Hjärnfonden
Ge en gåva
Lars Olson, professor på Karolinska Institutet

Lars Olson belönas med Karolinska Institutets Stora silvermedalj 2020

Lars Olson belönas med Karolinska Institutets Stora silvermedalj

Vi gratulerar Lars Olson idag! Han belönas med Karolinska Institutets Stora silvermedalj 2020. Lars är en av grundarna av Hjärnfonden.

Han belönas för att han som forskare och lärare i neurobiologi under mer än ett halvsekel starkt bidragit till Karolinska Institutets position som ett ledande universitet i världen.

Hans forskning har i stor utsträckning rört neurodegenerativa sjukdomar, särskilt Parkinson, samt minnet, ryggmärgsskador och nervcellers så kallad Nogo-signalering, vilken är kopplad till hjärnans plasticitet.

Lars Olson har också gjort betydelsefulla insatser som folkbildare – i populärvetenskapliga föredrag, artiklar, böcker och även teaterföreställningar och museiutställningar.

Lars sitter i Hjärnfondens styrelse och har tidigare varit fondens ordförande.

Läs mer om KI:s Stora silvermedalj här.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare.

Kära Hjärnfonden-vän!

Året lider mot sitt slut och Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin skickar en hälsning där hon berättar om behovet av stöd till svensk hjärnforskning.
Bild på Hjärnfondens styrelseorförande Peter Thelin.

Det behövs mer hjärnforskning

I fjol kunde Hjärnfonden, tack vare gåvor från våra givare, ge nytt stöd till 99 lovande forskningsprojekt. Här berättar vår ordförande Peter Thelin om årets satsning på svensk hjärnforskning – och varför gåvor är så viktiga.
Lars Olson, professor i neurobiologi och en av Hjärnfondens grundare

Hjärnforskningens snabba utveckling ger hopp

Professor Lars Olson har arbetat som hjärnforskare i 60 år och är en av Hjärnfondens grundare. Här berättar han om vilka stora framsteg som har skett – och om de stora genombrott som väntar
Porträttbild av Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden

Du tar oss närmare nästa livsviktiga genombrott

Stort tack för ditt stöd till hjärnforskningen det gångna året. Varje krona bidrar med hopp till hundratusentals svenskar som lider av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Därför är det så otroligt glädjande att vi slog nytt insamlingsrekord under 2022 – och kunde dela ut hela 127 miljoner kronor till svensk hjärnforskning.
Ett porträtt på Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin

Var med och skänk hopp i jul

— I just detta ögonblick lider hundratusentals svenskar av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Vid deras sida finns ännu fler anhöriga som också lider, ofta i tysthet. Därför hoppas jag att du vill vara med och skänka hopp i jul.
3D-bild av de neurosensoriska elementen i en mussnäcka strax efter födseln (nervceller i centrum och hårceller i periferin, med neuronfibrer som ansluter till dem). Foto: Csaba Ádori

Nervceller specialiserade på att koda ljud uppstår innan födseln

I hörselsnäckan finns olika typer av nervceller som är nödvändiga för att koda olika ljudegenskaper och föra dem vidare till hjärnan.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta