Kondoleans vid begravning

Att kondolera betyder att man uttrycker sitt deltagande i någon annans sorg. När någon nära, vän eller anhörig har gått bort så brukar man enligt sed visa sin omtanke genom att man skickar eller skriver en kondoleans till de anhöriga till den som avlidit. Man kan framföra sin kondoleans personligen eller skicka en hälsning,

Skicka kondoleans

På traditionellt sätt, men som fortfarande används, kan en kondoleans vara i form av en sista hälsning på begravningsblommorna, ett kondoleanskort, ett kondoleansbrev, en hälsning i skrift som läses upp på begravningen eller vid minnesstund eller en hälsning som skickas med en minnesgåva som man skänker. Idag har vi dock nya sätt att kommunicera och man kan lika gärna skicka sin kondoleans via meddelande på telefonen, email eller via sociala medier. Man väljer det sätt som känns bäst och som man tror att mottagaren uppskattar mest.

Kondoleans text

När man ska skriva ihop en text i syfte att skicka en kondoleans kan det enklaste sättet vara att bara tala direkt ifrån hjärtat. Man kan uttryck det man känner och tänker på men främst hur ledsen man är för de anhörigas skull. Man kan erbjuda sin hjälp, fråga om de anhöriga behöver hjälp med att handla, att kippa gräsmattan, att mata husdjur, att städa etc. Det kan verka som en värdslig sak men också mycket uppskattat och behövlig för någon i djup sorg. Det kan också vara fint att erbjuda sin närvaro om den anhörige vill prata eller bara ha sällskap.
Ett kortare sätt att utrycka sin kondoleans på kan vara i samband med ett begravningsband eller en hälsning på ett kort eller telegram. Nedan följer några exempel på korta kondoleanser:

Vi beklagar djupt och delar eran sorg
Med anledning av er bortgång vill jag framföra mina kondoleanser
Vi tänker på er i denna svåra stund
Jag tänker på dig i den svåra tid du nu går igenom
Våra tankar går till dig och din familj
Våra tankar är med er
Mitt varma deltagande i er svåra sorg
Mina djupaste kondoleanser

Vill du får fler tips på kortare hälsningar kan du besöka vår sida om minnesord och minnestext.

Begravningsguide

Dela sidan