Hjärnfonden
Ge en gåva

I början av 2023 gick Jerry Lundin bort till följd av lewybody sjukdom. Den här bilden togs när han var sjuk, men innan han hade flyttat till ett boende.

Det behövs mer kunskap om olika demensformer

Ungefär 10–15 procent av alla demensfall utgörs av lewybody sjukdom. Det är en obotlig sjukdom som har likheter med både Alzheimer och Parkinson. Här berättar Anna Lundin om sin pappas kamp mot lewybody sjukdom.

Hur var din pappa, Jerry, innan han blev sjuk?

– Han var väldigt humoristisk och alltid engagerad i mig och min bror. Han var också händig, det var alltid något som skulle ordnas på landet. Bygga förråd, lägga nytt golv, laga cyklar. Han hittade en lösning på det mesta.

Det tog tre år att få rätt diagnos. Vad hände?

– Sommaren 2016, när pappa var 65 år, märkte både han och vi andra att något var fel. Han hittade till exempel inte orden och kunde inte använda vissa verktyg. Men det tog nästan två år innan han fick komma till en minnesklinik och ytterligare ett år att få rätt diagnos. Jag tror att okunskapen om lewybody sjukdom var en del av problemet. Påverkan på minnet är till exempel inte lika tydligt i början som vid Alzheimer.

Din mamma tog sedan hand om din pappa. Hur tungt var det för henne?

– Pappa gick efter mamma som en hund, han kunde inte ta några egna initiativ. Hon fick inte ens sova ordentligt, eftersom pappa vaknade mitt i natten och skulle upp. Sömnbristen, stressen och oron höll på att ta knäcken på henne. Så jag tog närståendepenning för att kunna vara med pappa en dag i veckan.

Men till slut gick det inte längre?

– Nej, för ganska exakt två år sedan fick han plats på ett boende. Men vi anhöriga fortsatte att vara väldigt involverade. Någon av oss var där varje dag och matade pappa, bytte blöjor och så. Vi märkte att det även i omsorgen saknades kunskap om lewybody sjukdom, trots att sjukdomen egentligen inte är så ovanlig.

Det låter väldigt tufft. Hur skulle hjärnforskningen kunna göra skillnad?

– Ja, pappas sista tid var inget annat än fruktansvärd. För snart ett år sedan blev han äntligen fri från sina plågor. Nu önskar jag att det kom ett läkemedel som kan förhindra att andra familjer drabbas. Pappa donerade faktiskt sin hjärna till forskningen. En forskare sa att ”din pappa kommer att vara med i många rapporter under flera år”. Det känns fint. Nu hoppas jag bara att hjärnforskningen får tillräckligt med stöd.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett kollage med en sjukskötare som sitter på en tändsticksask mot grön bakgrund.

Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar

Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
En sjuksyster tar blodprover.

Ny studie: Blodprov avslöjar Alzheimer

Ett enkelt blodprov som kan upptäcka Alzheimers sjukdom har testats inom vården. Träffsäkerheten är på 90 procent, enligt en studie från Lunds universitet. Studien är delvis finansierad av Hjärnfondens givare. 

Alzheimerläkemedlet lecanemab ej godkänt i Europa

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) säger nej till att alzheimerläkemedlet lecanemab ska få säljas inom EU, trots lovande forskningsresultat. Nu omprövas beskedet.
Ett porträtt på hjärnforskaren Oskar Hansson

Blodprov kan avslöja Alzheimer

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en patient lider av Alzheimers sjukdom eller inte. I vissa fall är det till och med exaktare än de tidigare diagnosmetoderna. Det visar en ny studie finansierad av Hjärnfonden. Metoden kommer förhoppningsvis att börja användas i Sverige innan årets slut.
Ett porträtt av Cecilia Mörman

Kemin bakom Alzheimer

Cecilia Mörman, en av Hjärnfondens stipendiater 2024, utvecklar nya behandlingsmetoder för Alzheimers sjukdom. Därför undersöker hon de kemiska processer som ligger bakom att sjukdomen utvecklas. “Få saker är så skrämmande som att förlora minnet”.
Ett kollage med en en äldre man och en blå himmel mot rosa bakgrund.

Låg kunskap om Alzheimer hos svenskarna

Över hälften av svenskarna vet inte var de ska vända sig vid tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Hjärnfonden betonar behovet av en nationell informationskampanj för att öka medvetenheten.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta