En ä persons handligger ömt på en annans hand på ett bord

Jul i skuggan av hjärnsjukdomar

Julen är en underbar tid som de allra flesta förknippar med kärlek och gemenskap med nära och kära. Men tyvärr firar alltför många jul i skuggan av hjärnans sjukdomar, till exempel Alzheimers sjukdom, stroke eller psykisk ohälsa. Både de sjuka och anhöriga drabbas hårt och därför behövs mer resurser till hjärnforskningen.

Jag tänker ofta på min barndoms jular. Jag kommer ihåg hur hela familjen spelade Monopol och vi byggde så mycket att plasthusen tog slut och vi fick lägga smågodis på spelplanen. Och jag kan nästan känna doften från pappas julstök i köket, när han ordnade med både skinka och knäck.

Det är fina minnen. Just därför känns det tomt när pappa inte längre är med oss på julafton. För några år sedan gick han bort i Alzheimers sjukdom.

Botemedel saknas mot många hjärnsjukdomar

Jag vet att alltför många känner igen sig, eftersom flera av hjärnans sjukdomar helt saknar botemedel. Trots att exempelvis demens och stroke ger enormt lidande och gigantiska vårdkostnader så får hjärnforskningen faktiskt förhållandevis lite stöd. Det gör mig ledsen, eftersom jag vet hur många familjer som behöver ökat hopp.

Därför ber jag nu om din julgåva! Hjärnforskningen har redan gett många människor fler fina jular tillsammans. Jag tänker till exempel på dem som har sluppit bli invalidiserade efter en stroke eller fått bättre livskvalitet tack vare MS-läkemedel. Nu vill jag att fler ska få uppleva den här typen av genombrott.

Hela livet sitter i hjärnan

Det är inte omöjligt att vi inom några år kan bota Alzheimers sjukdom – och bli bättre på att reparera hjärnan efter stroke eller utmattningssyndrom. Men bara hjärnforskningen kan ta oss dit.

Vad kan egentligen vara viktigare än en frisk hjärna? Hela livet sitter ju där. Så var med och håll fler känslor, tankar, minnen och drömmar levande. Stöd hjärnforskningen med en julgåva redan idag!

God Jul och Gott nytt år!

Anna Hemlin, Generalsekreterare

Relaterat

Nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom har godkänts i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade den 6 januari att antikroppen lecanemab snabbgodkänts för behandling av mild Alzheimers sjukdom. Godkännandet är ett forskningsgenombrott som ger hopp för hundratusentals Alzheimerdrabbade och deras närstående.

Cecilia Hansen och hennes sambo Kerry

”Det är fruktansvärt att tänka på att jag ska lämna min sambo och alla mina djur”

Cecilia Hansen fick diagnosen Alzheimers sjukdom bara 56 år gammal. Här berättar hon om hur hela livet vändes upp och ned – och varför hjärnforskningen behöver ditt stöd.

Ett nytt sätt att angripa Alzheimergåtan

Alzheimers sjukdom är mycket komplex, eftersom många olika system i hjärnan är involverade. Nu riktar allt fler forskare blicken mot inflammationens roll. I frontlinjen finns professor Marianne Schultzberg – som hoppas hitta en ny Alzheimerbehandling. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

Kajsa Danielsson

Alzheimers sjukdom lämnar ingen oberörd

Demenssjukdomar blir en allt större utmaning för vården. Det märker Kajsa Danielsson av i sitt jobb som undersköterska. När hennes mamma drabbades av Alzheimer insåg Kajsa också fullt ut vilken hemsk anhörigsjukdom det är. Därför ber hon nu om ditt stöd till hjärnforskningen.

Dag Sehlin, docent i neurobiologi vid Uppsala universitet

Han bygger vidare på lovande Alzheimerbehandling

Flera av dagens mest lovande läkemedelskandidater mot Alzheimers sjukdom bygger på antikroppar. Dag Sehlin, docent i neurobiologi, arbetar nu med den andra generationens antikroppsterapier. Här berättar han mer.

Positiva resultat för antikropp mot Alzheimers sjukdom

Den antikropp, lecanemab, mot Alzheimers sjukdom som utvecklats i bolaget Bioarctic har visat på positiva effekter i en global fas-3 studie. Det är ett forskningsgenombrott som ger hopp för Alzheimerdrabbade och deras närstående.