Bild på en man och en kvinna bakifrån som sitter ner i kyrkan.

Kondoleans vid begravning

Att skicka en hälsning i sorgen är fint sätt att visa ditt deltagande. Det kan du antingen göra direkt till den sörjande eller så väntar du till begravningen.

Att kondolera betyder att du  uttrycker ditt deltagande i någon annans sorg. När någon nära, vän eller anhörig har gått bort så brukar man enligt sed visa sin omtanke genom att  skicka eller skriva en kondoleans till de anhöriga till den som avlidit. Du kan framföra din kondoleans personligen eller skicka en hälsning,

Enligt gamla seder ska kondoleanser vara de närmast anhöriga tillhanda innan begravningen äger rum. Ska du skriva till personer som du vet är mycket formella bör du ta hänsyn till denna tidsgräns.

Begreppet kondolera kommer av latinets con, med och dolere, känna smärta. Det betyder att man uttrycker sin medkänsla för den smärta och sorg som de anhöriga har.

Skicka kondoleans

På traditionellt sätt, men som fortfarande används, kan en kondoleans vara i form av en sista hälsning på begravningsblommorna, ett kondoleanskort, ett kondoleansbrev, en hälsning i skrift som läses upp på begravningen eller vid minnesstund eller en hälsning som skickas med en minnesgåva som man skänker. Idag har vi dock nya sätt att kommunicera och man kan lika gärna skicka sin kondoleans via meddelande på telefonen, email eller via sociala medier. Man väljer det sätt som känns bäst och som man tror att mottagaren uppskattar mest.

Kondoleans text

När man ska skriva ihop en text i syfte att skicka en kondoleans kan det enklaste sättet vara att bara tala direkt ifrån hjärtat och det är inte längden på texten som är det viktiga, utan att du faktiskt hör av dig. Du kan uttryck det du känner och tänker på men främst hur ledsen du är för de anhörigas skull.

När någon är i sorg är det inte heller originaliteten i hälsningen som är betydelsefull. Har du något ljust och positivt minne om den som har gått bort som lyfter fram relationen med den avlidne kan det var fint att förmedla en personlig kondoleans eller minnestext, ex : ”Jag blev alltid på så gott humör när jag träffade xx”. Hens härliga humor glömmer jag aldrig. Jag kommer sakna hen”

X var min chef när jag började på xx. Jag kommer aldrig glömma hens fantastiska stöd, goda råd och entusiasm”, som jag har haft stor nytta av.

Du kan erbjuda din hjälp, fråga om de anhöriga behöver hjälp med att handla, att kippa gräsmattan, att mata husdjur, att städa etc. Det kan verka som en värdslig sak men också mycket uppskattat och behövligt för någon i djup sorg. Det kan också vara fint att erbjuda din närvaro om den anhörige vill prata eller bara ha sällskap.
Ett kortare sätt att utrycka sin kondoleans på kan vara i samband med ett begravningsband eller en hälsning på ett kort eller telegram.

Men vad ska man skriva? Här är några tips på enkla minnesord du kan använda för att visa ditt deltagande:

-Vi beklagar djupt och delar eran sorg
-Vi tänker på er i denna svåra stund
-Jag tänker på dig i den svåra tid du nu går igenom
-Våra tankar går till dig och din familj
-Våra tankar är med er
-Mitt varma deltagande i er svåra sorg
-Mina djupaste kondoleanser

Vill du får fler tips på kortare hälsningar kan du besöka vår sida om minnesord och minnestext.

Begravningsguide