Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare berättar om varför din gåva är så viktig.

Tack för att du var med oss under detta svåra år

Under 2020 tvingades många av våra äldre att sitta ensamma, ofta oroliga och frustrerade, medan de anhöriga kände maktlöshet. Barn och ungdomar for illa när skolor och idrottsverksamheter ställdes in. Alzheimersjuka drabbades otroligt hårt av pandemin.

Därför är jag väldigt tacksam för ditt stöd till hjärnforskningen. Under förra året kunde vi dela ut hela 89,6 miljoner kronor till Sveriges mest lovande hjärnforskning – och vi slog samtidigt nytt insamlingsrekord. I år kommer vi därför att kunna dela ut ännu mer. Det är goda nyheter, men tyvärr går det inte att luta sig tillbaka.

Ditt stöd behövs även i år, eftersom utmaningarna är enorma. I takt med att vi svenskar blir äldre kommer vårt samhälle allt närmare en demenskris. Fler familjer kommer att drabbas av ofattbart lidande – och vårdens kostnader riskerar att skena.

Det enda sättet att vinna kampen mot Alzheimer och andra demenssjukdomar är hjärnforskning. Därför är alla gåvor viktiga, stora som små. Samma sak gäller med en lång rad andra sjukdomar i hjärnan, exempelvis stroke, depression och Parkinson. De kostar väldigt mycket, både på ett mänskligt plan och räknat i kronor, men går idag inte att bota.

Tack och lov pågår viktig hjärnforskning. Till exempel kan vi vara nära att få världens första läkemedel som kan stoppa Alzheimers sjukdom. Och framsteg inom stamcellsforskningen ger hopp till både stroke- och Parkinsondrabbade.

Nu hoppas jag att du vill fortsätta stödja jakten på nya framsteg med din gåva. Faktum är att hjärnforskningen får förhållandevis lite resurser – trots att hjärnans sjukdomar kostar oss mer cancer och hjärt-kärlsjukdomar sammanlagt. Det är just därför du är så viktig. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för hjärnforskningen och i förlängningen svårt sjuka människor. Din gåva räddar liv.

Varmt tack!
Anna Hemlin
Generalsekreterare, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Lars Olson, professor i neurobiologi och en av Hjärnfondens grundare

Hjärnforskningens snabba utveckling ger hopp

Professor Lars Olson har arbetat som hjärnforskare i 60 år och är en av Hjärnfondens grundare. Här berättar han om vilka stora framsteg som har skett – och om de stora genombrott som väntar

Porträttbild av Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden

Du tar oss närmare nästa livsviktiga genombrott

Stort tack för ditt stöd till hjärnforskningen det gångna året. Varje krona bidrar med hopp till hundratusentals svenskar som lider av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Därför är det så otroligt glädjande att vi slog nytt insamlingsrekord under 2022 – och kunde dela ut hela 127 miljoner kronor till svensk hjärnforskning.

Ett porträtt på Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin

Var med och skänk hopp i jul

— I just detta ögonblick lider hundratusentals svenskar av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Vid deras sida finns ännu fler anhöriga som också lider, ofta i tysthet. Därför hoppas jag att du vill vara med och skänka hopp i jul.

3D-bild av de neurosensoriska elementen i en mussnäcka strax efter födseln (nervceller i centrum och hårceller i periferin, med neuronfibrer som ansluter till dem). Foto: Csaba Ádori

Nervceller specialiserade på att koda ljud uppstår innan födseln

I hörselsnäckan finns olika typer av nervceller som är nödvändiga för att koda olika ljudegenskaper och föra dem vidare till hjärnan.

Du gör livsviktig hjärnforskning möjlig!

I fjol kunde Hjärnfonden ge stöd till 100 lovande forskningsprojekt. Nu börjar det bli dags för årets beslut om forskningsbidrag – på ungefär 100 miljoner kronor. Därför vill vår ordförande, Peter Thelin, tacka dig och berätta hur viktiga dina gåvor är.

Mot rosa bakgrund står det "Glöm inte mamma på mors dag. Även om hon glömt bort dig."

Mors dag den 28 maj

Med Alzheimer försvinner minnet av nära och kära. Tiotusentals mammor är drabbade av den obotliga sjukdomen och antalet beräknas fördubblas till år 2050. Hylla en mamma på mors dag med en gåva som gör skillnad för fler.