Hjärnfonden
Ge en gåva

Hjärnfondens filmer

Här hittar du några av våra filmer.

På vår youtube-kanal hittar du våra filmer.

Våra forskares populära föredrag från Hjärnans dag hittar du här!

Livet sitter i hjärnan

Inuti varje människas huvud ligger en kopia av evolutionens kronjuvel – den mänskliga hjärnan. Den är den mest komplexa struktur som vi känner till. Den är vår öppning till världen, kroppens styrcentral och generatorn för tankar, drömmar och idéer. I filmserien berättar några av Sveriges främsta forskare och läkare om hjärnans svindlande kapacitet, dess sjukdomar och mysterier. Filmerna innehåller unika scener tagna av den världsberömda fotografen Lennart Nilsson.

Serien Livet sitter i Hjärnan är producerad av AGATON film för Hjärnfonden 2014. För regi och manus svarar Emmybelönade producenten Mikael Agaton.

En hjärnas födelse och död

En hjärnas födelse och död är en TV-serie i tre delar producerad av Utbildningsradion i samarbete med Hjärnfonden. Programledare är Fredrik Berling.

Den unga hjärnan

Barnets hjärna framstår som alltmer dynamisk, mer formbar än en muskel. Att börja i skolan och lära sig att skriva förändrar hjärnans anatomi. Det visar sig nu att även andra aktiviteter, som exempelvis musikalisk träning påverkar hjärnan på ett överraskande sätt.

Den mognande hjärnan

En 20-årings kropp har nått sin fulla längd. Lever och njurar är fullt utvecklade. Men det finns ett organ som inte mognar förrän långt senare – hjärnan. Den sena utvecklingen av prefrontalloben kan förklara varför ungdomar ofta är mer lynniga, impulsiva och omdömeslösa än andra vuxna.

Den åldrande hjärnan

När hjärnan bli gammal minskar antalet hjärnceller i hjärnan, minnet blir sämre och risken för hjärnsjukdomar ökar. Men idag vet forskarna att vissa minnessystem märkligt nog blir bättre med åren och att det faktist nybildas hjärnceller hela livet. Hjärnans formbarhet gör att den kan återskapa vissa förlorade funktioner.

Den nya Cinna – en film om stroke

När Cinna var 31 år fick hon en stroke och vaknade upp med förlamning i höger sida och afasi. Filmen visades i SVT under 2008. Idag är Cinna ambassadör för Hjärnfonden.

Innan stroken arbetade hon som skådespelerska och showartist. Trots sin stroke vägrar Cinna låta sig knäckas och tar upp kampen mot sjukdomen. Vägen tillbaka visar sig bli längre än hon trott och leder inte tillbaka – utan mot något helt nytt.

 

Ice Bucket challenge 2014

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta