Hjärnfonden
Ge en gåva
Bild på Team Rynkeby som står bakom Skolloppet som är ett motions- och välgörenhetslopp där skolelever från Sverige, Danmark, Norge och Finland springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar.

Bild på Team Rynkeby

Nytt samarbete med välgörenhetscykelprojektet Team Rynkeby stärker forskningen om barnhjärnan

Barnhjärnfonden, som är en del av Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med välgörenhetscykelprojektet Team Rynkeby. Varje år arrangerar de Skolloppet, ett motions- och välgörenhetslopp för skolelever, som brukar locka hundratals skolor runt om i Norden att delta. Pengarna som barnen själva samlar in, kommer att gå till forskningen om barnhjärnan. Skollopet äger rum den 8 maj 2020.

– Det är fantastiskt roligt att Barnhjärnfonden får den här möjligheten att samarbeta med Team Rynkeby – God Morgon. Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så illa att de mister livet. Dessutom lider allt fler unga av psykisk ohälsa, från depression och ätstörningar till självmordstankar. Det måste vi stoppa, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Elever som deltar i Skolloppet kan välja att ingå i ett mikrosponsoravtal med familj, vänner och lokala företag, som uppmanas skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilda eleven springer i samband med Skolloppet. Pengarna som barnen samlar in betalas till Team Rynkeby Fonden, som därefter donerar dem till Barnhjärnfonden och forskningen om barnhjärnan.

– Barnhjärnan är väldigt sårbar. Idag vet vi för lite om barnhjärnan för att kunna ge rätt hjälp när något går fel. Det behövs mer forskning och mer kunskap, därför är det här initiativet så oerhört viktigt, säger Anna Hemlin.

Under de fyra år som Team Rynkeby – God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna totalt samlat in närmare 20 miljoner kronor till organisationer som hjälper svårt sjuka barn.

– Vi är oerhört glada att ingå i detta samarbete med Barnhjärnfonden, där vi har möjlighet att kunna påverka och bidra till ett forskningsområde som ännu bara är i startgroparna. Att få elever att engagera sig och få ökad förståelse för att alla hjärnor är olika, samt bidra till minskat stigma kring psykisk ohälsa, det känns oerhört angeläget, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby – Sverige.

Relaterat

Paul Chronqvist Svensson som är Country Manager för Team Rynkeby står med två barn och spänner armarna, tittandes in i kameran, mot en skynke i bakgrunden.

Skolbarn sprang ihop 4,1 miljoner kronor i Skolloppet

Den 5 maj deltog skolelever från 416 grundskolor runtom i Sverige i Team Rynkeby Skolloppet och samlade in 4,1 miljoner kronor. Överskottet från insamlingen går till forskning om barnhjärnan.

Barn springer för hjärnforskningen – varje meter räknas

Den 6 maj deltog skolelever från 444 grundskolor i Sverige i Team Rynkeby Skolloppet. Genom Skolloppet gör eleverna inte bara något bra för sig själva. De blir också del av en stor, nordisk gemenskap som, oavsett skola och land, och bidrar till att göra märkbar skillnad för barn med allvarliga sjukdomar. Här kommer vi varje vecka att visa hur mycket pengar som samlats in.
Barn som springer skolloppet

Skolloppet den 6 maj – barn springer för barn

Den 6 maj kommer skolelever från 444 grundskolor i Sverige springa Team Rynkeby Skolloppet. Det är ett motions- och välgörenhetslopp till förmån för Barnhjärnfonden och hjärnforskningen.
Mamma leker med sin dotter i en soffa.

” Ge mer utrymme för lek och skratt”

För drygt ett år sedan bildade vi Barnhjärnfonden som en del av Hjärnfonden, eftersom forskningen på barnhjärnan får alldeles för små resurser. Nu ber den legendariska barnläkaren och forskaren Hugo Lagercrantz om ditt stöd.
Barn har sprungit ihop 5,9 mijoner till Barnhjärnfonden via Team Rynkeby-God Morgon Skolloppet

Skolelever sprang ihop 5,9 miljoner till Hjärnfonden Barn

Under en vecka i maj sprang över 108 486 barn Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet till förmån för Hjärnfonden Barn och hjärnforskningen. Det var sjätte året i rad som loppet genomfördes och andra året då de insamlade medlen går till Hjärnfonden Barn. I år deltog fler än 395 skolor runt om i Sverige. Totalt samlade eleverna in 5.9 miljoner kronor!
Liten pojke sitter vid träd och ser fundersam ut.

Magbakterier och autism – hur hänger det ihop?

Kan bakterier i magen ha något med autism att göra? Det vill Rochellys Diaz Heijtz undersöka med hjälp av forskningsbidrag från Hjärnfonden. Hon är forskare och docent vid Karolinska Institutet.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta