Ensam äldre man i tomteluva vinkar till barnbarn som han ser på en skärm.

Ingen vanlig jul i år

I år blir det inte en vanlig jul för någon av oss. Jag, och många med mig, går in i förberedelserna med tungt hjärta – tankarna kretsar kring de nära och kära som kommer att tvingas sitta ensamma och ledsna på grund av smittoläget.

Nu hoppas jag att du vill ge en julgåva som sprider hopp, eftersom många i våra patientgrupper har drabbats hårt under pandemin.

Förutom att covid-19 kan vara livsfarligt för vissa så ger sjukdomen också stort indirekt lidande. Jag tänker till exempel på den ALS-drabbade vars läkarbesök skjuts på framtiden. Strokepatienten som inte får hela sin rehabilitering. Och personen med psykisk ohälsa som plågas av ökad isolering.

Den allra värsta situationen vågar jag dock påstå att vi ser på Sveriges demensboenden, där coronaviruset har tagit väldigt många liv. Restriktionerna är också oerhört tuffa för de boende och stressande för personalen. De sjuka kan reagera med sorg, ilska och oro – och de anhöriga kan inte ens finnas där för dem. Det är hemskt.

Nu ber jag om din julgåva för att hjärnforskningen inte ska tappa fart. I dagsläget känns ett nytt genombrott viktigare än någonsin. Problemet är att hjärnforskningen får förhållandevis lite stöd redan som det är. Coronakrisen påverkar dessutom ekonomin negativt och gör studier på patienter svårare. Med gemensamma krafter kan vi däremot ge hjärnforskningen bättre resurser under nästa år.

För mig är det djupt personligt. Jag tvingades maktlöst se på när min pappa tynade bort i Alzheimer – och dog. Min dröm är att familjer inte ska behöva drabbas så hårt, vare sig det handlar om demens, stroke, ALS eller någon annan svår sjukdom. Hela livet sitter ju i hjärnan!
Därför ber jag om ditt stöd till hjärnforskningen i jul.
Ge en gåva som räddar liv!

God jul och gott nytt år!

Anna Hemlin,
Generalsekreterare, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

3D-bild av de neurosensoriska elementen i en mussnäcka strax efter födseln (nervceller i centrum och hårceller i periferin, med neuronfibrer som ansluter till dem). Foto: Csaba Ádori

Nervceller specialiserade på att koda ljud uppstår innan födseln

I hörselsnäckan finns olika typer av nervceller som är nödvändiga för att koda olika ljudegenskaper och föra dem vidare till hjärnan.

Du gör livsviktig hjärnforskning möjlig!

I fjol kunde Hjärnfonden ge stöd till 100 lovande forskningsprojekt. Nu börjar det bli dags för årets beslut om forskningsbidrag – på ungefär 100 miljoner kronor. Därför vill vår ordförande, Peter Thelin, tacka dig och berätta hur viktiga dina gåvor är.

Tre generationer kvinnor, mormor, mamma och dotter.

Mors dag den 29 maj

På mors dag vill vi hylla och uppmärksamma alla mammor. Visste du att en del av hjärnans diagnoser är vanligare hos kvinnor? Vi har listat några här nedan. Med en gåva så bidrar du till hjärnforskningen och att fler mammor får vara friska längre.

Behovet av nya forskningsgenombrott ökar för varje dag

I dag är vården och omsorgen under hård press. Samtidigt blir Sveriges befolkning allt äldre. Några av samhällets största utmaningar är därför sjukdomar som Alzheimer, stroke och Parkinson. Lösningen är mer hjärnforskning. Professor Cecilia Lundberg, ordförande i vår Vetenskapliga nämnd, berättar mer – och ber om ditt fortsatta stöd.

Lars Olson, en av Hjärnfondens grundare och professor i neurobiologi på Karolinska Institutet.

De här Nobelprisen angår oss alla

Två av fjolårets Nobelpris har betydelse för hjärnforskningen – och därmed för var och en av oss. Professor Lars Olson, som själv har suttit i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, berättar mer.

Lars Olson, professor i neurobiologi och en av Hjärnfondens grundare

Så länge det finns hjärnforskning finns det hopp

Tycker du också att hjärnforskningen är både viktig och otroligt spännande? Läs då vad professor Lars Olson har att berätta. Han har arbetat som hjärnforskare i snart 60 år och var med och grundade Hjärnfonden. Läs om möjligheter, utmaningar och hur stor skillnad du gör.