Daniela Calvigioni Daniela Calvigioni är en av Hjärnfondens stipendiater och forskar om affektiva sjukdomar på Karolinska Institutet.

Daniela Calvigioni forskar om hjärnans belöningssystem

Idag orsakar affektiva sjukdomar ett enormt lidande för patienter och deras anhöriga. De behandlingar som finns för depression, ångestsyndrom eller drogberoende är begränsade, ofta utan verkan för en stor del av patienterna. Daniela Calvigione, en av Hjärnfondens stipendiater forskar om hur de här sjukdomarna är kopplade till hjärnans belöningssystem. Klicka på pilen och se en kort film där Daniela berättar om sin forskning.

Världshälsoorganisationen WHO beräknar att mer än 250 miljoner människor lider av störningar som är kopplade till hjärnans belöningsmekanismer och nästan en miljon människor begår självmord varje år.

Daniela Calvigiones ambition är att kraftfullt bidra till en ökad kunskap om hur nervceller som har receptorn för opioider bidrar till att skapa känslan av belöning och hur dessa nätverk är felkopplade i psykiatriska tillstånd. Den kunskapen är helt avgörande för att inom en snar framtid utveckla helt nya typer av behandlingar och läkemedel mot de vanligaste psykiska sjukdomarna som är kopplade till problem i belöningsnätverken.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Postkodlotteriet

Relaterat

Robin Rohlén

Robin Rohlén vill använda ultraljud för att förmedla information från nervtrådar till muskler

Ultraljud är en metod som kan förbättra styrningen av en robothand för personer som fått amputera en hand. Att utveckla metoden är fokus för Hjärnfondens stipendiat Robin Rohlén.

Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.

Linn Hallqvist, forskare vid Karolinska Institutet

Linn Hallqvist vill förbättra behandlingen av patienter med hjärnblödning

Spontan hjärnblödning pga försvagningar – utbuktningar – i hjärnans blodkärl utgör den tionde vanligaste diagnosen på intensivvårdsavdelningar i Sverige och är associerad med hög dödlighet och komplikationer. Linn Hallqvist, en av Hjärnfondens stipendiater, vill öka kunskapen om de mekanismer som ligger till grund för allvarliga komplikationer.

Hjärnforskaren Ross Smith vid sitt skrivbord

Ross Smith forskar om missbildningar i hjärnans blodkärl

Fokus för honom är sjukdomen Cerebral cavernös missbildning och vilken roll inflammation har för sjukdomen.

Bild på forskaren och stipendiaten maximilian tufvesson alm

Hur hänger diet och psykisk ohälsa ihop?

Maximilian Tufvesson Alm, en av Hjärnfondens stipendiater, vill ta reda på hur mag-tarmkanalen kan påverka psykisk ohälsa genom ett hormon som produceras i tarmen. Han vill också förstå hur det påverkas av det vi äter.

Patricia Hägglund forskar vid Umeå universitet.

Patricia Hägglund vill göra det lättare för strokedrabbade att svälja

Runt hälften av de som drabbas av en stroke får problem med att svälja vilket ökar risken för undernäring och lunginflammation. Idag saknas en behandling som förbättrar sväljförmågan men det vill Patricia Hägglund, en av Hjärnfondens stipendiater, ändra på.