Barn som springer skolloppet Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp, där skolelever springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. I maj kommer skolelever från över 470 grundskolor att springa för Barnhjärnfonden och för att uppmärksamma barnhjärnan. Dock i mindre grupper och på olika dagar under hela vecka 19.

Nytt samarbete med välgörenhetscykelprojektet Team Rynkeby – God Morgon stärker forskningen om barnhjärnan

Barnhjärnfonden, som är en del av Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med välgörenhetscykelprojektet Team Rynkeby – God Morgon. Varje år arrangerar de Skolloppet, ett motions- och välgörenhetslopp för skolelever, som brukar locka hundratals skolor runt om i Norden att delta. Pengarna som barnen själva samlar in, kommer att gå till forskningen om barnhjärnan. Skollopet äger rum den 8 maj 2020.

– Det är fantastiskt roligt att Barnhjärnfonden får den här möjligheten att samarbeta med Team Rynkeby – God Morgon. Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så illa att de mister livet. Dessutom lider allt fler unga av psykisk ohälsa, från depression och ätstörningar till självmordstankar. Det måste vi stoppa, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Elever som deltar i Skolloppet kan välja att ingå i ett mikrosponsoravtal med familj, vänner och lokala företag, som uppmanas skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilda eleven springer i samband med Skolloppet. Pengarna som barnen samlar in betalas till Team Rynkeby Fonden, som därefter donerar dem till Barnhjärnfonden och forskningen om barnhjärnan.

– Barnhjärnan är väldigt sårbar. Idag vet vi för lite om barnhjärnan för att kunna ge rätt hjälp när något går fel. Det behövs mer forskning och mer kunskap, därför är det här initiativet så oerhört viktigt, säger Anna Hemlin.

Under de fyra år som Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna totalt samlat in närmare 20 miljoner kronor till organisationer som hjälper svårt sjuka barn.

– Vi är oerhört glada att ingå i detta samarbete med Barnhjärnfonden, där vi har möjlighet att kunna påverka och bidra till ett forskningsområde som ännu bara är i startgroparna. Att få elever att engagera sig och få ökad förståelse för att alla hjärnor är olika, samt bidra till minskat stigma kring psykisk ohälsa, det känns oerhört angeläget, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby – God Morgon Sverige.

Dela sidan

Engagera dig redan idag