.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Oscar Fernandez-Capetillo, professor på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet.

I dag går det inte att stoppa ALS, men lovande hjärnforskning pågår

Vid ALS bryts nerver som styr muskler ner, vilket gör att patienterna blir alltmer förlamade. De flesta dör några få år efter diagnos, ofta till följd av andningssvikt. Här berättar professor Oscar Fernandez-Capetillo om behovet av framsteg inom ALS-forskningen.
Eva Hedlund, professor i neurokemi, forskar om ALS vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson

ALS-forskning i framkant ger hopp för framtiden

Forskningen kring den obotliga sjukdomen ALS har tagit jättekliv de senaste åren. På Stockholms universitet forskar man på olika typer av nervceller, för att bättre förstå hur ALS uppkommer.
Karin Forsberg forskar om ALS vid Umeå universitet

ALS-forskaren: “Vi befinner oss vid en brytpunkt”

Flera nya bromsmediciner mot ALS testas just nu och neurologen och forskaren Karin Forsberg känner sig hoppfull inför framtiden: – Vi börjar faktiskt se ljuset i tunneln, konstaterar hon. Att drabbas av ALS är en tragedi både för den sjuke och för omgivningen. Idag finns inget botemedel och sjukdomen leder oundvikligen till döden, genom att kroppen förlamas bit för bit.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta