Hjärnfonden
Ge en gåva
Fem män poserar i vinterkläder.

Från vänster till höger: Anton Karmehed, Jonas Devhagen, Carl-Fredrik Malmberg, Johan Pettersson (infälld), Timmi Modari.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress

Anton Karmehed och hans vänner tränar just nu för fullt inför Vasaloppet öppet spår. Bristen på snö i Malmö gör att träningen mest består av rullskidåkning.

Engagemanget för hjärnforskningen har funnits länge; Antons pappa drabbades av stroke som ung och hade sviter av det hela livet. Anton har varit månadsgivare hos Hjärnfonden under lång tid, men han kände att han ville ”växla upp” sitt engagemang.

Men tajmningen var aldrig rätt. Under många år jobbade han för mycket – 2019 gick han in i väggen och blev sjukskriven för utmattning. Det tog tid att komma tillbaka från utmattningen och energin för att genomföra en så stor satsning som Vasaloppet har inte funnits där förrän nu.

– Jag fick med mig några kompisar på idén och vad som först var en privat utmaning blev till en gemensam insamling till forskningen. Det är jättekul! Vi siktar på att tillsammans nå en total distans på 1 000 km genom träningspass och genomförande av Vasaloppet. Vi skänker vardera en krona per tränad kilometer och när vi nått målet på 1 000 kilometer skänker vi vardera 1 000 kronor till Hjärnfonden. Vårt företag Coore kommer även att dubbla vårt gemensamma privata bidrag, berättar Anton.

Frihet på jobbet minskar stressen

Anton Karmeheds egna erfarenheter av stress har lett till att teknikföretaget Coore, som han var med och startade, numera arbetar aktivt för att främja hälsan bland de anställda.

– Vi har helt tänkt om vad gäller vårt sätt att arbeta. En viktig del i det är att ibland tacka nej till uppdrag eftersom vi förstår att de kommer att ta för mycket energi. Vi ger våra anställda mycket frihet. Till exempel har vi inga fasta arbetstider utan man jobbar efter hur man känner sig. En kollega kände nu på morgonen att han behöva ut och röra sig, så han tog en timme i skidspåret. Vi ger maximalt friskvårdsbidrag, vi har inte karensdagar eller klämdagar samt extra sjukvårdsbidrag för hela familjen. Vi jobbar inte heller kvällar eller helger annat än under väldigt speciella omständigheter. Man kommer att prestera bättre på jobbet om man hinner leva sitt liv och må bra, berättar Anton Karmehed.

Genom att berätta om sina egna erfarenheter av stressrelaterad ohälsa, vill Anton öka kunskapen och minska stigmat som är förknippat med diagnosen, trots att så många är drabbade.

– Hjärnan berör alla och vi behöver mer forskning om den. Hjärnfonden får inte lika mycket uppmärksamhet som en del andra fonder. Genom vår satsning vill vi inspirera till fysisk träning som stressmedicin och samtidigt stödja viktig forskning.

Vill du stötta Antons engagemang? Ge en gåva till hans insamling här: https://insamling.hjarnfonden.se/fundraisers/stakning-mot-stress

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta