Hjärnfonden
Ge en gåva
Anna Hemlin, generalsekreterare, Hjärnfonden

Hjärnforskningen behöver bättre förutsättningar

När samhället öppnar upp igen kan viktig hjärnforskning ta fart igen vilket är otroligt glädjande. Men resurserna räcker inte utan mer medel behövs. Här nedan önskar Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, god jul och berättar om vilken skillnad din gåva gör.

Att livet och samhället har öppnat upp igen är otroligt glädjande, inte minst för hjärnforskningen. Flera viktiga patientstudier stod nämligen still under pandemin, eftersom deltagarna tillhörde riskgrupper. Därför är det nu oerhört viktigt att alla duktiga hjärnforskare får möjlighet att fortsätta sitt arbete. Då kan du göra stor skillnad.

Genom att ge en julgåva tar du oss närmare nästa genombrott. Det kan både rädda liv och minska lidande. Jag vet hur efterlängtat det är, eftersom jag själv har upplevt hur hårt hjärnans ohälsa kan slå – mot hela familjer. När min pappa drabbades av, och senare gick bort i, Alzheimers sjukdom blev livet sig aldrig likt igen.

Egentligen är det ganska självklart att sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan påverkar människor i grunden. Hela livet sitter ju i hjärnan. Trots det får hjärnforskningen jämförelsevis små resurser. I och med att statens anslag inte räcker till behöver hjärnforskningen stöd från människor som du.

Vi som jobbar på Hjärnfonden kämpar hela tiden för att ge hjärnforskningen bättre förutsättningar. Det ekonomiska stödet är förstås vårt allra viktigaste verktyg, men vi arbetar också med att sprida livsviktig kunskap. Ett problem är nämligen att nya forskningsframsteg inte alltid når ut, exempelvis till vården eller skolan. Därför kan vi även göra skillnad för människor genom att påverka och utbilda beslutsfattare. Du kan med andra ord vara säker på att din gåva gör nytta på flera sätt. Men det allra viktigaste är förstås att den ger hopp till hundratusentals svenskar och deras närstående.

Behovet av genombrott är stort och exemplen är många. Det behövs förbättrade diagnosmetoder på flera områden, eftersom det alltför ofta är svårt att få rätt ”hjärndiagnos” och därmed rätt behandling. Vi måste vända den negativa utvecklingen inom psykisk ohälsa. Det behövs nya metoder för att förebygga stroke. Och vi måste få fram effektiva behandlingar mot såväl Alzheimers sjukdom som ALS.

Nya framsteg kan innebära att många familjer får fler och friskare jular tillsammans. Därför ber jag dig om en julgåva till hjärnforskningen – den räddar liv.

God jul och gott nytt år!
Anna Hemlin
Hjärnfondens generalsekreterare

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Barn sjunger i en kör

Sjung för hjärnan

Körsång är en stor folkrörelse i Sverige, och närmare 600 000 personer beräknas sjunga i olika typer av körer. Men hur påverkas hjärnan av musik? Stämmer det att musik kan minska stress och till och med läka sjukdomar? Varför mår så många bra av att sjunga i kör? Det är några av frågorna som diskuteras i det här webinaret om musikens påverkan på hjärnan.
Flera personer sitter vid sina skrivbord i ett öppet kontorslandskap.

Så mår hjärnan bra på jobbet

Nu återvänder många till sin arbetsplats efter att ha arbetat hemma under pandemin. Hur ska du göra för att hjärnan ska må bra på jobbet? Här är några tips för ökad prestation, koncentration och välmående. Oavsett om du arbetar hemma eller på kontoret. Artikeln är framför allt skriven för dig som har ett ”skrivbordsjobb”.
Peter Thelin, Hjärnfondens styrelseordförande

Du är viktig för hjärnforskningen

För oss på Hjärnfonden är det här en högtidlig del av året – det är nu vi beslutar vilken svensk hjärnforskning som ska få ekonomiskt stöd. Totalt kommer vi att dela ut strax över 105 miljoner kronor. Det är ett avgörande tillskott, eftersom hjärnforskningen lider av stor brist på resurser. Här nedanför tackar vår ordförande, Peter Thelin, för ditt stöd och berättar mer om hur stor skillnad varje gåva gör.
Lisa Niilsson är en av Vinterpratarna i SR P1

Hjärntips för lediga dagar

Jul- och nyårshelgerna bjuder förhoppningsvis på många avkopplande stunder och tid för att läsa, lyssna och se på film och TV. Här är några tips från oss.

Hur tar du hand om din hjärna – hjälp forskarna att förstå

Hjärnan är ett av våra viktigaste organ och hjärnans ohälsa står för en tredjedel av den globala sjukdomsbördan. Vi vet fortfarande väldigt lite om hur människor ser på sin hjärna och sin hjärnhälsa. Nu kan du hjälpa forskarna att förstå mer genom att delta i en enkät, The Global Brain Health Survey.
Lars Olson, professor i neurobiologi på Karolinska Institutet

Tre Nobelpris intressanta för hjärnforskningen

Laserverktyg, snabbare evolution och ny tumörbehandling - tre Nobelpris som är speciellt intressanta för hjärnforskningen. Här förklarar professor Lars Olson varför.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta