Hjärnfonden
Ge en gåva
Tobias Hildebrand med sin pappa

Tobias Hildebrands pappa fick Alzheimers sjukdom innan han var 60 år. Här är de båda några år innan pappans bortgång vid 66 års ålder.

Därför kämpar Tobias Hildebrand för hjärnforskningen

Tobias Hildebrand är en av många närstående, som på nära håll fått erfara, hur en av hjärnans svåraste sjukdomar förändrade livet för en hel familj.

Tobias är en av Hjärnfondens donatorer som med hjälp av sitt nätverk, har samlat in en större summa pengar för att finansiera en för honom livsviktig forskning. Här berättar han själv om sitt engagemang.

“Jag hade en otroligt nära relation med min pappa, men att prata om att något inte stämde gick inte. Han var inte typen som erkände att något var fel eller gick till läkaren.

Så när minnet började svikta vid 58 års ålder pensionerade han sig istället. En fruktansvärd tid av ovisshet följde för oss anhöriga.

Tydligt att det var Alzheimer

För pappa blev allt mer glömsk – och paranoid. Han blev undersökt först när han hade blivit så sjuk att mamma kunde lura honom till doktorn. Där var det hur tydligt som helst att det var Alzheimers sjukdom.

Hela familjen hjälptes åt att ta hand om pappa, men mamma drog förstås det stora lasset. Till slut var vi tvungna att ordna boende åt honom, men efter bara tre månader gick han bort 66 år gammal.

Jag vill inte att någon ska behöva uppleva denna hemska sjukdom – som får hela familjer att lida. Det behövs ett botemedel.

Därför startade jag Project Fight Alzheimer och gick med i Hjärnfondens Donatorsprogram.”

Ett nytt sätt att angripa Alzheimers sjukdom

 

Janne Johansson, professor vid Karolinska Institutet
Professor Janne Johansson, Karolinska Institutet. Foto:Ulf Sirborn

Professor Janne Johanssons forskargrupp på Karolinska Institutet, kan med stöd av Tobias Hildebrands engagemang och insamling, nu studera om ett visst ämne som finns naturligt i kroppen, kan ge oss ett nytt sätt att behandla och förebygga Alzheimer.

– Vi vet att ett ämne som heter BRICHOS spelar en viktig roll i att förhindra att proteiner i kroppen bildar klumpar. Nu vill vi ta reda på om det kan hindra bildandet av det plack som finns i hjärnan hos Alzheimerdrabbade.

Plackets utbredning är inte farlig i sig, men vissa speciella sammansättningar kan vara giftiga för nervcellerna, säger Janne Johansson.

Just nu håller hans forskargrupp på och analyserar resultatet från studier på försöksdjur.

– Vi är inte färdiga än, men vi får indikationer på att BRICHOS-behandling har positiv påverkan på deras minnesfunktion.

Nu hoppas både Janne Johansson och Tobias Hildebrand att detta kan leda till en ny behandling av Alzheimers sjukdom, eller en metod att förebygga den.

Relaterat

Andrea Carmine Belin är hjärnforskare vid Karolinska Institutet.

Hjärnforskaren

Hjärnan styr det mest vi gör i livet, ändå är det mycket vi inte vet om den. Andrea Carmine Belin är hjärnforskare vid Karolinska Institutet. Klicka på pilen i bilden och följ med Andrea en dag på labbet.
Forskning om andningskontroll hos spädbarn

Vad innebär det för forskaren att få stöd av en donator?

Professor och överläkare Eric Herlenius har fått ekonomiskt stöd till sin forskning vid Karolinska Institutet från Alexandra och Bertil Gyllings Stiftelse i tre år. Han berättar vad stiftelsens stöd betyder för hans forskning.
Madeleine och Alexandra Gylling.

”Att stötta hjärnforskningen ger så mycket tillbaka”

Bertil och Alexandra Gyllings Stiftelse är en av de privata aktörer som årligen stödjer hjärnforskning genom Hjärnfondens donatorsprogram. Stiftelsens ordförande, Madeleine Gylling berättar om familjens stora intresse och engagemang för forskningen om hjärnan.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta