Hjärnfonden
Ge en gåva

Agneta Ingberg och dottern Maria intervjuas av Claes Elfsberg på Hjärnans Dag på Oscarsteatern 2016.

”Det började med att jag åkte fel i tunnelbanan”

Prästen Agneta började glömma saker. Mitt under pågående gudstjänst kom hon plötsligt inte ihåg texter hon kunnat utantill i alla år. Agneta var 58 år när hon drabbades av Alzheimers sjukdom. Idag har hon levt med Alzheimer i mer än 12 år. På Hjärnans Dag 2016 berättade hon tillsammans med sin dotter Maria om hur det är att leva med sjukdomen.

Bli månadsgivare hos Hjärnfonden
Ge en gåva till forskningen om Alzheimers sjukdom

Agneta Ingberg arbetade under många år som präst. Plötsligt en dag kom hon inte längre ihåg de psalmer och verser hon predikat i alla år. Hon var 58 år och hade drabbats av Alzheimers sjukdom. Idag är Agneta pensionär och har levt med sin sjukdom i mer än 12 år. I måndags besökte hon Hjärnans Dag tillsammans med sin dotter där de blev intervjuade på scen av moderatorn Claes Elfsberg.

– Det började med att jag åkte fel i tunnelbanan. Jag har åkt i så många år men plötsligt visste jag inte alls var jag befann mig eller hur tunnelbanan fungerade, berättar hon.

Agneta bor fortfarande hemma och klarar sig bra tack vare rätt medicinering. Det hon känner är jobbigast med sjukdomen är alla praktiska göromål, som till exempel bankärenden via telefon. Initiativförmågan är nedsatt och hon är mycket trött om dagarna. För Agneta är det dessvärre för sent för ett vaccin men hon hoppas att forskningsframstegen som Bengt och hans kollegor nu gör ska få färre att drabbas av sjukdomen.

Scen HD-16

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta