En kvinna håller om en man under en minnesstund.

Minnesstund

En minnesstund är en viktig del av begravningen och hålls vanligtvis efter en begravningsceremoni där man samlas för att tala och umgås med familj och vänner till den avlidne. En minnesstund kan dock också hållas utan att man genomgått en begravning.

Minnesstund efter begravning

Efter själva begravningsceremonin brukar alla från begravningen samlas i ett separat församlingshus, en annan lokal eller hemma för att umgås och dela tankar, minnen och känslor vilket inte lämpar sig under själva ceremonin. Under minnesstunden kan man tala mer fritt och skratta tillsammans även om stämningen vanligtvis bruka vara ganska lågmäld. Man kan välja att läsa dikter, sjunga, hålla tal eller visa bilder från den bortgångnes liv. Det kan vara fint med ett minnesbord där man ställer upp fotografier och dekorerar med blommor. Ofta fikar man tillsammans eller äter en lättare måltid. Beroende på årstid kan man välja att t.ex. servera buffé. soppa eller smörgåstårta och kaffe med tillhörande kaka.

Minnesstund utan begravning

Man kan välja att ha en minnestund med nära och kära utan att ha själva begravningsceremonin. Det kan vara ett aktivt val eller så kan det kan handla om tidsbrist eller andra anledningar till att det är svårt att hålla i ceremonin. Själva minnesstunden kan formas efter tycke men är ofta snarlik den man har efter begravningsceremonin där man kan hålla tal och fikar eller äter tillsammans. Man kan ha en minnesstund med urna där man samlas kring askan från den avlidne och har en gemensam minnesceremoni.

Klädsel vid minnesstund

I regel gäller samma klädkoder vid minnesstund som vid begravning. Har man minnesstunden direkt efter begravningsceremonin bär man samma klädsel som vid begravningen. Vanligtvis står klädkoden på inbjudan eller på dödsannonsen men står det ingenting så är det traditionell klädsel som gäller, alltså mörka och dova färger. Vid uppmaning till ljusklädsel så kan man klä sig i andra färger som till exempel beige, ljusrosa, ljusblått etc. Är klädkoden valfri får man välja hur man ska klä sig dock ska man undvika att bära klarrött eller helvitt på begravning eller vid minnesstund.

Ska du skriva en dikt till minnesstunden kan du läsa våra sidor om minnesord, kondoleans, och en sista hälsning som inspiration, annars kan du ta del av de exempel vi listar under begravningsdikter. Du kan också ge en minnesgåva till hjärnforskningen för att hedra minnet av den bortgångne och dess familj.