Text: Sofia Ström Bernad
Skribent
Kategori: Forskning finansierad av Hjärnfonden, Stroke
Lästid: 2 minuter
Smartare strokevård – med blodprov och genetik
Arne Lindgren vill undersöka hur genetik, blodprover och kliniska symtom påverkar återhämtningen efter en stroke. Målet är att utveckla mer individanpassad vård och rehabilitering – så fler får chansen till ett bättre liv efter sin stroke.

Arne Lindgren vill undersöka hur genetik, blodprover och kliniska symtom påverkar återhämtningen efter en stroke. Målet är att utveckla mer individanpassad vård och rehabilitering – så fler får chansen till ett bättre liv efter sin stroke.
Varje år får 25 000 personer i Sverige stroke. Funktionsnedsättningen blir ofta betydande. Det är vanligt med problem med rörelse, känsel, tal, syn, tankeförmåga, minne, känslor och beteende.
– Som strokeläkare har jag träffat många patienter med stroke, både de som återhämtat sig väl och de som haft en hel del kvarstående symtom, säger Arne Lindgren, professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare i neurologi vid Skånes Universitetssjukhus, Lund.
– Det känns oerhört viktigt att försöka få fram nya metoder och synsätt för att minimera risken för stroke och att kunna hjälpa de som fått stroke på bästa sätt, fortsätter han.
Därför ska Arne Lindgren, med stöd av Hjärnfonden, försöka identifiera faktorer som påverkar återhämtningen efter stroke. Målet är att hitta nya möjligheter för individualiserad behandling efter stroke.
Detaljerade analyser
Tillsammans med sina kollegor ska Arne undersöka 600 personer som just fått en stroke och sedan undersöka dem igen tre månader respektive ett år senare.
– Vi vill identifiera vilka kliniska eller biokemiska faktorer som skiljer sig åt för personer som det går bra för respektive mindre bra för. Sedan kan vi använda den här informationen till att ta fram en förbättrad behandling.
– Det handlar också om att förebygga att samma personer drabbas igen. Genom att identifiera riskfaktorer för återfall kan vi sätta in åtgärder i tid och minska risken för en ny stroke.
Tack vare Hjärnfondens givare
– Det är tack vare Hjärnfondens stöd som jag och mina kollegor kan fortsätta projektet och inkludera och följa upp fler patienter. Dessutom möjliggör finansieringen att vi kan göra avancerade laboratorieanalyser för att identifiera genetiska och biokemiska faktorer som påverkar situationen efter stroke.
Det gör det också möjligt att engagera juniora forskare – doktorander och postdoktorer – i projektet, och på så sätt bygga en stark forskningsmiljö för framtiden.
– Stort tack till Hjärnfondens givare, säger Arne Lindgren.
Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev
Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.
När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

Sofia Ström Bernad
Skribent