Hjärnfonden
Ge en gåva
Söt flicka håller i maskros på en sommaräng

Sommartips

Äntligen sommar! Inget är som vanligt i år och kanske blir sommaren annorlunda för många. Vi har samlat lite tips på böcker och sommarpratare som kan vara av intresse. Och glöm inte att vila, hjärnan behöver återhämta sig men ta gärna en promenad också! Trevlig sommar!

Några av årets sommarpratare:

 

Björn Natthiko Lindeblad

Hoppade av en chefskarriär, gav bort allt han ägde och levde som buddhistmunk i 16 år. Om att leva med den obotliga sjukdomen ALS, om döden och om hur samtal om den kan göra oss mer levande.

 

 
 
 

Therese Lindgren

Startade Youtubekanalen för sju år sedan där hon pratar om olika delar av sitt liv; om inredning och smink, men också om sin ångest och sina panikattacker.

 
 
 

Emma Örtlund

Har hyllats för huvudrollen i Glada Hudikteaterns dokumentärfilm Catwalk, som bygger på hennes livs dröm om att få vara fotomodell. Filmen börjar i en fabrikslokal i Hudiksvall och utvecklas till en omtumlande resa som slutar på catwalken under modeveckan i New York. ”Alla har rätt att få glänsa” är ett motto i filmen där alla medverkande har en funktionsnedsättning.

 

Podd

Hjärta och hjärna

Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström synar olika påståenden. Med hjälp av vetenskapen kommer de fram till om det är sant, falskt eller mittemellan. Blir vi sjuka av att flyga? Blir kroppshåret grövre av rakning? Och vill vi kanske rent av bli lurade?

 

 
 
 

Böcker

När hjärnan inte orkar : om hjärntrötthet

Dagens samhälle ställer höga krav på människors effektivitet, men vad händer när det inte längre fungerar?
Det som inte syns är svårt att förstå sig på. Men det kan ändå vara det osynliga som har störst betydelse för hur vardagen fungerar för den som haft en skallskada, stroke eller annan sjukdom som påverkar hjärnan.

I den här boken berättar vi om ett osynligt handikapp som är vanligt vid skada eller sjukdom i nervsystemet och som kan bli ett långvarigt problem – hjärntrötthet. Nu verkar behandlingsmöjligheter vara i sikte! Skriven av Birgitta Johansson, Lars Rönnbäck, forskare vid Göteborgs universitet

 

Sömn, sömn, sömn :

Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn
Motion och nyttig mat i alla ära. Minst lika viktigt för hälsan är det att sova gott. Sömnen påverkar din vikt, ditt mentala mående och minskar risken för allt från förkylningar till cancer. I den här boken finns allt du behöver veta om detta viktiga ämne, som är högaktuellt i en tid när stress, stillasittande och smarta telefoner får oss att sova allt sämre.
Skriven av sömnforskaren Christian Benedict tillsammans med journalisten Minna Tunberger.

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta