Professor i neurobiologi vid Lunds universitet och ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd Professor i neurobiologi vid Lunds universitet och ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd.

”Jag är rädd att resursbristen kan försena genombrott inom hjärnforskningen”

Hjärnforskningen är helt avgörande i kampen mot sjukdomar som Alzheimer, stroke och ALS. Ändå saknas resurser. Det innebär att även lovande hjärnforskning kan bli utan stöd. Ordföranden i vår Vetenskapliga nämnd, professor Cecilia Lundberg, berättar mer om utmaningarna – och varför din gåva behövs.

Under det senaste året har det tyvärr blivit tydligare än någonsin hur vanliga hjärnans sjukdomar är. Pandemin har framför allt drabbat människor med demens obeskrivligt hårt. Men det har också varit skrämmande tider för dem som lider av exempelvis ALS, depression och stroke.

Nya genombrott skulle minska de här patientgruppernas utsatthet. Därför hoppas jag på ditt stöd. Jag leder själv en forskargrupp som söker efter nya behandlingsformer för Parkinsons sjukdom – och kan intyga att det behövs resurser.

Brist på resurser 

Jag talar nog för de flesta hjärnforskare när jag säger att vi tvingas lägga för mycket tid på att söka pengar. Det sorgliga är att det går ut över dem som lider av obotliga sjukdomar.

Det här problemet blir väldigt påtagligt i mitt arbete för Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd. Där väljer jag och 23 andra experter ut vilken hjärnforskning som, i hård konkurrens, ska få Hjärnfondens stöd. Tyvärr innebär det också att vi måste säga nej till mycket intressanta ansökningar ”bara” för att pengarna inte räcker till.

Hundratusentals är drabbade

Risken finns då att viktiga genombrott försenas. På så sätt gör varje extra krona till hjärnforskningen skillnad. Det roliga med mitt engagemang är att jag hela tiden får se Hjärnfonden-stödda projekt bryta ny mark. Till exempel använder hjärnforskare i Uppsala den nyligen Nobelprisade ”gensaxen” för att studera hur Alzheimers sjukdom uppkommer och för att utveckla en ny behandling. Och i Stockholm pågår arbete med att lösa gåtan bakom den hemska, men tack och lov ganska ovanliga, Hortons huvudvärk.

Nu hoppas jag att du vill fortsätta göra lovande hjärnforskning möjlig. Hundratusentals svenskar lider av obotliga sjukdomar i hjärnan – vi måste ge dem och deras anhöriga hopp. Jag har själv upplevt den totala maktlösheten när jag såg min mamma tyna bort i Alzheimers sjukdom. Det önskar jag ingen. Därför ber jag om din gåva till hjärnforskningen.

Tack för ditt stöd!

Cecilia Lundberg,
Professor i neurobiologi vid Lunds universitet och
ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag