Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare berättar om varför din gåva är så viktig.

Tack för att du var med oss under detta svåra år

Under 2020 tvingades många av våra äldre att sitta ensamma, ofta oroliga och frustrerade, medan de anhöriga kände maktlöshet. Barn och ungdomar for illa när skolor och idrottsverksamheter ställdes in. Alzheimersjuka drabbades otroligt hårt av pandemin.

Därför är jag väldigt tacksam för ditt stöd till hjärnforskningen. Under förra året kunde vi dela ut hela 89,6 miljoner kronor till Sveriges mest lovande hjärnforskning – och vi slog samtidigt nytt insamlingsrekord. I år kommer vi därför att kunna dela ut ännu mer. Det är goda nyheter, men tyvärr går det inte att luta sig tillbaka.

Ditt stöd behövs även i år, eftersom utmaningarna är enorma. I takt med att vi svenskar blir äldre kommer vårt samhälle allt närmare en demenskris. Fler familjer kommer att drabbas av ofattbart lidande – och vårdens kostnader riskerar att skena.

Det enda sättet att vinna kampen mot Alzheimer och andra demenssjukdomar är hjärnforskning. Därför är alla gåvor viktiga, stora som små. Samma sak gäller med en lång rad andra sjukdomar i hjärnan, exempelvis stroke, depression och Parkinson. De kostar väldigt mycket, både på ett mänskligt plan och räknat i kronor, men går idag inte att bota.

Tack och lov pågår viktig hjärnforskning. Till exempel kan vi vara nära att få världens första läkemedel som kan stoppa Alzheimers sjukdom. Och framsteg inom stamcellsforskningen ger hopp till både stroke- och Parkinsondrabbade.

Nu hoppas jag att du vill fortsätta stödja jakten på nya framsteg med din gåva. Faktum är att hjärnforskningen får förhållandevis lite resurser – trots att hjärnans sjukdomar kostar oss mer cancer och hjärt-kärlsjukdomar sammanlagt. Det är just därför du är så viktig. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för hjärnforskningen och i förlängningen svårt sjuka människor. Din gåva räddar liv.

Varmt tack!
Anna Hemlin
Generalsekreterare, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag