Hjärnfonden
Ge en gåva
Cecilia lundberg, professor i neurobiologi vid Lunds universitet

Cecilia Lundberg är professor i neurobiologi vid Lunds universitet . Hon är också ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

”Det finns hjärnforskning av högsta kvalitet som saknar resurser”

För Hjärnfonden är det självklart att de insamlade pengarna går till den mest lovande hjärnforskningen. Men enligt Cecilia Lundberg, professor i neurobiologi, finns det fler kvalificerade projekt än vad pengarna räcker till. Hon vet, eftersom hon också är ordförande i vår vetenskapliga nämnd – den expertgrupp som bestämmer vilka som ska få forskningsstöd. Här berättar hon om varför din gåva är så viktig.

Hjärnans sjukdomar är inte bara väldigt vanliga, de slår ofta också väldigt hårt. Både mot den drabbade och de anhöriga. Det vet jag alltför väl, eftersom min egen mamma gick bort i Alzheimer. Därför känns det väldigt fint att jag genom mitt arbete får vara med och göra skillnad varje dag. Men utan ditt stöd skulle det inte vara möjligt.

Resurserna till hjärnforskningen är för små

Tyvärr är det så att hjärnforskningen får förhållandevis små resurser – trots att flera svåra sjukdomar inte går att bota. Det är tragiskt för dem som drabbas och ett stort och dyrt problem får vårt välfärdssamhälle. Den enda lösningen är förstås mer pengar till hjärnforskningen.
Själv leder jag en forskargrupp som söker efter nya behandlingsformer för Parkinsons sjukdom.

Jag kan konstatera att en stor del av min tid går åt till att söka pengar. Och som ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd vet jag hur hård konkurrensen är – och att resurserna inte räcker.
I nämnden är vi 23 personer med olika perspektiv på hjärnan. Allt från forskande professorer till neurologer och psykiatriker som arbetar kliniskt. Det är en ynnest att få vara del av en så extremt erfaren grupp, vars samlade kunskap används för att vaska fram den hjärnforskning som har högst potential – som ska få Hjärnfondens stöd.

Lovande behandling av Alzheimers sjukdom

Den frustrerande delen av nämndens arbete är att vi ofta måste säga nej till väldigt kvalificerade ansökningar ”bara” för att pengarna inte räcker till. Varje krona du ger till Hjärnfonden gör därför verklig skillnad. Du är med och gör livsviktig hjärnforskning möjlig!

Det är värt att komma ihåg att det finns många skäl att vara hoppfull. Jag ser hela tiden nya framsteg. Till exempel har Uppsalaforskare, med stöd av Hjärnfonden, de senaste åren tagit fram antikroppar som riktar sig mot det plack som uppstår i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. En mycket lovande behandlingsform för en hemsk sjukdom.

För att Hjärnfonden ska kunna fortsätta att stödja den här typen av lovande hjärnforskning behövs ditt stöd. Hundratusentals svenskar lider i denna stund av ohälsa i hjärnan. Din gåva ger dem hopp – och räddar liv.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta