Hjärnfonden
Ge en gåva
Ensam äldre man i tomteluva vinkar till barnbarn som han ser på en skärm.

Ingen vanlig jul i år

I år blir det inte en vanlig jul för någon av oss. Jag, och många med mig, går in i förberedelserna med tungt hjärta – tankarna kretsar kring de nära och kära som kommer att tvingas sitta ensamma och ledsna på grund av smittoläget.

Nu hoppas jag att du vill ge en julgåva som sprider hopp, eftersom många i våra patientgrupper har drabbats hårt under pandemin.

Förutom att covid-19 kan vara livsfarligt för vissa så ger sjukdomen också stort indirekt lidande. Jag tänker till exempel på den ALS-drabbade vars läkarbesök skjuts på framtiden. Strokepatienten som inte får hela sin rehabilitering. Och personen med psykisk ohälsa som plågas av ökad isolering.

Den allra värsta situationen vågar jag dock påstå att vi ser på Sveriges demensboenden, där coronaviruset har tagit väldigt många liv. Restriktionerna är också oerhört tuffa för de boende och stressande för personalen. De sjuka kan reagera med sorg, ilska och oro – och de anhöriga kan inte ens finnas där för dem. Det är hemskt.

Nu ber jag om din julgåva för att hjärnforskningen inte ska tappa fart. I dagsläget känns ett nytt genombrott viktigare än någonsin. Problemet är att hjärnforskningen får förhållandevis lite stöd redan som det är. Coronakrisen påverkar dessutom ekonomin negativt och gör studier på patienter svårare. Med gemensamma krafter kan vi däremot ge hjärnforskningen bättre resurser under nästa år.

För mig är det djupt personligt. Jag tvingades maktlöst se på när min pappa tynade bort i Alzheimer – och dog. Min dröm är att familjer inte ska behöva drabbas så hårt, vare sig det handlar om demens, stroke, ALS eller någon annan svår sjukdom. Hela livet sitter ju i hjärnan!
Därför ber jag om ditt stöd till hjärnforskningen i jul.
Ge en gåva som räddar liv!

God jul och gott nytt år!

Anna Hemlin,
Generalsekreterare, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta