Hjärnfonden
Ge en gåva
Kvinnlig forskare arbetar i dragskåp

77,3 miljoner till svensk hjärnforskning

Hjärnfonden delar ut 77,3 miljoner kronor till 82 forskningsprojekt och fortsätter att vara en viktig finansiär av svensk hjärnforskning.

–   Det är tack vare generösa gåvor från privatpersoner och företag som vi nu kan dela ut nästan 80 miljoner till svensk hjärnforskning och därmed ge stöd åt många forskningsprojekt vid landets universitet och högskolor. Många forskare får chansen att arbeta vidare mot nya forskningsgenombrott som räddar liv, minskar lidandet och ger många fler möjligheten till ett bättre liv, säger Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare.

Pengarna går till forskningsprojekt inom bland annat barn- och ungdomshjärnan, beroendesjukdomar, depression, ALS, Parkinsons sjukdom, stroke och Alzheimers sjukdom. Forskningsbidragen är ett- eller tvååriga och uppgår till minst 600 000 kronor per år.

–  Forskningen gör hela tiden framsteg och med mer resurser ger det oss hopp om att komma närmare en lösning på hur vi kan stoppa svåra hjärnsjukdomar och öka livskvaliteten för drabbade. Men för att nå dit behöver vi samla in ännu mer pengar till hjärnforskningen, säger Anna Hemlin.

Det är Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd som beslutar vilka som får stiftelsens forskningsbidrag. Av årets 296 ansökningar beviljades 82 varav 41 bidrag är två-åriga och 41 stycken löper på ett år.

 

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta