Hjärnfonden
Ge en gåva
En ä persons handligger ömt på en annans hand på ett bord

Jul i skuggan av hjärnsjukdomar

Julen är en underbar tid som de allra flesta förknippar med kärlek och gemenskap med nära och kära. Men tyvärr firar alltför många jul i skuggan av hjärnans sjukdomar, till exempel Alzheimers sjukdom, stroke eller psykisk ohälsa. Både de sjuka och anhöriga drabbas hårt och därför behövs mer resurser till hjärnforskningen.

Jag tänker ofta på min barndoms jular. Jag kommer ihåg hur hela familjen spelade Monopol och vi byggde så mycket att plasthusen tog slut och vi fick lägga smågodis på spelplanen. Och jag kan nästan känna doften från pappas julstök i köket, när han ordnade med både skinka och knäck.

Det är fina minnen. Just därför känns det tomt när pappa inte längre är med oss på julafton. För några år sedan gick han bort i Alzheimers sjukdom.

Botemedel saknas mot många hjärnsjukdomar

Jag vet att alltför många känner igen sig, eftersom flera av hjärnans sjukdomar helt saknar botemedel. Trots att exempelvis demens och stroke ger enormt lidande och gigantiska vårdkostnader så får hjärnforskningen faktiskt förhållandevis lite stöd. Det gör mig ledsen, eftersom jag vet hur många familjer som behöver ökat hopp.

Därför ber jag nu om din julgåva! Hjärnforskningen har redan gett många människor fler fina jular tillsammans. Jag tänker till exempel på dem som har sluppit bli invalidiserade efter en stroke eller fått bättre livskvalitet tack vare MS-läkemedel. Nu vill jag att fler ska få uppleva den här typen av genombrott.

Hela livet sitter i hjärnan

Det är inte omöjligt att vi inom några år kan bota Alzheimers sjukdom – och bli bättre på att reparera hjärnan efter stroke eller utmattningssyndrom. Men bara hjärnforskningen kan ta oss dit.

Vad kan egentligen vara viktigare än en frisk hjärna? Hela livet sitter ju där. Så var med och håll fler känslor, tankar, minnen och drömmar levande. Stöd hjärnforskningen med en julgåva redan idag!

God Jul och Gott nytt år!

Anna Hemlin, Generalsekreterare

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta