Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett porträtt på Ted Ebendal

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Foto: Fredrik Hjerling

Kategori: Hjärnfonden

Ted Ebendal – Trettio år med Hjärnfonden

En hyllning till Ted Ebendal, professor emeritus vid Uppsala universitet och avgående sekreterare för Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd.

Det är med stor tacksamhet och värme Hjärnfonden vill hylla Ted Ebendal, vars outtröttliga engagemang och hängivenhet har lämnat bestående avtryck inom organisationen. Under tre decennier har han varit en drivande kraft inom Hjärnfonden, först som ledamot och sedan som sekreterare i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd. Ted har också arbetat länge med granskning av ekonomiska och vetenskapliga redovisningar gällande forskningsbidrag och postdoktorala stipendier samt varit ett viktigt stöd till Hjärnfondens kansli i frågor gällande forskningsprojekt och administration av forskningsstödet.

Vetenskapliga nämnden

Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd granskar alla ansökningar som kommer in för forskningsbidrag och bidrag till postdoktorala anställningar. Nämndens expertis och långa erfarenhet är en garanti för att givarnas pengar ska gå till de projekt inom hjärnforskningen där de gör som allra mest nytta.

Det viktiga arbetet med forskningsstöd

När de postdoktorala stipendierna utlystes första gången 1995 fick tio nydisputerade hjärnforskare stöd för att forska året därpå. Under denna tid var Hjärnfondens initiativtagare Lennart Widén från Karolinska Institutet sekreterare i Vetenskapliga nämnden som då bestod av 27 ledamöter, professorer från landets olika lärosäten. 1999 tog Ted Ebendal över uppdraget som sekreterare. Under många år delades stipendierna ut under festliga former i Uppsala eller Stockholm. Som han säger själv:

– Jag minns så tydligt alla trevliga stipendiefester där jag presenterades som ”Hjärnfondens ständiga sekreterare” av dåvarande ordförande Kjell-Olof Feldt. Ja, även det ständiga har ett slut, säger Ted Ebendal.

Under 2000-talet blev forskningsbidragen en allt viktigare stödform från Hjärnfonden till svensk neuroforskning. Likaså det speciella donatorsprogrammet samt möjligheten att kunna ge flerårsbidrag till framgångsrika projekt.

En viktig del av svensk hjärnforskning

Ted Ebendals arbete och engagemang för svensk hjärnforskning har bidragit till att forma Hjärnfondens riktning. Hans insatser har inte bara gynnat forskningen, men även de människor som drabbas av hjärnsjukdomar och deras anhöriga.

Cecilia Lundberg är ordförande för Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd och har arbetat tillsammans med Ted under många år.

– Ted Ebendal har en stor trovärdighet, är en väl respekterad, mycket vänlig, pålitlig och kunnig person. En viktig del av svensk hjärnforskning.

Hon fortsätter:

– Ted är också en klok och vänlig själ med stor integritet och mycket kunskap som står för så mycket kontinuitet hos Hjärnfonden. Han är en förebild och det har varit ett stort nöje att arbeta med honom.

Vi är oerhört tacksamma för Teds bidrag till Hjärnfonden. Hans engagemang och hängivenhet kommer att fortsätta inspirera oss.

Tack Ted Ebendal, för ditt ärofyllda uppdrag. Din gärning kommer att leva vidare.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Relaterat

Bild på person med hatt som pekar på en grafisk hjärna

Träffa Hjärnfonden i Almedalen

Inom kort börjar Almedalsveckan och Hjärnfonden åker dit för att samtala om hur vi bygger ett hjärnvänligare samhälle
Man skriver sitt testamente

Lär dig mer om att skriva testamente den 1 juni

Boka in sommarens viktigaste kväll! Välkommen till ett kostnadsfritt webinar om att skriva testamente.
Äldre kvinna signerar sitt testamente

Titta på vårt webinar om testamenten

Många tycker att det är svårt och mycket att tänka på när det gäller att skriva sitt testamente. Titta på vårt testamenteswebinar och få svar på många frågor.
Mormor sitter med sin dotter och barnbarn.

8 saker att ha i åtanke när det gäller testamente

Genom att skriva ditt testamente underlättar du för dina närstående och säkerställer att ditt arv fördelas på det sätt du vill. Här är några saker att tänka på.
Äldre par diskuterar sitt testamente med en jurist

Välkommen till ett webinar om att skriva testamente den 7 december kl 17.00

Boka vinterns viktigaste kväll. Hjärnfonden och juristbyrån Lawly reder ut vad som händer rent juridiskt om du inte gör någonting och hur du kan få det att bli som du vill genom att skriva testamente.
Äldre mor och hennes vuxna dotter ser på varandra

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är en fullmakt som du kan ge till en annan person i förebyggande syfte. Genom att skriva en framtidsfullmakt utser du en person som kan ta hand om dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta