Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare berättar om varför din gåva är så viktig.

Tack för att du var med oss under detta svåra år

Under 2020 tvingades många av våra äldre att sitta ensamma, ofta oroliga och frustrerade, medan de anhöriga kände maktlöshet. Barn och ungdomar for illa när skolor och idrottsverksamheter ställdes in. Alzheimersjuka drabbades otroligt hårt av pandemin.

Därför är jag väldigt tacksam för ditt stöd till hjärnforskningen. Under förra året kunde vi dela ut hela 89,6 miljoner kronor till Sveriges mest lovande hjärnforskning – och vi slog samtidigt nytt insamlingsrekord. I år kommer vi därför att kunna dela ut ännu mer. Det är goda nyheter, men tyvärr går det inte att luta sig tillbaka.

Ditt stöd behövs även i år, eftersom utmaningarna är enorma. I takt med att vi svenskar blir äldre kommer vårt samhälle allt närmare en demenskris. Fler familjer kommer att drabbas av ofattbart lidande – och vårdens kostnader riskerar att skena.

Det enda sättet att vinna kampen mot Alzheimer och andra demenssjukdomar är hjärnforskning. Därför är alla gåvor viktiga, stora som små. Samma sak gäller med en lång rad andra sjukdomar i hjärnan, exempelvis stroke, depression och Parkinson. De kostar väldigt mycket, både på ett mänskligt plan och räknat i kronor, men går idag inte att bota.

Tack och lov pågår viktig hjärnforskning. Till exempel kan vi vara nära att få världens första läkemedel som kan stoppa Alzheimers sjukdom. Och framsteg inom stamcellsforskningen ger hopp till både stroke- och Parkinsondrabbade.

Nu hoppas jag att du vill fortsätta stödja jakten på nya framsteg med din gåva. Faktum är att hjärnforskningen får förhållandevis lite resurser – trots att hjärnans sjukdomar kostar oss mer cancer och hjärt-kärlsjukdomar sammanlagt. Det är just därför du är så viktig. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för hjärnforskningen och i förlängningen svårt sjuka människor. Din gåva räddar liv.

Varmt tack!
Anna Hemlin
Generalsekreterare, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

3D-bild av de neurosensoriska elementen i en mussnäcka strax efter födseln (nervceller i centrum och hårceller i periferin, med neuronfibrer som ansluter till dem). Foto: Csaba Ádori

Nervceller specialiserade på att koda ljud uppstår innan födseln

I hörselsnäckan finns olika typer av nervceller som är nödvändiga för att koda olika ljudegenskaper och föra dem vidare till hjärnan.

Du gör livsviktig hjärnforskning möjlig!

I fjol kunde Hjärnfonden ge stöd till 100 lovande forskningsprojekt. Nu börjar det bli dags för årets beslut om forskningsbidrag – på ungefär 100 miljoner kronor. Därför vill vår ordförande, Peter Thelin, tacka dig och berätta hur viktiga dina gåvor är.

Tre generationer kvinnor, mormor, mamma och dotter.

Mors dag den 29 maj

På mors dag vill vi hylla och uppmärksamma alla mammor. Visste du att en del av hjärnans diagnoser är vanligare hos kvinnor? Vi har listat några här nedan. Med en gåva så bidrar du till hjärnforskningen och att fler mammor får vara friska längre.

Behovet av nya forskningsgenombrott ökar för varje dag

I dag är vården och omsorgen under hård press. Samtidigt blir Sveriges befolkning allt äldre. Några av samhällets största utmaningar är därför sjukdomar som Alzheimer, stroke och Parkinson. Lösningen är mer hjärnforskning. Professor Cecilia Lundberg, ordförande i vår Vetenskapliga nämnd, berättar mer – och ber om ditt fortsatta stöd.

Lars Olson, en av Hjärnfondens grundare och professor i neurobiologi på Karolinska Institutet.

De här Nobelprisen angår oss alla

Två av fjolårets Nobelpris har betydelse för hjärnforskningen – och därmed för var och en av oss. Professor Lars Olson, som själv har suttit i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, berättar mer.

Lars Olson, professor i neurobiologi och en av Hjärnfondens grundare

Så länge det finns hjärnforskning finns det hopp

Tycker du också att hjärnforskningen är både viktig och otroligt spännande? Läs då vad professor Lars Olson har att berätta. Han har arbetat som hjärnforskare i snart 60 år och var med och grundade Hjärnfonden. Läs om möjligheter, utmaningar och hur stor skillnad du gör.